m.dworek 06.02.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 witamw watku o reku pojawil sie pomysl zeby sprobowac samemu skonstruowac uklad sterujacy do reku oparty o mikroprocesor pomysl uwazam za genialny i sam mam zamiar kiedys cos takiego wykonac mysle ze razem bedzie nam duzo latwiej zrobmy : 1. liste zakupow, z cenami , i zrodlem 2. przykladowy program3. zrobmy prototyp4. nauczmy sie jak to dziala, jak programowac ten mikrokontroller mysle ze dla jednak osoby ktora samotnie chcialaby zaczac od "zera"jest to projekt na jakies 1 miesiac do 10 lat w zaleznosci od zdolnosci i ilosci czasu/checi ruszajmy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 06.02.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Leon, dlaczego chcesz to robić na uC? Ma to sens tylko wtedy jeżeli chcesz sprzęgać układ z innymi urządzeniami cyfrowymi lub przetwarzać sygnały z wielu czujników według skomplikowanego algorytmu. Jeżeli tak jest, to gra warta świeczki. W przeciwnym wypadku tylko zwiększy się prawdopodobieństwo pojawienia się nieporządanych zachowań reku wynikających z oprogramowania. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.02.2007 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 chcialbym zrobic urzadzenie w miare uniwersalne, ktore mozna by "uczyc" co ma robic, udoskonalac i po opanowaniu techniki mozna by je uzywac do czego dusza zapragnie wiem , ze niewielu znadzie sie chetnych i dostatechnie wytrwalych , zeby sie w to bywic jednak ja uwazam, ze warto i na pewno bede cos takiego konstruowal mozna by nauczyc te urzadzenia wielu fajnych sztuczek np pomiar wilgotnosci mozna by oprzec na dwoch termometrach a po zaladowaniu do pamieci tablicy molliera mozna by odczyt intrpretowac jako wilgotnosc itd otd kto wchodzi do klubu? zapraszam mam troche materialow (artykuly z elektroniki praktycznej) itd w pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.02.2007 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 mysle ze na poczatek przydaloby sie ze 2 lub 3 scenariuszeco chcemy sterowac, co mierzyc jakie maja byc urzadzenia wykonawczei zastanowimy sie nad algorytmami dla tych scenariuszya takze sprobujemy skompletowac potrzebna sprzet pomiarowo wykonawczy i zobaczymy co mamy i jak to wychodzi cenowo mysle ze mikrokontrolery sa spokoale jakis wyswietlacz do tego + mala klawiaturka do wklepywania nowych wartosci bylby na miejscu artykul na temat programatora (to taka koncowka kabla do ktorej mozna wlozyc pamiec i do tej pamieci poprzez kabel zaladowac nasz program z PC)http://www.sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1389.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 06.02.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 co do tego lutowania itd to mysle ze nie jest tak zle bo praktycznei wszystko mozna kupic w tym sklepiku internetowym http://www.sklep.avt.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=kontroler&search_by=name&page=4 my tylko musimy zastanowic sie: 1. ktore zabawki kupujemy 2. jakie czujniki 3. napisac algorytm 4. ktos musi to przetestowac 5. wyciagnac wspolne wnioski 6. pogratulowac sobie bo wszyscy czegos sie nauczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.02.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No to ja o sobie może coś- - na pewno będzie reku - prawdziwa automatyka do reku kosztuje jakieś kosmiczne pięniądze - chce mieć do reku prawdziwą automatykę, bo nie po to wywalam x kzł, żeby potem ślepić w termometry i biegać ręcznie przestawiać klapy/przepustnice/wentylatory Sterownik musi: - mierzyć temp zewn, na wylocie z GWC, nawiewaną - odpowiednio do tego sterować przepustnicą GWC/czerpnia scienna i by-passem reku - mieć programator min. tygodniowy, a na pewno dzienny, co bym nie musiał pamiętać o sciszaniu wentyli na noc. Serownik dodatkowo może - - mieć jeszcze presostaty i miłym damskim głosem informowac mnie o konieczności wymiany fltrów - informować o innych niemiłych zdarzeniach (wzroście oporu? nie wiem sam) - może być podpięty pod inne urządzenia w domu (np. rolety), choć to raczej myślę poprzez centralkę alarmową zrobię, choć kto wie O. Musi być znacząco tańszy, niż te, które można po prostu kupić, choć bez przesady - może to spokojnie być kilkaset czy nawet tysiąc zł (za całość z siłownikami przepustnic itp). Musi być przede wszystkim absolutnie niezawodny i bezobsługowy. Raz zaprogramowany powinien działać bez pudła do czasu uderzenia planetoidy bądź nuklearnego kataklizmu. Urządzenia mają byc dla użytkownika, nie odwrotnie. Mam inne hobby To naprędce ja. Tak po laikonikowsku wydaje mi się, że najłatwiej będzie zrobić to za pomocą jakiegoś małego PLC (Logo, Zelio, Easy) ale jestem otwarty na sugestie obecnych tu fachmanów [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.02.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Ja na razie zakupiłem: KS-251020 Mikrokontrolery dla poczatkujących Łagodne wprowadzenie w świat mikrokontrolerów AVT3500 B Płytka testowa do kursu BASCOM AVR TOP-Q Za jakiś czas może będę w temacie. Na razie obserwuję wątek. Jeśli chodzi o scenariusz, to na początek proponuję proste sterowanie do GWC, potem można to rozbudowywać: Algorytm np. taki: T0-temperatura z GWC T1-temperatura z czerpni Gdy T0 w przeciwnym razie na GWC. Będziemy potrzebować czujników temperatury: Adam proponował LM35 oraz jakiś mechanizm (silniczek krokowy ????, serwa są drogie) który po otrzymaniu sygnału z mikroprocesora przełączałby zawór przepustnicy. Dalej chcielibyśmy widzieć w pokoju T0 oraz T1 - i tu pojawia się problem czujniczki LM35 powinny być łączone na krótkich kabelkach - tyle się doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 06.02.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Wchodzę do klubu .Na razie jako obserwator i w miarę posiadanego czasu aktywnie .Depi - z tą wielowątkowością i multizastosowaniem mikrokontrolera to bym nie przesadzał .Jeżeli za dużo funkcji mu zapodasz to mogą powstawać tak zwane konflikty i system może zgłupieć .Ja tam myślałem o przełączaniu czerpnia/reku ( po zmierzeniu temperatur ) ,może bajpass .Do tego na początek jakiś program dobowy/tygodniowy .Moja wiedza informatyczna jest dość stara i na razie nie wiem czy można do tego kontrolera dopiąć dodatkową pamięć ( bo chyba ta wewnętrzna nie jest zbyt pojemna ) .Firmowe sterowniki są drogie między innymi dlatego że sztab ludzi je testuje , wymyśla sziwne sytuacje we/wy i je rozwiązuje .Dodatkowo optymalizują samo oprogramowanie .My raczej jesteśmy amatorami ( niektórzy bardzo ) i na początek nie oczekujmy zbyt wiele . Umiejąc programować mikrokomtroler , w miarę nabierania wprawy i w miarę potrzeb , możemy dodawać kolejne funkcje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 witam, mnie też kręcą takie zabawki od dawna wklepuje różne adresy z netu, coby kiedyś się zabrać za to i pokleić coś, tylko z czasem kiepsko Tanie przepustnice do sterowania znajdziecie tutaj ; http://www.insbud.net/shop_01/product_info.php?products_id=42 a sterownik ( nie wiem ile jest warty ) za 128 zł tutaj : http://www.insbud.net/shop_01/product_info.php?products_id=28 qurcze, nie wiem czy warto samemu coś kleić, nawet jak to chińszczyzna to kupię dwa i włożę jeden do szuflady na zapas. Może ktoś ma blisko i trochę czsu i pooglądałby te zabawki ? Ale do klubu wchodzę. Bo lubię to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.02.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 To i ja zgłaszam akces do projektu. Proponuję na początek ustalić założenia. Na szybko widziałbym to tak w wersji "superextralux fullwypas":Wejścia:- temperatura wewnętrzna- temperatura zewnętrzna- temperatura z GWC- klawisz "wentylacja normalna"- klawisz "wentylacja imprezowa"- wejście "wentylacja minimalna" sterowane po włączeniu alarmu gdy nie ma nikogo w domu- włącznik okapu kuchennego "gotowanie" - wyciąg znad kuchni- sygnały sprzężenia zwrotnego z wentylatorów- klawiatura sterująca- czujnik wilgotności w łazienkach- czujniki otwarcia drzwi lub okien- czujnik otwarcia drzwi kominka Wyjścia:- wyświetlacz- sterowanie baypasa rekuperatora- sterowanie przełącznika GWC/czerpnia- sterowanie przepustnicy okapu kuchennego- sterowanie przepustnic w łazienkach- kontrolka sygnalizacji zabrudzenia filtrów - porównanie wartości zadanej na wentylatory z wartością zwrotną z wentylatorów- napięcie sterujące wentylatorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 07.02.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam, Ale koncert życzeń panowie Z czasem jednak trochę ochłoniecie To co mogę Wam podpowiedzieć z własnego doświadczenia to: 1. Stopniowe komplikowanie (wyposażanie w nowe funkcje) systemu. Aby nie doprowadzić do sytuacji utknięcia w martwym punkcie. 2. Projektowanie rozbudowanych systemów mikroprocesorowych (z zewnętrzna magistralą (pamięcią)) radziłbym Wam zostawić na późniejszy etap przygody. Zbyt dużo problemów, które potencjalnie mogą wystąpić. 3. Proponuję kierunek, który wybrał orko. Mikrokontrolery jednoukładowe. Może ten akurat wybrany (AT90S2313) jest troszeczkę za mały (choć na sam początek w sam raz), ale młodsi i więksi przedstawiciele tej rodziny (ATMEGA8, ATMEGA32, ATMEGA128) pozwolą zrealizować wszystkie Wasze życzenia. (kwestia czasu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.02.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Spróbuję przedstawić swoją koncepcję : Regulacja ręczna : 1.1 Regulacja płynna pracą wentylatorów – każdego z osobna,1.2 Klawisz do włączenia wywiew maksymalny -> do wietrzenia kuchni,1.3 wyłącznik wentylatorów po otwarciu okna/kominka ; sygnał z kontaktronów, Regulacja automatyczna / programowana : 2.1 Pomiar temperatury w pomieszczeniu, wykonanie :......Temp T1 > 25C -> przełączenie rekuperator / bypass 2.2 Pomiar temperatury nawiewu za reku T2, ( do wiadomości, bez wykonania ).......Do obliczenia sprawności rekuperatora 2.3 Pomiar temperatury zewnętrznej, wykonanie ;......Temp T3 < 8C -> przełączenie czerpnia GWC / czerpnia ścienna 2.4 Pomiar wilgotności w kanale nawiewu GWC przed reku, wykonanie ;......Załączenie nawilżacza w GWC -> podniesienie sprawności reku i komfortu, 2.5 Coś co zmierzy różnicę ciśnień nawiew / wywiew -> sygnalizacja brudnego filtra Ad 1.1Potencjometr stereo 10 kOhm dla wentylatorów, 10 zł Ad 1.2Zwykły przełącznik zwierny z obejściem potencjometrów, 10 zł Ad 1.3Mikroprzełącznik połączony szeregowo z kontraktorami, 5 zł +X x 12 zł Ad 2.1Czujnik temperatury + mikrokontroler, dokładność pomiaru 1K, 50 zł Ad 2.2Czujnik temperatury + mikrokontroler, dokładność pomiaru 1K, 50 zł Ad 2.3Czujnik temperatury + mikrokontroler, dokładność pomiaru 1K, 50 zł Ad 2.4Czujnik wilgotności + mikrokontroler, dokładność pomiaru 1K, 100 zł Ponadto :Klawiatura…………….. 25 złWyświetlacz……………25 złPłytka drukowana……..10 złZasilacz………………...25 złObudowa……………….25 zł Razem Cena…………385 zł bez kontaktronów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.02.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 P.S. Zegar sterujący proponuję założyć normalny na szynę do zasilania wentylatorów,będzie działał niezależnie od sterownika, który zbudujemy. Koszt w zależności od firmy / marki razem ze skrzynką - 50-150 zł co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Uwagi - - to coś do mierzenia ciśnienia to presostat- w 2.2 T za reku nie powinna być "do wiadomości" tylko w razie T<19 powinna załączać nagrzewnice wodną (no chyba, że ktoś nie chce takowej...- wykonanie tego z jakichś płytek drukowanych itp. przekracza możliwości przeciętnego majsterkowicza, np. moje na pewno- czy opłaca się komplikować instalacje po to, aby czujnik otwarcia kominka robić? Po pierwsze to rzadki przypadek, po drugie nie powoduje chyba jakichś wielkich problemów? Wentyle będą miały mniej do roboty. No chyba, że zacznie zasysac przez komin... Tak się dzieje? Chyba nie...i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.02.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 OK, dyskutujemy. a,dobrze, aby ktoś urealnił koszty wykonania i sprowadził je do 30-50% podanej wstępnie wartości. Wówczas nabierze to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.02.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Kilka uwag:- presostaty są drogie, do pomiaru stanu filtrów należy wykorzystać funkcję EBM-ów - wyjście dające sygnał proporcjonalny do rzeczywistych obrotów wiatraka - biały kabelek- jeśli zamiast czujników temperatury zastosujemy termostaty (kapilarne lub elektroniczne) to okaże się że nie potrzeba wejść analogowych a wystarczą najprostsze on/off- do całego sterowania wystarczy jeden mikrokontroler i to niezbyt "wypasiony"- gdyby zrezygnować z wyświetlacza to całą "logikę" można zrobić na kilku bramkach TTL lub nawet na przekaźnikach Zastosowanie mikrokontrolera ma sens jeśl:- i da się zastosować gotowy moduł dostępny w którejś z firm jak AVT, najlepiej najtańszy dostępny- znajdziemy w naszym gronie kogoś dla kogo napisanie programu to banał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nic nie powiem. Z boku stoję. Patrzę.... Ileż to razy juz to przerabiałem.... Depi No to sobie tego kabla za 10zł. nie ułóż! Poczekamy na opis procedury dokładania do kominka z wykorzystaniem atmela... Stosowanym przez żonę... W nastroju... Po spożyciu.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 08.02.2007 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 jak juz pisalem kazdy ma inne potrzeby i kazdy jest inny jeden chce miec zabawke, zeby np tylko rejestrowac temperatury i przeplywy masowe rekuperatora aby sobiesledziec sprawnosc inny bedie chcial zeby np reku mial przeplyw proporcjonalna do temperatury na zewnatrz inny np chce byc informowany ze iltry sa zapachane jesli ktos bedzie budowal skomplikowany system grzewczy to bedzie byc moze chcial aby reku reagowal jakos na zachowanie tego systemu no i bedzie chcial sterowac samym systemem ja wiem, ze w wiekszosci wypadkow takie bajery to zbytek ale jesli ktos ma ochote.... ja np bardzo lubie badac, mierzyc, odkrywac, budowac i dlatego dla mnei taki sterownik bedzie znajdowal co pol roku nowe zastosowanie.... adamowi wystarczy wylacznik z lodowki i dobrze jesli wiecej mu nie trzeba.... to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.02.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 PanowieZmierzajmy do konkretów.Może spece czytający ten wątek zastanowili by się nad wersją mini, którą mógłby wykonać każdy kto umie lutować:Założenia:1) Wersja mini powinna automatycznie sterować GWC oraz powinna dać się łatwo rozbudować(w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1629493&highlight=reku+mikro#1629493 jest zaprezentowane rozwiązanie tego problemu w oparciu o regulatory lodówkowe - rozwiązanie to ma małą wadę temperatura przełączania pomiędzy czerpnią i GWC musi być znana z góry)2) streowanie przepustnicami odbywa się na zasadzie doprowadzenia napięcia 230V do odpowiedniego przewodu. W związku z tym wersja mini powinna być wyposażona w zasilanie 230V oraz w przewody A, B.Zamknięcie przepustnicy to puszczenie napięcia 230V przez AOtwarcie przepustnicy to puszczenie 230V przez B.3)powinny być dwa czujniki temperatury T1, T2 - może LM35 wystarczą.Jeden - T1 umieszczamy na zewnątrz domu drugi T2 wewnątrz przed reku.I teraz algorytm:Jeśli T1W przeciwnym razie uruchamiamy siłownik przepustnicy puszczając napięcie przez odpowiedni przewód: A lub B.3)cena całości powinna być niższa niż 100zł. 4)Opis powinien być zrozumiały dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.02.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 .... 3)cena całości powinna być niższa niż 100zł. 4)Opis powinien być zrozumiały dla laika Płytka AVT z elementami to już ponad 100 - potrzebne są jeszcze elementy zewnętrzne-wykonawcze . Ja już taki układ mam - kupiłem kiedyś w innym celu i może go wykorzystam . Aczkolwiek pomysły Adama jakoś bardziej do mnie przemawiają ( rzeczy proste trudniej się psują ) . A temperatury przełączeń przecie i w termostacie lodówkowym można ustawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts