Basiuka 07.02.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witajcie! Założyłam ten wątek, bo zaczęły mną targać wątpliwości... Ale od początku: Chcę kupić dom poniemiecki z 1938 roku, po kapitalnym remoncie - nowy dach, rynny, okna, drzwi, ocieplenie budynku, izolacja pionowa, drenaż, wymienione instalacje wszystkie, no i wnetrze również odnowione... Na działce 1400m2 jest zadbany budynek gospodarczy, sad... Wszystko wydaje się byc w porządku. No bo przecież tak naprawdę, stare zostały tylko mury. Cena równiez atrakcyjna. Jednak wiele ludzi odradza nam kupienie domu starego, zwłaszcza poniemieckiego. Argumentując, że lepiej wybudować nowy, że taki dom to tylko skarbonka, itp. itd. Prosze o mieszkańców takich domków o za i przeciw mieszkania w domku poniemieckim. Z jakimi "niespodziankami" przyjdzie nam się spotkać? Dziś idziemy z architektem, który oceni stan techniczny domu. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 08.02.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Basiuka, jak piszesz "dom to tylko skarbonka" i nowy i stary. Jesli stan techniczny domu jest OK to mnie to odpowiada. Znam takich co tylko nowe... Kwestia upodoban. Jesli technicznie OK to mi eystarcza. Wlasnie remontujemy dom zokolu 1860 roku i nie nazekam. To co udalo sie zachowac ma swoj klimat i duch. Nowy dom ma nowszego Ducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.02.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Słusznie robisz, że przed kupnem zasięgasz opini profesjonalisty. Ja kupiłem ruderę i staram się doprowadzić do stanu może nie świetności ale dobrego.Oczywiscie w dawnych domach nie było łazienek, ubikacji, a i potrzeby mieszkańców były inne. Budowano solidnie, na pokolenia. Bardziej obawiałbym się tego co zrobili nowi właściciele remontując i sprzedająć. Np. ocieplenie. Jak grube, czy wykonane zgodnie ze sztuką, co z wentylacją? Nowe szczelne okna!A jak Frater napisał stary dom ma duszę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.02.2007 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Pozdrawiam Komtura.Ja też mam starą chałupę (no, taka nie całkiem stara).UUUUUU chyba już nie mam. Żona zapowiedziała rozwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 09.02.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Mieszkalam w domu "poniemieckim" z 1939 roku i mieszkalo nam sie dobrze. Dom byl zawsze dobrze utrzymywany, wszystko bylo starannie robione. C.O. bylo robione pozniej, na poczatku byl w lazience piec na drewno Kaldewei-a ze zbiornikiem na wode... to bylo urzadzenie Musze tylko dodac, ze byl to dom w miescie czyli rozniacy sie od domow wiejskich poniemieckich z tamtych czasow. Minusy, to przynajmiej w naszym zly rozklad na pietrze, do sypialni rodzinnej przechodzilo sie przez lazienke i za duze skosy... ale to tylko w naszym bo sasiadow obok prawie identyczny byl z mniejszymi skosami. Plusy, duuuuza kuchnia, duuuza piwnica normalnej wysokosci z oknami przy suficie, drewniane podwojne okna i co bylo w tamtych czasach rewelacja dla mnie, drewniane rolety takie same jak obecne plastikowe na prowadnicach tylko drewniane.. super. Co do materialow, to sie nie wypowiadam bo w tamtych czasach nie zwracalam na to uwagi, a ze nic sie nie walilo, nie kruszylo... to czlowiek nie zawracal sobie tym glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiuka 09.02.2007 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Dzięki za odpowiedzi Jednak nie kupujemy tego domu... Architekt stwierdził, że owszem dom na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, ale widać, że przez lata był zaniedbywany :/ Ma wiele wad... Żeby doprowadzić go to stanu dobrego, trzeba by jeszcze zainwestować, a to już nam się nie kalkuluje. No cóż nie ten, to inny jeszcze raz dziękuję za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.02.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dzięki za odpowiedzi Jednak nie kupujemy tego domu... Architekt stwierdził, że owszem dom na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, ale widać, że przez lata był zaniedbywany :/ Ma wiele wad... Żeby doprowadzić go to stanu dobrego, trzeba by jeszcze zainwestować, a to już nam się nie kalkuluje. No cóż nie ten, to inny jeszcze raz dziękuję za odzew a mozesz wypowiedź uściślić? bo szczerze mówiąc niewiele to mówi (był przez lata zaniedbywany)??? a temat jest ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts