Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z oczyszczalni

Recommended Posts

Warunki na dzialce (slabo przepuszczalna gorna wartwa gleby + wysoki poziom wod gruntowych 1,2 m) eliminuja u mnie drenaz rozsaczajacy.

Jesli chodzi o oczyszczalnie biologiczna to nie mam w poblizu zadnego "cieku wodnego" do odprowadzania wody.

Gosc z firmy zajmujacej sie oczyszcalniami zaproponowal mi takie rozwiazanie.

Zrobic wykop kontrolny na ok 3 m w glab zalac go woda i sprawdzic czy wsiaknie - byc moze pod warstwa gliny sa warstwy chlonne.

Jesli tak - zrobic studnie chlonna i do niej wpuszczac wode z oczyszczalni biologiczej.

Co wy na to ??

u mnie wyglada to tak:

mam POS, sasiedzi obok ( 2 rodziny) tez zakladaja POS z odrowadzeniem oczyszczonych sciekow do potoka, pozwolilem im wykopach row i wsadzic tam rure, ktora biegnie do potoka, zbiera ona u nich tez deszczowke

poszedlem im na reke bo w ten sposob oszczedza KUPE $$ na szambiarce i wodzie deszczowej

grunt jest nieprzepuszczalny (glina) i wyklucza drenaz rozsaczajacy

szkoda, ze oni tego nie dostrzegaja bo wlasciwie to propozycja wyszla ode mnie, moze kiedys docenia i podziekuja?? :smile:

moze u Ciebie da sie tak zalatwic sprawe?

Jak będzie odprowadzać do potoku, to musisz mieć pozwolenie wodnoprawne. Pozwolenia nie wymaga odprowadzanie ścieków na własny grunt.

Jak masz odpwoeidni spadek, to możesz podnieść teren i zrobić drenaż ossączajacy. Rozumiem, że chodzi o 1,5m odległości wody od rury. Drenaż będzie lepszy od studni chłonnej. Studnia może się szybka zamulić. Tak naprwadę te wody to zawsze jest ściek, lepiej lub gorzej oczyszczony.