Marek Gila 11.02.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam! MAJKA ,Twój cokół jest super, o domku nie wspomnę , to nie to co moja kostka, na pewno kosztował sporo dobrej roboty. Pytanie jaki to kamień, jak gruby i czy tylko (wisi) przyklejony lub jest podparty ?Pytam o grubość ponieważ chciałbym coś takiego na to moje wejście. Jak z czyszczeniem kamienia ? CELTOREK, cieszę się , że lubisz kamienie. Mają one jednak niekwestionowany urok. Co do poręczy, jest za długa ponieważ teren został podniesiony po budoswie schodów i właściwie 1.2 stopnia została skasowana i na dodatek stoi tam filar podtrzymujący część nadbudowaną i rzeczywiście jest to utrudnienie. Nową poręcz mzm wymierzoną na długość tuż za pierwszym stopniem. Napewno Wam ją pokażę jeśli zdołam w tym roku to zrobić. Planuję wymianę ogrodzenia i wraz z nim poręc, ale na razie nie chcę zdradzać konkretów, ponieważ bardzo nie lubię jak w najbliższej okolicy wszystkie "koty są niebieskie". wklejam kilka zdjęć ,proszę zauważyć, że nie jest jeszcze oczyszczony i pofugowany granit dlatego z bliska nie wygląda najciekawiej. A opaska która wykonana jest z kostki granitowej wymaga uzupełnienia mielonym granitem w miejsca gdzie został wypłukany piasek. http://img442.imageshack.us/img442/9915/pict2284hp7.jpg http://img252.imageshack.us/img252/8194/pict2255pq5.jpg http://img252.imageshack.us/img252/2218/pict2283bw6.jpg [/img][/i][/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Gila 11.02.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam! ROMWIS, dzięki za uznanie urody mojego psa. Wię tak , jak to robiłem:po nadbowaniu domu o piętro i poszerzeniu w bok z całkowicie z nowym dachem przyszedł czas na ocieplanie, a było to konieczne ponieważ nasz domek był parterowy ze strychem budowany w roku 1975 jako typowa kostka "gierkowska". Wszelkiego rodzaju współczynniki nie miały jakiegokolwiek odniesienia. Jak już wspominałem wcześniej pseudo znawcy wyznaczali różne grubości styropianu nie uwzględniając ocieplenia piwnic, dlatego na początku z cokołem był błąd. Po dokładnym przeanalizowaniu przez nas tematu dociepleń budynków i pozbycia się całkowicie bajek o zawilgoceniu ścian itp. podtrzymywanych przez pseudofachowców doszliśmy do wniosku iż ocieplamy od samych ław po strych. I tak : cokół nasz był cofnięty względem ścian 3 - 4 cm ( tynkowanie ) , a chcieliśmy założyć 10 cm styropianu na ściany domu, więc odkopaliśmy ściany do górnej części ławy, ściany oczywiście osuszone, wyczyszczone, następnie obok ław wykopałem i zalałem rodzaj fundamentu 20 x 20 cm. Do tego fundamentu przykeiłem papę , a do ścian przykleiłem 3 cm styropianu. Na wylanym fundamencie wybudowałem dodatkowy murek na wysokość zlicowania z opaską. Następnie wytynkowałem mocną zaprawą cementowo - piaskową, a po wyschnięciu pomalowałem jednym z dostępnych środków do izolacji pionowych. Na to wszystko przyszła folia zakryła wybudowniy przeze mnie murek i została wywinięta na ściany ok. 35 cm. Po zasypaniu i wyrównaniu terenu resztę cokołu okleiłem styropianem, pokryłem klejem z siatką. Do tak przygotowanego muru przykreciłem kotwami stalowymi siatkę którą używa się do zbrojenia wylewek, a na wybudowanym murku została postawiona praktycznie nowa ścianka z granitu. Dodatkowo są poprawadzone dwa druty fi 6 i przymocowane poziomo kotfami. Po tych pracach cokół wystawał poza obrys ścian 7 cm. Przy położeniu 10 na ściany dało nam 4 cm cofnięcie cokołu względem ścian. Tak jak było zamierzone. Prace jakie mi pozostały to wyfugować wszystko. Obrobić wnęki przy drzwiach, wymienić parapety i całość wyczyścić palnikiem. Mogłem nie budować dodatkowego murku tylko przykleić do styropianu, a dodatkowo wykonać stalowe wzmocnienia od dołu, ale głębokość jaką musieliśmy odkopać to ok. 70 cm, wiemy że mamy pewną izocję chociaż teren jest suchy.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.02.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam! MAJKA ,Twój cokół jest super, o domku nie wspomnę , to nie to co moja kostka, na pewno kosztował sporo dobrej roboty. Pytanie jaki to kamień, jak gruby i czy tylko (wisi) przyklejony lub jest podparty ?Pytam o grubość ponieważ chciałbym coś takiego na to moje wejście. Jak z czyszczeniem kamienia ? ten kamień wulkaniczny, jest bardzo trwardy, dośc sliski i ciemny, więc brudu nie widać. Kupiliśmy go w dość cieńkich plastrach od 0,5cm do 2cm. Jest tylko przyklejony. Za to styropian jest kołkowany do ściany przez siatkę. Wszystko trzyma się jak "cholera" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 12.02.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 ja mam płytki gresowe elewacyjne foto w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 19.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 ten kamień wulkaniczny, jest bardzo trwardy, dośc sliski i ciemny, więc brudu nie widać. Kupiliśmy go w dość cieńkich plastrach od 0,5cm do 2cm. Jest tylko przyklejony. Za to styropian jest kołkowany do ściany przez siatkę. Wszystko trzyma się jak "cholera" Bardzo ciekawy materiał... Czy możesz podać cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 17.06.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Majka napisz gdzie dostałaś tak cienki kamień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts