Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chce przestrzec wszystkich którzy przypadkiem sa na etapie kupowania okien przed firma Okno-Pol Kraków!!!! Firma ta produkuje badziewie jakich mało i w dodatku olewa swoich klientów.

W tamtym roku w lipcu zakupiłem okna tej firmy. Okien przed mozntazem nie ogladałem dobrze bedac pewny ze sa takie jak powinny. Przyjrzałem sie im dopiero po przeczytaniu watku innego forumowicza jake ma problemy z oknami. U mnie we wszystkich oknach po dokałdniejszych ogledzinach okazało sie ze listwy przyszybowe maja w rogach szczeliny nie sa dokładnie spasowane. Uszczlki szyby w oknie od stony zewnetrznej nie sa pozakładane estetycznie. Złozyłem reklamacje w sklepie w którym te okna kupilem po 1.5 miesiaca zjawila sie w koncu szanowna ekipa i dziwiła sie ze wogóle ich meczymy bo to to według nich tak powinno byc i takich szpar nie da sie zniwelowac przywiezli ze soba oczywiscie nowe listwy ale niestety efekt ich zmiany był mizerny, uszczlek te nie poprawili i powiedzieli ze sie czepiam. Po godzinie nerwów panowe pojechali ale obiecali ze przyjada i wezma lepsze listwy, niestety nie przyjechali wiec ja po miesiacu złozylem pisemna reklamacje i panowie sie wkoncu zjawili niestety tak samo jak popszednim razem nie udało sie im listew dopasowac i powiedzili ze jestem upierdliwy bo wszystkie okna tak maja na co ja ich chcialem zaprosic zeby poogladli sobie u mnie w bloku okna które kupilem kilka lat wczesniej w innej firmie i zadnych wad nie widac tak jak w tych nowych. Panowie oczywiscie nie chcli nigdzie jechac i ogladac. Kazli mi napisac reklamacje co według mnie jest niedobrze zrobione w oknach a oni ja przekaza swojemu szefostwu. Odpowiedz na to mialem dostac po 2 tygodniach jednak jak do tej pory nic takiego nie doostałem a mineło juz ponad 3 miesiace. Sprawe takze próbowałem załatwic w sklepie w którym te okna kupiłem ( na wystawie w tych oknach nie widac jakich kolwiek szpar w liswach przyszybowych i uszczelki sa estetycznie zamocowane) własiciel sklepu nie chce jechac ogładnac wad jakie maja okna i mówi ze on nie jest od tego tylko firma która te okna produkuje i on umywa ręce. I co ja mam teraz robic :evil: Juz mi brak do nich słów czy sa jacys rzeczoznawcy którzy moga przyjsc i sprawdzic czy te okna maja jakies wady czy moze ja sie czepiam.

https://forum.murator.pl/topic/71483-problemy-z-reklamacj%C4%85-okien/

Bladyy78

Sciągnij sobie ze stronki: http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html dzienik ustaw o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej Dz.U. z 2002

r. Nr 141, poz. 1176, - to jest ok. 15 stron. Wydrukuj to, przeczytaj dokładnie i zaznacz fragmenty które Cię interesują np. że to sprzedawca odpowiada przed Klientem a nie producent, napisz pisemną reklamację i złóż u sprzedawcy. Jak mu zamachasz Dz.U. to już nie będzie taki twardy.

Jeśli w ciągu 14 dni nie udzieli odpowiedzi lub nie dokona naprawy lub wymiany towaru tzn że zgadza się z Twoimi żądaniami. Dlatego w piśmie reklamacyjnym żadaj zwrotu pieniędzy (o ile wady są istotne). Jeśli to nie pomoże to wpisz w googlach "Federacja Konsumentów" i skontaktuj sie z nimi. Telefonicznie nie ma sensu bo nie odbierają telefonów. Trzeba iść osobiście. Oni pokieruja Cię dalej. Najprawdopodobniej będziesz musiał założyć sprawę w sądzie. To nie jest takie straszne. Często gdy przychodzi do pozwanego pismo z sądu z informacją o założeniu sprawy sprzedawca mięknie bo widzi że to nie przelewki. I pamiętaj. Zbieraj wszystko na papierze: potwierdzenia złożenia reklamacji, dokumenty odbioru okien, faktury, rachunki itp. Pamiętaj jednak, że nasze sądy nie mają nic wspólnego ze sprawiedliwością i jak sprzedawca się zaprze to prędzej Ty wymienisz te okna na nowe niż usłyszysz pozytywny dla siebie wyrok.

https://forum.murator.pl/topic/71483-problemy-z-reklamacj%C4%85-okien/#findComment-1596437

Witaj

Jeżeli Twoje monity i reklamacje nie przynoszą efektów, to tym bardziej machanie gazetą nic nie da. Udaj się do Rzecznika Ochrony Praw Konsumenta, ma te zalety;

-nie kosztuje

-jeżeli on napisze pismo,to z reguły jest sprawa załatwiona (pieczątka robi swoje)

-jeżeli pismo nie zadziała, to będzie Cię reprezentował w Sądzie

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/71483-problemy-z-reklamacj%C4%85-okien/#findComment-1597222

czy mogłbyś wkleic zdjęcia tej szczeliny?... może faktycznie jesteś upierdliwy? ile ma 1mm- 4 mm??

co to znaczy że uszczelka nie jest założona estetycznie...? może jest podwinięta przy zakładaniu szyby?.. wystarczyło powiedzieć gosiciowi od reklamacji ze jak juz wyciągnął listwy przyszybowe to niech poprawi uszczelki..

https://forum.murator.pl/topic/71483-problemy-z-reklamacj%C4%85-okien/#findComment-1599362