Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszany garaż - pozwolenie na budowę czy tylko zgłoszenie??

czapel77

Recommended Posts

Czy stawiając blaszany garaż nie związany na stałe z gruntem,po prostu postawiony na płytach chodnikowych muszę uzyskać pozwolenie na budowę czy nie muszę nic zgłaszać? Kiedyś słyszałem że na każde 500m działki można postawić do 25m garażu tylko zgłaszając to do urzędu wraz z mapką. Jak to się ma do "blaszaka". A co do tej mapki kto może ją wykonać i jakie są orientacyjne koszty takiej mapki.Dzięki za pomoc!!!!!

Zapytaj w starostwie albo w gminie. Dla świętego spokoju zgłosiłabym. a i sąsiedzi w ewentualnych (odpukać) sporach nie mieliby argumentów co do samowolki. :lol:

Z tego co wiem procedura zgłoszenia nie jest skomplikowana. Ze strony urzędu wymagana jest milczaca aprobata to znaczy, ze jeżeli zgłosisz, a oni w ustalonym terminie ( coś około miesiąca) nie zaprotestują to mosz pozwolenie. :roll: :lol:

Dowiadywałem się i ponoć jest przepis pozwalający postawić na każde 500m działki garaż do 25m tylko na zgłoszenie.Trzeba dołączyć tylko mapkę,ale nie wiem w jaki sposob na tej mapce zaznaczyć garaż. To znaczy nie wiem czy mogę to zrobić ja czy muszę zlecić to fachowcowi.

Mapkę mogę zdobyć w wydz.geodezji ale na nią trzeba nanieść przyszły garaż

Z tego co się orientuję to bez pozwolenia na "zgłoszenie" można stawiać do 10m budynku gospodarczego a mój blaszak bedzie miał 24m.Mnie w tej chwili najbardziej interesuje wykonanie tej mapki.Kto może nanieść miejsce w którym stoi garaż.Chodzi o koszty bo blaszak wykonany samodzielnie nie będzie taki drogi a obawiam się że koszty może "zjeść" ewentualny fachowiec od mapek

Ponoć możliwość postawienia garażu reguluje to zapis w dzienniku ustaw

163 poz. 1364 z 2005r. Zmiany te reguluje art.29 rozdział 4 pkt.2.

Jaszcze się nie dokopałem do niej

Pozwolenia na budowę nie wymaga Art.29.2. (Prawa Budowlanego) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz

przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do

25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać

dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

wymaga to zgłoszenia Art.30.1. też PB

Biorąc pod uwagę zapisy przytoczonego Prawa Budowlanego, lepiej nie posługiwać się pojęciem "garaż"

Pozdrawiam

Ps. Art. 29.4 dotyczy ogrodów działkowych

znalazłem tą ustawę i ten artykuł brzmi tak:

2) budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 1.000 m2 powierzchni działki;

jest to ustawa z dnia 7 lipca 1994 r.Dziennik Ustaw Nr 207 poz. 2016 - Prawo budowlane

Chyba że jest jakaś bardziej aktualna?

a mi chodzi tylko o blaszak który będzie sobie stał na płytach chodnikowych, nie będzie trwale związany z gruntem który da się w kilka godzin rozkręcić na elementy i tyle...