piskosch 28.05.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Warunki na dzialce (slabo przepuszczalna gorna wartwa gleby + wysoki poziom wod gruntowych 1,2 m) eliminuja u mnie drenaz rozsaczajacy. Jesli chodzi o oczyszczalnie biologiczna to nie mam w poblizu zadnego "cieku wodnego" do odprowadzania wody. Gosc z firmy zajmujacej sie oczyszcalniami zaproponowal mi takie rozwiazanie.Zrobic wykop kontrolny na ok 3 m w glab zalac go woda i sprawdzic czy wsiaknie - byc moze pod warstwa gliny sa warstwy chlonne.Jesli tak - zrobic studnie chlonna i do niej wpuszczac wode z oczyszczalni biologiczej.Co wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 28.05.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 u mnie wyglada to tak: mam POS, sasiedzi obok ( 2 rodziny) tez zakladaja POS z odrowadzeniem oczyszczonych sciekow do potoka, pozwolilem im wykopach row i wsadzic tam rure, ktora biegnie do potoka, zbiera ona u nich tez deszczowke poszedlem im na reke bo w ten sposob oszczedza KUPE $$ na szambiarce i wodzie deszczowej grunt jest nieprzepuszczalny (glina) i wyklucza drenaz rozsaczajacy szkoda, ze oni tego nie dostrzegaja bo wlasciwie to propozycja wyszla ode mnie, moze kiedys docenia i podziekuja?? moze u Ciebie da sie tak zalatwic sprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 28.05.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Poszukaj może jeszcze na działce - u mnie co odwiert, to inny grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piskosch 28.05.2003 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Ale rozumiem, że jesli pod glina będzie grunt przepuszczalny - to mozna do niego odprowadzac wode z POS, poprzez studnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Jak będzie odprowadzać do potoku, to musisz mieć pozwolenie wodnoprawne. Pozwolenia nie wymaga odprowadzanie ścieków na własny grunt. Jak masz odpwoeidni spadek, to możesz podnieść teren i zrobić drenaż ossączajacy. Rozumiem, że chodzi o 1,5m odległości wody od rury. Drenaż będzie lepszy od studni chłonnej. Studnia może się szybka zamulić. Tak naprwadę te wody to zawsze jest ściek, lepiej lub gorzej oczyszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts