czapel77 06.02.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Czy stawiając blaszany garaż nie związany na stałe z gruntem,po prostu postawiony na płytach chodnikowych muszę uzyskać pozwolenie na budowę czy nie muszę nic zgłaszać? Kiedyś słyszałem że na każde 500m działki można postawić do 25m garażu tylko zgłaszając to do urzędu wraz z mapką. Jak to się ma do "blaszaka". A co do tej mapki kto może ją wykonać i jakie są orientacyjne koszty takiej mapki.Dzięki za pomoc!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 08.02.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Moja siostra postawiła sobie takie właśnie garaż na plytach chodnikowych i nie zdłaszała tego nigdzie. Ale odleciał jest podczas ostatniej wichury i zostały tylko z niego drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 09.02.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Zapytaj w starostwie albo w gminie. Dla świętego spokoju zgłosiłabym. a i sąsiedzi w ewentualnych (odpukać) sporach nie mieliby argumentów co do samowolki. Z tego co wiem procedura zgłoszenia nie jest skomplikowana. Ze strony urzędu wymagana jest milczaca aprobata to znaczy, ze jeżeli zgłosisz, a oni w ustalonym terminie ( coś około miesiąca) nie zaprotestują to mosz pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapel77 12.02.2007 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Dowiadywałem się i ponoć jest przepis pozwalający postawić na każde 500m działki garaż do 25m tylko na zgłoszenie.Trzeba dołączyć tylko mapkę,ale nie wiem w jaki sposob na tej mapce zaznaczyć garaż. To znaczy nie wiem czy mogę to zrobić ja czy muszę zlecić to fachowcowi.Mapkę mogę zdobyć w wydz.geodezji ale na nią trzeba nanieść przyszły garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.02.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Taka moja sugestia: zgłoś budowę "budynku gospodarczego". Jesli njapiszesz "garaż" , to nadgorliwy urzednik może kazać starać sie o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 13.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 To znaczy nie wiem czy mogę to zrobić ja czy muszę zlecić to fachowcowi. Mapkę mogę zdobyć w wydz.geodezji ale na nią trzeba nanieść przyszły garaż Możesz, a nawet powinienes zrobić to sam celem zaoszczędzenie paru złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapel77 13.02.2007 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Z tego co się orientuję to bez pozwolenia na "zgłoszenie" można stawiać do 10m budynku gospodarczego a mój blaszak bedzie miał 24m.Mnie w tej chwili najbardziej interesuje wykonanie tej mapki.Kto może nanieść miejsce w którym stoi garaż.Chodzi o koszty bo blaszak wykonany samodzielnie nie będzie taki drogi a obawiam się że koszty może "zjeść" ewentualny fachowiec od mapek Ponoć możliwość postawienia garażu reguluje to zapis w dzienniku ustaw 163 poz. 1364 z 2005r. Zmiany te reguluje art.29 rozdział 4 pkt.2.Jaszcze się nie dokopałem do niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapel77 13.02.2007 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 To znaczy nie wiem czy mogę to zrobić ja czy muszę zlecić to fachowcowi. Mapkę mogę zdobyć w wydz.geodezji ale na nią trzeba nanieść przyszły garaż Możesz, a nawet powinienes zrobić to sam celem zaoszczędzenie paru złotych Dzięki. Narysuję sam może jakoś przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Pozwolenia na budowę nie wymaga Art.29.2. (Prawa Budowlanego) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan orazprzydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczaćdwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; wymaga to zgłoszenia Art.30.1. też PBBiorąc pod uwagę zapisy przytoczonego Prawa Budowlanego, lepiej nie posługiwać się pojęciem "garaż"Pozdrawiam Ps. Art. 29.4 dotyczy ogrodów działkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapel77 16.02.2007 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 znalazłem tą ustawę i ten artykuł brzmi tak: 2) budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 1.000 m2 powierzchni działki;jest to ustawa z dnia 7 lipca 1994 r.Dziennik Ustaw Nr 207 poz. 2016 - Prawo budowlaneChyba że jest jakaś bardziej aktualna? a mi chodzi tylko o blaszak który będzie sobie stał na płytach chodnikowych, nie będzie trwale związany z gruntem który da się w kilka godzin rozkręcić na elementy i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.02.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Podałem Ci wyżej aktualne przepisy i swoją sugestię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts