Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś może staromodnie kupuje KINESKOPOWE TV?

Monika B

Recommended Posts

Bo ja tak. Na marginesie dyskusji lcd-plazma, podjęłam decyzję o zakupie zwykłego telewizora w wersji slim, 100Hz. Czy ktoś może jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie? Właśnie oddałam drugi egzemplarz TV firmy LG do sklepu, gdyż nie dało sie rozjaśnić obrazu :roll: Kupiłam go, bo był ponoć przygotowany do odbioru w HD. Teraz wybieram od nowa. Może jakieś opinie w tym temacie?

Ja tak właśnie zrobiłem. Doszedłem do wniosku, że na moje stare lata poprawa jakości obrazu w stosunku do klasyki jest zbyt mała i nie warta tej różnicy w cenie. Poza tym poczytałem gdzieś, gdzie - nie pamiętam, że żywotność lcd i plazmy nie jest reqwelacyjna i po maksimum 10 latach trzeba znów kupować nowe. A wtedy mają być już zupełnie inne telewizory, nad którymi prowadzi się wlaśnie badania.

Więc etap plazmy i lcd postanowiłem ominąć. :lol:

A na co zwracałem uwagę przy zakupie? A na to czy mi się podoba obraz. Resztę wodotrysków zlekceważyłem, bo połowy i tak nie będę używał, a reszta jak jest to dobrze, a jak nie ma to drugie dobrze.

A tu jest link pokazujący fajny telewizorek:

http://www.ajp.net.pl/index.php?strona=279

A moim jedynym telewizorem jest... składak, jeszcze z czasów głębokiej komuny. :o Mam go tylko dlatego, że rodzicom nie mieściło się w głowie, że można nie mieć telewizora i oddali nam swój, a sobie kupili nowy. Powiem więcej gdyby nie młode pokolenie, które musi oglądać bajki na dobranoc, to pewnie do tej pory nie miałabym żadnego pudła tv.

Nie jestem przeciwnikiem tradycyjnych tv, ale w sklepach ich wybór jest dość słaby (przynajmniej w MM). Sprzedawca był trochę zdziwiony że o te tv pytam i stwierdził, że jak ktoś już "naprawdę" nie ma pieniędzy to je kupuje (jak ktoś tak "trochę" nie ma pieniędzy to bierze na raty LCD) :wink:

Nie jestem przeciwnikiem tradycyjnych tv, ale w sklepach ich wybór jest dość słaby (przynajmniej w MM). Sprzedawca był trochę zdziwiony że o te tv pytam i stwierdził, że jak ktoś już "naprawdę" nie ma pieniędzy to je kupuje (jak ktoś tak "trochę" nie ma pieniędzy to bierze na raty LCD) :wink:

Ee tam. W sieciach astra, a u mnie i MM co rusz pojawiają się promocje na całkiem niezłe i duże (29 cali) telewizorki. 50 Hz można kupić już za 850 PLN a 100 HZ za 1100. Sterowanie i wodotryski całkiem współczesne. A te zwykłe 50 Hz to stoją normalnie. Nie wiem z jakiej galerii był ten sprzedawca. Ale może u nas większa bieda (jak to w Galicji) to i towar inny :cry:

Ciszę, się, że mnie utwierdzacie w decyzji :lol:

Ja na razie od lat 15-stu użytkuję unimora i też bym kupiła drugi raz, bo jest nie do zdarcia. Teraz będzie jednak stał na uboczu, a dla rodziny potrzebuję większy.

Uszatku - poszukam czy są jeszcze w sprzedaży Sony trinitron, choć trochę do soniaków jestem uprzedzona, bo sprzęt grający trafił mi się do d...

Retrofood - a Ty co posiadasz - zdradź się :lol:

Może ktoś pochwali jeszcze swój? Ale nie z głębokiej komuny, bo takich chyba już nie dostanę :wink:

No i nadal czekam na rady, jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć co do szczegółów technicznych - jakieś nicamy, wejścia euro czy tam jakieś inne, bo jestem nie przystosowana technicznie :roll:

Retrofood - a Ty co posiadasz - zdradź się :lol:

DAEWOO ten najnowszy model. 29 cali.

Ma on jedną ważną zaletę. Można ustawić kazdy system dźwięku. W moim przypadku było to bardzo istotne, bo mam odtwarzacz Panasonic przywieziony zza morza (u nas w ub. roku takich jeszcze nie bylo) i za cholerę nie chciał współpracować z telewizorami poprzedniej epoki (z lat 90-tych). Znaczy obraz był cacy, ale nie bylo głosu. I ten mój model ma te systemy programowalne. Można też ustawić dowolne wymiary obrazu i parę innych bajerów, ale ja oglądam tak rzadko, że nie chce mi się tego nawet uczyć. To raczej dla wnuków. Dźwięk stereo.

A obraz (jakość) bardzo mi się podoba, ale jakiej firmy kineskop to nie wiem.

jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pierwsza najważniejsza sprawa, to iść na zakupy z chłopem (wzrokowiec)

A więc, idziemy do tych sklepów, gdzie stoi tego najwięcej i są włączone. I paptrzymy :o i patrzymy :o i patrzymy :o .

A jak już się napatrzymy :o :o :o , to zobaczymy, że:

- część TV ma nienaturalne kolory - odpada

- część TV ma poduszkę (obraz wypukły lub wklęsły) - odpada

- część TV ma nienaturalny stosunek wysokości i szerokości obrazu - odpada

i tepede.

Jak zostanie cokolwiek, to można zabrać się za studiowanie instrukcji.

Retrofood - jakie funkce pozwalają na odbiór wszystkich systemów dźwięków (a ile ich w ogóle jest?)

Do Daewoo się przymierzałam, ale w Makro akurat mieli 50HZ - nie wiem tylko czy o tym modelu myslę. Ale kosztował poniżej 2000 :lol:

:lol: Ten mój wzrokowiec wybrał własnie oddany egzemplarz. a po budowie tak ma dość, że odmówił wszelkiej współpracy.

i tepede.

Fajnie. Do tego doszłam.

I co? Nie jest ważne złącze (euro lub inne) i wymaiary obrazów - bo nie wiem czym sie rózni 4:3 od 12:9 czy jakichśtam innych :o i czy potrzebne jest przełączanie między nimi. Albo system - nicam czy inny lub więcej?

Poza tym już sama 8) odkryłam, że trzeba oglądać obraz jak puszczą coś z anteny a nie z DVD :D

:lol: Ten mój wzrokowiec wybrał własnie oddany egzemplarz. a po budowie tak ma dość, że odmówił wszelkiej współpracy.

:( :lol: :lol: :lol:

I co? Nie jest ważne złącze (euro lub inne)

No jest. Jak sama nazwa wskazuje EURO jest standartem europejskim. Reszta to są złącza adoptowane zza oceanu. Ale kto wie co tam chcesz lub masz zamiar podłączyć do TV?

Ja nie mam EURO.

i wymaiary obrazów - bo nie wiem czym sie rózni 4:3 od 12:9 czy jakichśtam innych

12:9 to też 4:3.

Retrofood - jakie funkce pozwalają na odbiór wszystkich systemów dźwięków (a ile ich w ogóle jest?)

Do Daewoo się przymierzałam, ale w Makro akurat mieli 50HZ - nie wiem tylko czy o tym modelu myslę. Ale kosztował poniżej 2000 :lol:

Jeśli nie masz sprzętu przywożonego zza granicy, to w ogóle się tym nie przejmuj. Po prostu każda firma wypuszcza sprzęt na konkretne rynki i mimo tego, że mają to samo oznaczenie, to jednak bardzo się różnią. Ale kupowane u nas wszystkie pasują do siebie, bo firmy o to dbają.

Daewoo 50 Hz 29 cali co chwilę w sieci astra kosztuje 849 PLN.

I nie płać więcej. 100 Hz kosztuje 1099 PLN.(trochę lepszy).

Rozsądne osoby którym zależy na dobrej jakości normalnej TV z kablówki lub anteny kupują crt czyli kineskopowe. Sam pozbyłem się takiego z tylko jednego powodu : brak miejsca na to duże pudło (32cale, panoramiczny ze zintegrowanym stolikiem...). A funkcji i opcji miał więcej niż niejedna plazma m.in. progressive scan, wbudowany subwoofer,korektor dźwięku itd

Tylko że trzeba trochę powybierać : nie polecam Daewoo albo innych koreańców (wyjątkiem Samsunga MOŻE). Dobre telewizory robi np. Panasonic

To ja się wypowiem z własnego doświadczenia:

Swój telewizorek CRT kupiłem w ostatnim momencie chwile później rozpoczął się boom LCD. Bardzo długo wybierałem markę oraz model telewizora i padło na PHILIPSA i wcale nie dla tego że poprzedni też mieliśmy philipsa który grał u nas 13 lat a z tyłu było wybite na nim made in Netherland. :D

Wybraliśmy ponownie tą samą markę ze względu na zastosowanie unikatowej technologii PIXEL PLUS 2 jest to naprawdę coś wspaniałego nawet najpiękniejsza osoba że świata gwiazd może nam w nim obrzydnąć, wspaniale widać kasze na twarzy i tony tapety oraz wiele innych szczegółów (wystarczy postawić dwa telewizory obok siebie co najlepiej było można zobaczyć w euro czy media a strasznie widać róźnice). :roll:

Telewizor o ile pamiętam jest przystosowany do HD nawet w instrukcji był szeroki opis tego tematu o ile się nie mylę to Philips był prekursorem tej technologii.

O ile dobrze pamiętam jego symbol to PW 9509 ale mogę się mylić bo to było rok temu i wszystko się pozmieniało. Ma 32" produit en france.

Na allegro zapłaciłem za niego 3.300.00 w media markt kosztował 5.800,00 nie dla idiotów :evil: mogę polecić gościa z allegro który ma naprawdę przystępne ceny o ile dobrze pamiętam nazywa się amernet :)

Do tv można oczywiście dokupić stolik PHILIPSA około 400(internet)-600zł(sklep)

NA KONIEC DODAM żEBY NIE BYłO żE TAK BARDZO SIę TYM TV PODNIECAM (PO PROSTU JESTEM ZADOWOLONY Z ZAKUPU) OśWIADCZAM żE NIE JESTEM W żaDEN SPOSóB SKOLIGACONY Z FIRMą PHILIPS ani nie ponoszę żądnych ZYSKóW Z ZACHWALNIA TEJ MARKI ORAZ ICH PRODUKTóW8)

http://www.asbyon.com/images/testberichte/32pw9509_1.jpg

Strona z ofertą Philipsa:

Telewizory Tradycyjne Philipsa

Pozdrawiam i rzycze udanego wyboru :D :lol:

Na allegro zapłaciłem za niego 3.300.00 w media markt kosztował 5.800,00 nie dla idiotów :evil: mogę polecić gościa z allegro który ma naprawdę przystępne ceny o ile dobrze pamiętam nazywa się amernet :)

Jakoś mam wrażenie że jednak zupełnie nie o to chodzi.

jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie?

A więc, idziemy do tych sklepów, gdzie stoi tego najwięcej i są włączone. I paptrzymy :o i patrzymy :o i patrzymy :o .

A jak już się napatrzymy :o :o :o , to zobaczymy, że:

i tepede.

Jak zostanie cokolwiek, to można zabrać się za studiowanie instrukcji.

Witam

Kupowanie telewizora w ten sposób nieuchronnie skończy sie porażką .

piszesz że część TV ma nienaturalne kolory (są tak ustawione przez sprzedawce lub fabrycznie -np. odcień zimny ,ciepły itp )

piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu .

Cześć TV ma poduszkę (obraz wypukły lub wklęsły ) -to jedyny istotny parametr na który warto zwrócić uwagę . Zniekształcenia poduszkowe ,czyli brak prawidłowej geometrii obrazu .

Przy zakupie telewizora warto kierować sie radą doświadczonego serwisanta bo tylko oni wiedza najlepiej co jest dobre -sprzedawca wie tylko tyle ile ma zarobić na danym TV i zna instrukcję obsługi :lol:

Thomson -to badziewiasty sprzęt i nigdy bym sobie ich sprzętu nie kupił

Sony - w ciągu ostatnich 10 lat chyba osiągnął największe pogorszenie jakości swoich wyrobów ,ze wszystkich znanych marek

Generalnie cały sprzęt elektroniczny produkowany jest teraz na 4-5 lat -potem ma sie psuć .

Wybierać należy sprzet średniej klasy z podstawowymi funkcjami który utrzumuje ogólnie znane standarty ( całkowicie płaski kineskop , nicam stereo,100Hz , przynajmnie 2 eurozłącza , jak najwięcej pamięci stron TXT ) .

pozdro

Jakoś mam wrażenie że jednak zupełnie nie o to chodzi.

Nie oto chodzi to znaczy, nie o co:>?

Rozumiem że w twoim mniemaniu cena nie ma żadnego znaczenia?

piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu .

No dobra, to to że jak patrzę u sąsiada ( i w marketach też ) w panoramiczny TV Plazma/LCD i widzę tam pospłaszczane gęby to jest to moje złudzenie/przyzwyczajenie optyczne ?

Usiłuję ten problem rozwikłać już od jakiegoś czasu i nie mogę a przyznam się że to główny powód dla, którego mam pewne obiekcje przed zakupem panoramicznego TV - poprostu chcę widzieć ludzi w naturalnych proporcjach a nie tak jakbym był w wesołym miasteczku w gabinecie luster.