Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja rok temu kupiłem od frajerów którzy wyjechali do Anglii i nie zorientowali się w porę co się zaczyna dziać na polskim rynku nieruchomości, działeczkę z kompletnym uzbrojeniem b.blisko Obwodnicy Gdańska po 120 zł/m2, na osiedlu domków jednorodzinnych. W tej chwili ceny od 250 do 350 zł/m2

No to masz "troszkę" kaski w zapasie,potrzymasz jeszcze rok i sałata jak się patrzy :lol: .A swoją drogą przez rok taki wzrost wartości :lol:

JUż momencie kupowania była warto ponad 150 zł/m2 ;-)

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działka w okolicy której będe się budował jest oddalona ok 7 km. od Łodzi - generalnie wioska.

Historia ceny pobliskich działek jest dość ciekawa.

5 lat temu była tu tylko ziemia orna ( IV i V klasa ) w cenie 6 zł/m.kw

2 lata temu wprowadzono w życie plan miejscowy zagospodarowania przestrzennego - cena działek 30-35 zł/m.kw

1 rok temu wytyczyli w pobliżu trase szybkiego ruchu - teraz ludziska sprzedają działki po ........ 65-70 zł/m.kw

Ehh 40 zł/m2

Myśmy trafili w Józefowie pod Wawką w lutym po 250 zł/m2. Jak się okazało była to super okazja i cena zeszłoroczna.

Historia innej działki w tej okolicy Józefów - Michalin w grudniu znalazłem na nią namiary, w ogłoszeniu za 1100 m2 było 360 000. Wydawało mi się, że to potwornie drogo, ale zadzwoniłem. Okazało się, że działka ciągle w sprzedaży, ale cena to już 420 000. Ostatnio dostałem mail z agencji, ta działka ciągle jest w ofercie ale za 560 000 !!!!

Swoją drogą jak ktoś się chce zapisać na mojego sąsiada i jest miły i fajny to być może działka obok jest jeszcze do wzięcia.

Minus działki jest taki że do ruchliwej trasy jest jakieś 150m i jak popada słychać samochody.

Trzymajcie kciuki... jak wszystko dobrze pójdzie kupimy początkiem czerwca działkę za 50zł/m2, zamiast za 100!! Działka w pierwszej wiosce od Krakowa, czyli jakieś 3km do tabliczki KRAKÓW. Niestety jeszcze rolna - będziemy z 1,5 roku czekać na przekwalifikowanie :(

Stąd domek dopiero w 2009 :cry:

• 2 months później...
32 zł za m2 okolice Leszna, ale w ubiegłym roku. Teraz znacznie więcej, chociaż to i tak śmieszna cena w porównaniu z dużumi miastami :wink:

A w tym roku? W jakiej cenie są działki w okolicach Leszna? Bo 3 PLN to mało.

No chyba, że daleko od wszystkiego....

3 to faktycznie mało :wink: W samym Lesznie poyżej 100, a tam gdzie my budujemy ok 50-60. Nasza dzałka jest prawie kompletenie uzbrojona (brakuje jeszcze gazu, ale ma być), reszta już była. Kupiliśmy ją od gminy.

32 zł za m2 okolice Leszna, ale w ubiegłym roku. Teraz znacznie więcej, chociaż to i tak śmieszna cena w porównaniu z dużumi miastami :wink:

A w tym roku? W jakiej cenie są działki w okolicach Leszna? Bo 3 PLN to mało.

No chyba, że daleko od wszystkiego....

3 to faktycznie mało :wink: W samym Lesznie poyżej 100, a tam gdzie my budujemy ok 50-60. Nasza dzałka jest prawie kompletenie uzbrojona (brakuje jeszcze gazu, ale ma być), reszta już była. Kupiliśmy ją od gminy.

Źle mi się napisało...miałam na myśli 32 PLN a nie 3. :)

U nas w okolicach Poznania. ... jeszcze zimą w zeszłym roku można było kupić za 50, 60 a teraz te miejsca są ponad 100 PLN.

A to są podpoznańskie wsie.

26 km od pałacu kultury i nauki w Warszawie, nawet go widać, oklica super dobrze sie mieszka gmina nadarzyn bardzo bogata wiec inwestuje w infrastrukture, ale cena cena 160-180 zł > za metr jak na razie :o Chyba wszystkich posrało!. Dla porównania 4 lata temu kupilismy naszą dzialke za 54 zł /m kw. :-?

Te ceny juz niestety nieaktualne obecnie średnio ok 200-250/m kw :o :evil:

26 km od pałacu kultury i nauki w Warszawie, nawet go widać, oklica super dobrze sie mieszka gmina nadarzyn bardzo bogata wiec inwestuje w infrastrukture, ale cena cena 160-180 zł > za metr jak na razie :o Chyba wszystkich posrało!. Dla porównania 4 lata temu kupilismy naszą dzialke za 54 zł /m kw. :-?

Te ceny juz niestety nieaktualne obecnie średnio ok 200-250/m kw :o :evil:

Niestety, ceny idą cały czas ostro w górę i będą nadal rosły. Dobrze, że my wcześniej kupiliśmy działkę i jeszcze drugą na zapas :D

My w zeszłym roku za 1741 m zapłaciliśmy 60 000zł. I widzę że to był niezły fuks bo teraz są od 130zł za m :o (nasza wyszła 30 parę) i to w miejscach gdzie jeszcze nie można się budować. Oczywiście bez medii, samemu wodę, na stały prąd czeka się rok, gazu i innych takich brak ale są w perspektywie. I pomyśleć że do Warszawy"rzut kamieniem".

Bliskie okolice Nowego Dworu Maz. ale gmina Jabłonna!!!

Powiem wam, że zyskłem podwójnie na tym, że się pobudowałem 3 lata temu...

Po pierwsze dlatego, że nie kupiłem działki za taką kasę jaką musiałbym wywalić teraz (z ok 30,00 zł m2 do 150/200 zł) a po drugie ceny materiałów budowlanych.

Kiedyś (2-3 lata temu) jak mówiliśmy jaki kredyt mamy (poniżej 300 000 zł) to się za głowę łapali...teraz mówią, ty to masz szczęście...

Teraz kredyty zaczynają się od 500 000 zł !!

Mnie terez na dom chyba najzwyklej w świecie nie byłoby stać!!

A tak mówili..."Budujesz się w najgorszym z możliwych okresie..przełom wejścia do UE"...

Ale z tego co widzę, wejście do UE to pikuś do kwadratu przy tym co jest teraz...

I tu się z Przedmówcą zgodzę :wink: , ale to nie koniec bedzie jeszcze gorzej ponieważ:

- ludzie nie maja mieszkań (i to są zaległosci kilkudziesięcioletnie :x ) i to generuje poptyt na mieszkania (pomijam zdolnosc kredytową bo jak kogoś nie stac na mieszkanie to podnajmie kupione przez kogo innego kto taka zdolnośc posiada i splaci jego kredyt :-? , zostajac finalnie z niczym);

- podstawą nieruchomosci są działki, a te niestety nie odrastają :-? ;

- w najbliższych latach procesy intergacyjne spowodują (przynajmniej w pewnym stopniu) otwarcie rynku nieruchomosci a poniewaz u nas jest dosc tanio w UE to ceny bedą zmierzały do wyrównania się z wyzszymi niestety.

- popyt na materiały budowlane bedzie rósł bo pewno trochę trzeba bedzie ich wyprodukowac na rozbudowe infrastruktury na mistrzostwa świata, jeżeli sie jednak u nas odbędą :roll: