Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak.....Lublin jest chory!!!!!!, ja za swoja działke na przedmieściach bez kanalizacji, gazu, prądu i z wodą za ok. 150 m......dałem 80 zł/mkw

Wszystko przez "lewe - nieopodatkowane" pieniądze tzw. "lubelskich-anglików"....taka przynajmniej opinia panuje w tutejszych biurach nieruchomości. Co ciekawe...po zakupie działki byłem w US, chciałem sie zapytać czy w cena nie będzie budziła iich wątpliwości......i bardzo miła pani stwierdziła, że nie cena , a źródło moich dochodów będzie istotne.....i zaraz dodała z niejakim przekąsem...." a pan to może kolejny co z anglii do ojczyzny wrócił" :o

viktoria271199

Działka jest rolna - i bardzo dobrze, bo mniejszy podatek (rolny). Połozona 10 km od Stargardu Szczecińskiego.

Z pozwoleniem na budowę nie ma żadnego problemu. Nie muszę też odralniać całej. Odrolniona zostaje tylko powierzchnia zabudowy i załatwia to mój architekt, co zresztą nie jest zbyt skomplikowane, bo grunty są VI klasy i nieorganiczne. Podatek rolny też nie będzie wysoki, bo im słabsze grunty tym podatek niższy (chodzi o hektary przeliczeniowe).

Na działkę jest wjazd z drogi publicznej, w której są media. Grunt - zapiaszczona glina - całkowicie nośny i woda dopiero poniżej 4 m (wykonałam wstępne badania geotechniczne)

Pozdrawiam

85zł/1mkw Duchnów, gmina Wiązowna k/ Warszawy - działka 25 km od Pałacu Kultury, transakcja z grudnia 2006. Obecnie już 120zł za mkw.

A ceny działek będą drożeć bo:

1) astronomiczne ceny mieszkań (widziałem mieszkanie 34.000zł za metr w Warszawie) - dlatego się opłaca kupić działkę i postawić dom.

2) cena za mkw gotowego domu jest nieadewatnie niska w porównaniu do ceny mkw mieszkania - dlatego (jeszcze) opłaca się kupić dom z działką

3) ceny gruntów w Polsce są jeszcze (w większości) śmiesznie niskie w porównaniu do cen w UE.

4) za kilka lat cudzoziemcy z krajów UE będą mogli kupić nieruchomości gruntowe bez zgody MSWiA

5) medialna nagonka: "kupuj grunt, bo później będzie za drogi dla Ciebie"

6) z uwagi na powyższe część sprzedających czeka na zwrost cen

7) powyższe czynniki powodują znacznie większy popyt niż podaż

8) masowy poszukiwanie i wykup ziemi przez deweloperów w atrakcyjnych miejscach.

9) dodajmy do tego niebywałą dostępność tanich kredytów hipotecznych.

Ot, cała tajemnica :)

Moim zdaniem w okoliach "satelickich" Warszawy, ceny gruntu w tym roku zdrożeją o 50% lub wyżej.

Pzdr.

w maj 2006 srzeałam swoją (przy puszczy kampinoskiej ok.25 od Wwy) za 94zł za metr, dziś można ją kupić za 200 zł za metr... :o

w lipcu 2006 kupiłam za 10 zł/m2 ok. 55 km dalej na północ W-wy, dziś dowiedziałam sie, że sąsiad sprzedaje za 40 zł/m2 :o :o :o , ale wydaje mi sie, że ostro przesadził, zobaczymy czy ktoś mu kupi....ciekawe :wink:

A ja jestem w trakcie transakcji: 10 km od granic Gdanska a 20 od centrum.

Cena 60zl/m2 a jeszcze pol roku w tej samej miejscowosci bylo 33 zl/m2.

Moja dzialka ma byc z pradem, innych mediow ani widu.

Na obrzezach Gdanska ceny w zakresie 150-300zl/m2.

W podobnej odleglosci co moja od Gdanska ceny sa ok. 100 zl/m2, ja sie natknalem na fajna okolice i jeszcze nie przeplacana dzieki naszym forumowiczom.

VivalaVida, MajsterKlepka: dzieki Wam za namiar :D

pozdrawiam,

rafus