Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie np reku za pomoca mikrokontrolera

m.dworek

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bez opracowania dobrego algorytmu sterowania systemem wentylacji mechanicznej (rekuperator plus gwc plus jak rozumiem "zakłócacze": okap kuchenny, otwarte okno(a), kominek) moim skromnym zdaniem nie posuniemy tego tematu do przodu.

A na początek trzeba postawić tzw. wymagania użytkownika, czyli co kiedy i z jakiego powodu powinno się wydarzyć w działaniu tych urządzeń.

Można to opisać słownie, można rysować grafy stanów z uwzględnieniem wymuszeń i warunków, które powodują przechodzenie systemu do innych stanów oraz jakie sygnały wykonawcze będą wystawiane do urządzeń wykonawczych.

Sposobów jest wiele, ale najważniejsze jest moim zdaniem ogarnięcie całości działania systemu w zależności od panujących warunków zewnętrznych i wewnętrznych. W wersji minimum na początek!

Jeśli chodzi o czujniki to zdecydowanie doradzam ich wykonania cyfrowe. O zaletach pisałem w poprzednim poście.

Co do sterownika to zdecydowanie nie może to być zwykły PC.

Ktoś sugerował jednoukładowce Atmel-a i Bascom jako język/system programowania-to dobry trop moim zdaniem. Jest sporo informacji na ten temat choćby w "Elektronice Praktycznej". Sporo ludzi się tym bawi i wykonuje różne sterowniki. Są kości, płytki, programatory, systemy do programowania, kompilatory, emulatory i symulatory.

Ale może wcale nie trzeba będzie tego "mikrokontrorelować"? Może Adama 'lodówkowe" rozwiązania będą najlepsze?

Bez opisu o którym wspomniałem na początku nie znajdziemy dobrej odpowiedzi.

pzdr.

-romwis

Co do sterownika to zdecydowanie nie może to być zwykły PC.

Ktoś sugerował jednoukładowce Atmel-a i Bascom jako język/system programowania-to dobry trop moim zdaniem. Jest sporo informacji na ten temat choćby w "Elektronice Praktycznej". Sporo ludzi się tym bawi i wykonuje różne sterowniki. Są kości, płytki, programatory, systemy do programowania, kompilatory, emulatory i symulatory.

Ale może wcale nie trzeba będzie tego "mikrokontrorelować"? Może Adama 'lodówkowe" rozwiązania będą najlepsze?

Bez opisu o którym wspomniałem na początku nie znajdziemy dobrej odpowiedzi.

pzdr.

-romwis

Dokładnie tak, bez opisu, warunków czy algorytmów to nie ma znaczenia czy ktoś wybierze wersję elektryczną (tzw wersję Adama :lol: ) czy tzw. full wypas inteligentne cyfrowe sterowanie. A z opisu będzie wynikać kto co potrzebuje. Najważniejszy punkt : to ma dobrze działać :wink: A reszta w dużej mierze zależy od umiejętności, wiedzy, czasu i finansów potencjalnego inwestora ale przed wszystkim potrzeb. U mnie wychodzi, że nie chcę inteligencji, mam podświetlany wyświetlacz LCD 8) wskazujący ustawienie wentylatorów, pokrętło regulacyjne i do tego dołożę tylko sterowanie automatyczne przepustnicami zima/lato na GWC oraz bypassie wymiennika. Nic więcej po prostu nie chcę. Ale tak jak napisałeś zaczęło się od założeń czego chcę.

• 1 year później...

Witam,

aktualnie jestem w trakcie budowy takiego sterownika w oparciu o Atmela. Jako czujniki temperatury zastosuję układy 1-wire DS1820. Do sterowania wentylatorów wykorzystam układ 1-wire DS2890. Sterownik wyposażony jest w zegar RTC, wyświetlacz LCD oraz prostą klawiatukę (4 przyciski). Programować go będę przez port RS. Trochę zabawy, ale wszystkim można sterować za pomocą trzech przewodów: zasilanie, dane, masa.

Koszt sterownika na Alledrogo to 95 zeta + przesyłka.

http://www.allegro.pl/item483913025_uc_modul_atmega16_atmega32_avr_brd_i_atmel_f_v.html

Program będzie napisany w C w WinAVR. Największy problem to sterowanie przepustnicami, niestety mechanika sprawia mi trochę problemów.

Witam,

Strasznie droga ta płytka. Poszukałbym czegoś tańszego może gdzieś tu:

http://kamami.pl

http://cyfronika.pl

http://www.propox.com/

...a po drugie po co tak chcesz komplikować układ?

wystarczy jako termometry LM35 (przetworniki ADC są na pokładzie ATMegi), a do sterowania wentylatorami bezpośrednio z uC PWM.

Sterowanie przepustnicą nie powinno być problemem: najprościej z protu uC na tranzystor potem przekaźnik i to dwa razy, ponieważ jednym kabelkiem otwierasz, a drugim zamykasz... oczywiście znając czas całkowitego otwarcia/zamknięcia przepustnicy i wystawiając na port sygnal o odpowiednim czasie trwania możesz ustawić przepustnicę w dowolym położeniu.

... aa i jeszcze nie wiem czy to skrót myślowy, ale tego kontrolera nie zaprogramujesz podłączając się do jego portu USART.

Nie wiem czy jasno piszę....

Witam,

płytkę można znaleźć tańszą, ale różnicy dużej nie będzie pomiędzy ATMega32 a ATMega8. Ten ostatni jest oczywiście wystarczające do sterowania wentylatorami, ale ATMega16 i wyżej wyposażone są w JTAG do debugowania oprogramowania.

LM35 w wersji minimalnej też wystarczy ale za niewiele wyższą kwotę mamy porządne termometry DS1820, co umożliwi nam komunikację za pomocą 3 przewodów (minimum 2) dla wszystkich czujników zainstalowanych w domu (chyba rzadko zdarzy się mieć ich więcej niż 64), alarm w przypadku przekroczenia zadanej temperatuy z łatwą identyfikacją czujnika, który alarm wywołał, pamięć temperatury minimalnej i maksymalnej dla każdego czujnika, powtarzalność parametrów niezależnie od czujnika (po wymianie uszkodzonego czujnika nie trzeba wnosić poprawek do programu uwzględniające indywidualne cechy czujnika.

Do sterowania wentylatorami można stosować PWM, ale za pomocą DS2890 wykorzystujemy te same przewody, co do komunikacji z czujnikami temperatury (wszystko połączone równolegle).

Programowanie mikrokontrolera odbywać się będzie za pomocą złącza KANDA (10-cio pinowe złącze na płytce). Programator jest tani.

Rozwiązań jest wiele i nie zawsze istnieje konieczność komplikacji urządzenia, ale wydaje mi się, że kwota 6zł za czujnik temperatury nie jest wygórowana.

Nie będzie problemu z długością przewodów magistrali 1-wire ? (ds1620 itp.).

U mnie czujnik temperatury DS1821 steruje piecem, oddalony jest od sterownika jakieś 5m i czasami łapie zakłócenia, jak miałem przewód dłuższy o 1 metr to w ogóle nie chciał gadać. Jednak kabel był marnej jakości, zwykły 10 żył. od alarmu. Zrobię eksperyment z ekranowanym - powinno być lepiej. Można jeszcze dać drivery linii RS485 + skrętka.