Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty k-g na sufit na poddaszu

Recommended Posts

Są dwa systemy mocowania płyt gipskartonowych na rusztach metalowych : Knauff i Rigips.

Rigips jest droższy, ale chyba lepszy i taki wybrałem.

Do krokwi i jentek przybija się blaszane 16cm wieszaki (podłużne blaszki zakończone "grzybkami&quot:wink:.

Na te grzybki można wcisnąć (z zatrzaskiem) poziome profile C, do których przykręcane są fosforanowanymi (czarnymi)blachowkrętami płyty GK.

Profile mają drobne wgłębienia (groszkowanie), co zwiększa ich sztywność i ułatwia wkręcanie.

Ruszty drewniane nie zapewniają dokładnego wypoziomowania.

Przed zamontowaniem folii i płyt GK trzeba jeszcze mocować podwieszenie wełny ze specjalnego sznurka z tworzywa. (drut stalowy przerdzewieje).

ZbiR

Sposobów montażu płyt GK jest kilka. Wieszaków z tego co się zorientowałem jest też kilka rodzajów. Ja na poddaszu zamontowałem płyty GK na łatach drewnianych o przekroju 35X50.

Dlatego, że drewno będzie pracowało tak samo, czyli łaty,jętki.

Będzie więc to bardziej naturalne, niż listwy metalowe.

Pozdrawiam

U mnie ekipa robila sufit w domku parterowym. Do drewnianych stropów przybili wieszaki i do tego stelarzy, a do stelarzy montowali plyty g/k. Uwazam, ze zrobili to bardzo dobrze. Polecam ekipe. Jest tania (z Lowicza). Ale przyjechali do Warszawy do roboty. Moge dac tel. mail'em.

Mam pytanie czy przy dobrze wykonanym poddaszu z płyt GK nie będzie peknięć na łączeniach - bo od kilku miesiecy toczę batalie z rodzicami i teściami którzy się upierają aby poddasze robić z płyty żelbetowej, właśnie z powodu ewentualnych pęknięć

Robert

Dla Krzys1

Wełny nie wolno połozyć bez podwieszenia na folii, bo będzie parła na płytę G-K i po jakimś czasie ją wypukli.

A jeśli wełna zamoknie (cieknący dach) - to katastrofa, bo stanie się ciężka, zaś wilgoć osłabi płytę G-K.

Sznurki podwieszenia mocowałem wbijając od spodu jętek i krokwi "skrętne" gwoździe z blaszanymi podkładkami.

Zwykłe papiaki łatwo dają się wyrwać.

Dotyczy to podtrzymania wełny międzykrokwiowej (około 15cm grubości)

Ponadto trzeba dać jeszcze 5cm wełny dla zakrycia jętek czy krokwi. Tą warstwę wełny można podwiesić sznurkami opartymi na profilach (listwach) rusztu.

W przypadku jętek można je ocieplić od góry (strych), kładąc na jętkach prostopadle dodatkowe kontrłaty i między kontrłatami wełnę. A na kontrłaty deski podłogi strychu.

Bez tej dodatkowej 5cm warstwy wełny nie uzyskamy dobrej izolacji, bo ciepło będzie uciekało przez krokwie i jętki.

ZbiR