Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Mam takie pytanie. Mam dom zbudowany z 3 warstwowej sciany z BK (24cm bloczek BK + 5cm styr + 1cm pustka + 12cm bloczek BK). Stan surowy zamkniety byl jakies 2 lata temu. Teraz jest juz wykonczony w srodku, ale bez zewnetrznego tynku. Zauwazylem liczne pekniecia i szczeliny na scianach od zewnatrz... sa one pionowe, czasem rowniez poziome. Pytanie brzmi:

- czy mam sie tym przejmowac?

- czy moge spokojnie tynkowac

- czy przy 3 warstwowej scianie warto przy tynkowaniu klasc jeszcze na zewnatrz styropian jako dodatkowe ocieplenie

Pozdrawiam

rgb

https://forum.murator.pl/topic/7150-p%C4%99kni%C4%99cia-na-bloczkach-betonu-kom%C3%B3rkowego/

Ja tam bym się przejmował. Beztroska mogłaby za dużo kosztować.

Zawołaj fachowca. Niech spróbuje postawić diagnozę. Może niektóre kotwy puściły? Dałeś tam kotwy, prawda? :smile:

Pytam, bo Twoje ostatnie pytanie sugeruje, że raczej nie masz wykształcenia technicznego. A odpowiedź na nie brzmi:

Nie, nie ma sensu docieplać ściany trójwarstwowej od zewnątrz, bo przecież masz tam pustkę powietrzną wentylowaną (zrobiłeś ją wentylowaną, prawda? ). Z założenia w tej pustce "hula wiatr". więc cała izolacyjność musi być przy ścianie nośnej.

Jak chciałeś mieś większą izolacyjność termiczną, to trzeba było od razu dać więcej (tak jest sensowniej i technologicznie i ekonomicznie). Teraz to już za późno.

A dlaczego dałeś tak mało tego styropianu?

Rafał

https://forum.murator.pl/topic/7150-p%C4%99kni%C4%99cia-na-bloczkach-betonu-kom%C3%B3rkowego/#findComment-108189