Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki macie COKÓŁ i jak go zrobiliście

Recommended Posts

Witam! MAJKA ,Twój cokół jest super, o domku nie wspomnę , to nie to co moja kostka, na pewno kosztował sporo dobrej roboty. Pytanie jaki to kamień, jak gruby i czy tylko (wisi) przyklejony lub jest podparty ?Pytam o grubość ponieważ chciałbym coś takiego na to moje wejście. Jak z czyszczeniem kamienia ?

CELTOREK, cieszę się , że lubisz kamienie. Mają one jednak niekwestionowany urok. Co do poręczy, jest za długa ponieważ teren został podniesiony po budoswie schodów i właściwie 1.2 stopnia została skasowana i na dodatek stoi tam filar podtrzymujący część nadbudowaną i rzeczywiście jest to utrudnienie. Nową poręcz mzm wymierzoną na długość tuż za pierwszym stopniem. Napewno Wam ją pokażę jeśli zdołam w tym roku to zrobić. Planuję wymianę ogrodzenia i wraz z nim poręc, ale na razie nie chcę zdradzać konkretów, ponieważ bardzo nie lubię jak w najbliższej okolicy wszystkie "koty są niebieskie". wklejam kilka zdjęć ,proszę zauważyć, że nie jest jeszcze oczyszczony i pofugowany granit dlatego z bliska nie wygląda najciekawiej. A opaska która wykonana jest z kostki granitowej wymaga uzupełnienia mielonym granitem w miejsca gdzie został wypłukany piasek.

http://img442.imageshack.us/img442/9915/pict2284hp7.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/8194/pict2255pq5.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/2218/pict2283bw6.jpg

[/img][/i][/b]

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! ROMWIS, dzięki za uznanie urody mojego psa. Wię tak , jak to robiłem:

po nadbowaniu domu o piętro i poszerzeniu w bok z całkowicie z nowym dachem przyszedł czas na ocieplanie, a było to konieczne ponieważ nasz domek był parterowy ze strychem budowany w roku 1975 jako typowa kostka "gierkowska". Wszelkiego rodzaju współczynniki nie miały jakiegokolwiek odniesienia. Jak już wspominałem wcześniej pseudo znawcy wyznaczali różne grubości styropianu nie uwzględniając ocieplenia piwnic, dlatego na początku z cokołem był błąd. Po dokładnym przeanalizowaniu przez nas tematu dociepleń budynków i pozbycia się całkowicie bajek o zawilgoceniu ścian itp. podtrzymywanych przez pseudofachowców doszliśmy do wniosku iż ocieplamy od samych ław po strych. I tak : cokół nasz był cofnięty względem ścian 3 - 4 cm ( tynkowanie ) , a chcieliśmy założyć 10 cm styropianu na ściany domu, więc odkopaliśmy ściany do górnej części ławy, ściany oczywiście osuszone, wyczyszczone, następnie obok ław wykopałem i zalałem rodzaj fundamentu 20 x 20 cm. Do tego fundamentu przykeiłem papę , a do ścian przykleiłem 3 cm styropianu. Na wylanym fundamencie wybudowałem dodatkowy murek na wysokość zlicowania z opaską. Następnie wytynkowałem mocną zaprawą cementowo - piaskową, a po wyschnięciu pomalowałem jednym z dostępnych środków do izolacji pionowych. Na to wszystko przyszła folia zakryła wybudowniy przeze mnie murek i została wywinięta na ściany ok. 35 cm. Po zasypaniu i wyrównaniu terenu resztę cokołu okleiłem styropianem, pokryłem klejem z siatką. Do tak przygotowanego muru przykreciłem kotwami stalowymi siatkę którą używa się do zbrojenia wylewek, a na wybudowanym murku została postawiona praktycznie nowa ścianka z granitu. Dodatkowo są poprawadzone dwa druty fi 6 i przymocowane poziomo kotfami. Po tych pracach cokół wystawał poza obrys ścian 7 cm. Przy położeniu 10 na ściany dało nam 4 cm cofnięcie cokołu względem ścian. Tak jak było zamierzone. Prace jakie mi pozostały to wyfugować wszystko. Obrobić wnęki przy drzwiach, wymienić parapety i całość wyczyścić palnikiem. Mogłem nie budować dodatkowego murku tylko przykleić do styropianu, a dodatkowo wykonać stalowe wzmocnienia od dołu, ale głębokość jaką musieliśmy odkopać to ok. 70 cm, wiemy że mamy pewną izocję chociaż teren jest suchy.[/img]

Witam! MAJKA ,Twój cokół jest super, o domku nie wspomnę , to nie to co moja kostka, na pewno kosztował sporo dobrej roboty. Pytanie jaki to kamień, jak gruby i czy tylko (wisi) przyklejony lub jest podparty ?Pytam o grubość ponieważ chciałbym coś takiego na to moje wejście. Jak z czyszczeniem kamienia ?

ten kamień wulkaniczny, jest bardzo trwardy, dośc sliski i ciemny, więc brudu nie widać. Kupiliśmy go w dość cieńkich plastrach od 0,5cm do 2cm. Jest tylko przyklejony. Za to styropian jest kołkowany do ściany przez siatkę.

Wszystko trzyma się jak "cholera" :wink:

ten kamień wulkaniczny, jest bardzo trwardy, dośc sliski i ciemny, więc brudu nie widać. Kupiliśmy go w dość cieńkich plastrach od 0,5cm do 2cm. Jest tylko przyklejony. Za to styropian jest kołkowany do ściany przez siatkę.

Wszystko trzyma się jak "cholera" :wink:

Bardzo ciekawy materiał... Czy możesz podać cenę?

• 3 months później...