flayp 27.05.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 kochani, mały problem: jak radzicie, montować profile na płyty na poddaszu bezpośrednio na jętkach czy raczej na wieszakach, o wiele więcej zachodu z tymi wieszakami a efekt chyba ten sam, no właśnie CHYBA - dajcie jakąś wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 28.05.2003 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 hej, poza tym że drewno jest materiałem pracującym to zwróć uwagę czy poziomy wszystkich jętek są takie same. Z doświadczenia wiem że nie ( przynajmniej u mnie ) i dzieki wieszakom można było zniwelować te różnice pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.05.2003 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Najważenijsze to, że drewno wysycha i pracuje. Jak zamontujesz bezpośrednio na jętkach to musisz się liczyć z pękaniem na łączach nawet pomimo zbrojenia połączeń szpachlowych. Konstrukcja na uchwytach pozwala na kompensację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 28.05.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Są dwa systemy mocowania płyt gipskartonowych na rusztach metalowych : Knauff i Rigips.Rigips jest droższy, ale chyba lepszy i taki wybrałem.Do krokwi i jentek przybija się blaszane 16cm wieszaki (podłużne blaszki zakończone "grzybkami":wink:.Na te grzybki można wcisnąć (z zatrzaskiem) poziome profile C, do których przykręcane są fosforanowanymi (czarnymi)blachowkrętami płyty GK.Profile mają drobne wgłębienia (groszkowanie), co zwiększa ich sztywność i ułatwia wkręcanie.Ruszty drewniane nie zapewniają dokładnego wypoziomowania.Przed zamontowaniem folii i płyt GK trzeba jeszcze mocować podwieszenie wełny ze specjalnego sznurka z tworzywa. (drut stalowy przerdzewieje).ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 28.05.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Sposobów montażu płyt GK jest kilka. Wieszaków z tego co się zorientowałem jest też kilka rodzajów. Ja na poddaszu zamontowałem płyty GK na łatach drewnianych o przekroju 35X50.Dlatego, że drewno będzie pracowało tak samo, czyli łaty,jętki.Będzie więc to bardziej naturalne, niż listwy metalowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 28.05.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 ZbigniewA czy wełny nie można położyc po prostu na folii?Jeżeli nie to napisz w jaki sposób i do czego wiązałeś ten sznurek przytrzymujący wełnę? Do wieszaków? Czy do czego innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 28.05.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 U mnie ekipa robila sufit w domku parterowym. Do drewnianych stropów przybili wieszaki i do tego stelarzy, a do stelarzy montowali plyty g/k. Uwazam, ze zrobili to bardzo dobrze. Polecam ekipe. Jest tania (z Lowicza). Ale przyjechali do Warszawy do roboty. Moge dac tel. mail'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Mam pytanie czy przy dobrze wykonanym poddaszu z płyt GK nie będzie peknięć na łączeniach - bo od kilku miesiecy toczę batalie z rodzicami i teściami którzy się upierają aby poddasze robić z płyty żelbetowej, właśnie z powodu ewentualnych pęknięć Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 28.05.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dla Krzys1Wełny nie wolno połozyć bez podwieszenia na folii, bo będzie parła na płytę G-K i po jakimś czasie ją wypukli.A jeśli wełna zamoknie (cieknący dach) - to katastrofa, bo stanie się ciężka, zaś wilgoć osłabi płytę G-K.Sznurki podwieszenia mocowałem wbijając od spodu jętek i krokwi "skrętne" gwoździe z blaszanymi podkładkami.Zwykłe papiaki łatwo dają się wyrwać.Dotyczy to podtrzymania wełny międzykrokwiowej (około 15cm grubości)Ponadto trzeba dać jeszcze 5cm wełny dla zakrycia jętek czy krokwi. Tą warstwę wełny można podwiesić sznurkami opartymi na profilach (listwach) rusztu.W przypadku jętek można je ocieplić od góry (strych), kładąc na jętkach prostopadle dodatkowe kontrłaty i między kontrłatami wełnę. A na kontrłaty deski podłogi strychu.Bez tej dodatkowej 5cm warstwy wełny nie uzyskamy dobrej izolacji, bo ciepło będzie uciekało przez krokwie i jętki.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 28.05.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dięki ZbigniewJa ociepliłem strych 15 cm wełne ale to podwieszenie do jętek to dobr pomysł.Ale pomiędzy jętkami a sufitem zostanie mi jeszcze pustka powietrzna (około 30 cm) czy tak może byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts