rgb 27.05.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Witam! Mam takie pytanie. Mam dom zbudowany z 3 warstwowej sciany z BK (24cm bloczek BK + 5cm styr + 1cm pustka + 12cm bloczek BK). Stan surowy zamkniety byl jakies 2 lata temu. Teraz jest juz wykonczony w srodku, ale bez zewnetrznego tynku. Zauwazylem liczne pekniecia i szczeliny na scianach od zewnatrz... sa one pionowe, czasem rowniez poziome. Pytanie brzmi:- czy mam sie tym przejmowac?- czy moge spokojnie tynkowac - czy przy 3 warstwowej scianie warto przy tynkowaniu klasc jeszcze na zewnatrz styropian jako dodatkowe ocieplenie Pozdrawiamrgb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 28.05.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Ja tam bym się przejmował. Beztroska mogłaby za dużo kosztować. Zawołaj fachowca. Niech spróbuje postawić diagnozę. Może niektóre kotwy puściły? Dałeś tam kotwy, prawda? Pytam, bo Twoje ostatnie pytanie sugeruje, że raczej nie masz wykształcenia technicznego. A odpowiedź na nie brzmi: Nie, nie ma sensu docieplać ściany trójwarstwowej od zewnątrz, bo przecież masz tam pustkę powietrzną wentylowaną (zrobiłeś ją wentylowaną, prawda? ). Z założenia w tej pustce "hula wiatr". więc cała izolacyjność musi być przy ścianie nośnej. Jak chciałeś mieś większą izolacyjność termiczną, to trzeba było od razu dać więcej (tak jest sensowniej i technologicznie i ekonomicznie). Teraz to już za późno. A dlaczego dałeś tak mało tego styropianu? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts