czandra 27.04.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Zastanawiam się czy mimo wszystko nie docieplić Ytonga np. wełną mineralną o grubości 5cm tak, żeby nie stracić właściwości Ytonga ale czy to ma sens. Oczywiście, że ma sens. Możesz wtedy wyeliminować ewentualne nieszczelności, jakie powstały podaczas murowania i poprawić właściwości cieplne. Szkoda tylko, że pomyślałeś o tym po fakcie. Sensowniej było wykonć mur 24 cm i wtedy dać dociplenie. Miałbyś cieńszą ścianę o lepszych właściwościach cieplnych. W twoim przypadku zastosowanie docieplenia o grubości od 5-6 cm da całkowity opór cieplny przegrody na poziomie ok. 5, czyli uzyskałbyś standard domu energooszczędnego. Przy obecnym rozwiązaniu masz w granicach 3,5. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 27.04.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dziękuję za informacje - chyba zdecyduje się docieplać. Oczywiście mogłem pomyśleć o tym wcześniej ale jak to mawiają Polak mądry po szkodzie. Jeśli mam mieć cieplej a ceny energii drożeją to może warto zainwestować puki kasa jest bo dziś jest jutro nie ma i ocieplić. Zastanawiam się tylko czy dać 5cm czy 8cm wełny czy to przy takim murze 36,5cm ma znaczeie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.07.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 8 cm wełny też wystarczy. Współczynnik dla całej ściany zejdzie poniżej 0,2. Istotne też jest jak wygląda ocieplenie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 01.07.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 A jaką zaprawę - klej stosowaliście ? Mam do wyboru klej rożnistych firm - to pierwszy dylemat. Są też białe i szare kleje i podobno jak się stosuje szare to widać spoiny po otynkowaniu tak słyszałam . Handlowcy mówią, że pomiędzy białym a szarym jest tylko różnica w kolorze no i oczywiscie w cenie (biały jest droższy) - a reszta parametrów ta sama. Natomiast wykonawcy chcą klej, który szybko nie wysycha - czyli możliwość długiego korygowania po postawieniu bloczka. Może polecicie jakiś klej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 01.07.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja mam na parterze biały (YTONG) na poddaszu szary (jakiś atlas) - wizualnie wyglada to fatalnie sąsiedzi stwierdzili ze jacyś partacze stawiali poddasze bo widać spoiny a na dole nie. Ale jak zrobie elewacje nie bedzie problemu a różnica w cenie prawie 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 01.07.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ale podobno szary klej widać przez tynk wewnątrz i z zewnątrz domu i trzeba wtedy grubszy tynk kłaść. Czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 01.07.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ale podobno szary klej widać przez tynk wewnątrz i z zewnątrz domu i trzeba wtedy grubszy tynk kłaść. Czy to prawda ? Z zewnątrz i tak daję ekstra ocieplenie więc nie bediz ewidać, a wewnatrz... od poniedziałku kłądą mi tynki tradycyjne , myślę ze tak po 2 3 miesiacach jak to wszystk owyschnie bede mógł coś więcej powiedzieć, ale jakos nie wierzę w taką teorię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Zadnego kleju nie widac,mowie o kleju-zaprawie cieplochronnej,oryginalnej....Na zew. nie mam elewacji,wew. 1.5 roku nic nie widac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 01.07.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ale podobno szary klej widać przez tynk wewnątrz i z zewnątrz domu i trzeba wtedy grubszy tynk kłaść. Czy to prawda ? Z zewnątrz i tak daję ekstra ocieplenie więc nie bediz ewidać, my nie będziemy ocieplać więc jeśli będzie widać ?? a wewnatrz... od poniedziałku kłądą mi tynki tradycyjne , myślę ze tak po 2 3 miesiacach jak to wszystk owyschnie bede mógł coś więcej powiedzieć, ale jakos nie wierzę w taką teorię ... za ten czas to u mnie już będzie po ytongowaniu Może ktoś wie czy ... - widać szary klej po otynkwaniu ? - lepiej dać biały klej niż grubszy tynk ? Co tańsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 01.07.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Mogę Cię uspokoić - nie widać. Nie trzeba dawać grubszego tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 01.07.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 No to moi drodzy pytanko jaki tynk na Ytonga ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja dam silikatowo-silikonowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 01.07.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a od środka ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Dalem Knauf MP 75 ,czy jakos tak...agregat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 01.07.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Dz. Czyli gipsowy właśnie nurtuje mnie temat gipsowy czy cementowo wapienny. Ponoć oba już dają z agregatu. Cena praktycznie ta sama różnicy chyba 2zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 02.07.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Ja dam silikatowo-silikonowy... Na zewnątrz jest specjalny tynk na ytong. Chyba baumit go robi. Jak wyschnie to jest biały. Dopiero na to dajesz tynk i kolor. Ja narazie mam ten pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.07.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 PLanuje tynk plozyc na siatke wtopiona w klej na sciany domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 02.07.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 PLanuje tynk plozyc na siatke wtopiona w klej na sciany domu.... Pamiętaj tylko że wszystko musi mieć właściwości paroprzepuszczalne. Generalnie na ytong kładziesz tak jak na wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekin 03.07.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ciesze sie, ze watek odzyl. od pewnego czasu planuje budowe domku rekreacyjnego o powierzchni ok. 60m2. taka stodole z atresola. Bedzie to poczatek domu. za kilka a raczej kilkanascie lat zamierzam(jezeli bedzie to konieczne) dobudowac do tego dodatkowe skrzydlo. zastanawiam sie nad technologia. Jednowastwowa sciana jest kuszaca. Licze, ze daje latem mily chlod, a w zimowe weekendy da sie w srodku niezmarznac. Problem ewentualnego ocieplenia moge odlozyc na dluzszy czas. Nie wiem czy mam racje, ale ytong podobno jest materialem lekkim. zakladajac, ze nie wylewam stropow - antresola jest nieduza, czy moge zaoszczedzic na fudamentach? czy na ytong mozna polozyc elewacje z desek? Rozwazalam dom z bala lecz nie przepadam za takim stezeniem drewna we wnetrzu, wiec tez bym pewnie tynkowala. Zreszta bal, ktory nie wymaga docieplenia wydaje sie by drogi. czy sadzicie, ze budowa 1W z ytonga ma w moim przypadku sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 04.07.2009 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Z tym chlodem to roznie....u mnie przez przeszklenia,przy wm,nie moge zejsc ponizej 26 st.Dopiero dzisiaj,od nocy i od 4 nad ranem wietrzenie dalo mi 22 st. na dole...Gora,gdzie veluksy,dopiero spadla.MAm gruba izolacje poddasza,a mimo to,brak rolet i naslonecznienie domu powoduje przegrzewanie srodka.... Ok. 8 zamknalem okna...temp. rosnie...Wlaczylem wm,zakryje chyba te czule termometry,denerwuja mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts