Darek Rz 09.02.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu . No dobra, to to że jak patrzę u sąsiada ( i w marketach też ) w panoramiczny TV Plazma/LCD i widzę tam pospłaszczane gęby to jest to moje złudzenie/przyzwyczajenie optyczne ? Usiłuję ten problem rozwikłać już od jakiegoś czasu i nie mogę a przyznam się że to główny powód dla, którego mam pewne obiekcje przed zakupem panoramicznego TV - poprostu chcę widzieć ludzi w naturalnych proporcjach a nie tak jakbym był w wesołym miasteczku w gabinecie luster. Witam I masz racje . Problem polega na tym iż na razie niewiele programów (choć ilość rośnie bardzo szybko) jest nadawana w systemie 16:9 . Dlatego niektóre firmy stosują elektroniczne sztuczki polegające na tym ,aby rozciągnąć obraz w panoramie i wypełnić nim cały ekran . Jeśli kupisz dziadowski telewizor panoramiczny (trilux ,telestar itp ) to niestety wysocy i szczupli będą grubi i niscy . Jak kupisz dobry telewizor z dynamiczną regulacją parametrów obrazu w czasie rzeczywistym (doskonale to działa w odbiornikach Philipsa -rewelacja) to obraz będzie praktycznie nieznieksztacony . Sęk w tym że kiedy był boom na telewizory panoramiczne niewiele z nich miało takie funkcje i dlatego ich własciciele przez lata musieli się męczyć .Jeśli chcesz oglądać obraz niezniekształcony kup tradycyjny TV Philipsa i przełącz sobie w menu system obrazu na :AUTOMATYCZNY i ciesz się panoranicznym obrazem do woli . Co do jakości obrazu to oczywiście każdy telewizor ma inną (niewielkie różnice w odcieniu, barwie itp można regulowac bezpośrednio z menu) reszta to różnice w kineskopach . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 09.02.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 A istnieje obecnie możliwość kupienia panoramicznego LCD i nie oglądania zniekształconych ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.02.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Jeśli chcesz oglądać obraz niezniekształcony kup tradycyjny TV Philipsa i przełącz sobie w menu system obrazu na :AUTOMATYCZNY i ciesz się panoranicznym obrazem do woli . Do tego Philips jest niekonieczny. Mój Daewoo też ma takie opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 09.02.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Jeśli chcesz oglądać obraz niezniekształcony kup tradycyjny TV Philipsa i przełącz sobie w menu system obrazu na :AUTOMATYCZNY i ciesz się panoranicznym obrazem do woli . Do tego Philips jest niekonieczny. Mój Daewoo też ma takie opcje. Witam Ale Daewoo to badziewiasty sprzęt a ja piszę o czyms przyzwoitym . LCD ,czy plazmowe również maja takie funkcje ,ale watek jest poświęcony tradycyjnym telewizorom . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 09.02.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ja mam Thomsona 29" 100 Hz. Kupiony kilka lat temu za 4 kPLN Dziś taki można kupić za 1000 PLN. Jakość obrazu b.dobra. Była jedna usterka ale sam sobie naprawiłem bo umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 09.02.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam Ale Daewoo to badziewiasty sprzęt a ja piszę o czyms przyzwoitym . dlaczego badziewiasty, możesz wytlumaczyc? Opowiem jak to u nas było - ponad 2 lata temu zaczął nam sie psuc stary telewizor (tracil pamięć itp.) I tak z głupia frant weszlismy do mm i wlasnie rzucił nam sie w oczy daewoo 100 hz, panoramiczny, za 1799 zl w promocji, podczas gdy wszystkie inne były duzo drozsze (najtanszy chyba był 1000 zl droższy od daewoo). I wlaściwie nie zastanawiając sie wiele stwierdzilismy, że bierzemy - mąż tam jeszcze o coś spytal sprzedawcy (te techniczne rzeczy, ktorych ja sie nie tykam ) i telewizor zostal zakupiony. I dziala do dzis beż żadnych problemow. Wiem, że daewoo to mało prestizowa firma. Wtedy zaryzykowaliśmy na zasadzie - zobaczymy, w końcu to nie majatek, gwarancja jest itp. Ale ten mało prestiżowy telewizor jak na razie nas nie zawiódł. Wkrotce bedziemy wymieniac go jednak na jakąś plazmę lub lcd - ze względu na rozmiary, ten kineskopowy to jednak strasznie wielkie pudło, szafki odpwoiedniej potrzebuje itp. a takiego cienkiego to sobie zawiesze i bez problemu. A poczciwy daewoo trafi do może do dziecinnego albo do gościnnego, zobaczymy. dodam jeszcze jedno - nie jestesmy telemaniakami, zycia przed telewizorem nie spedzamy, więc może istotnie jakies drozsze modele maja jakąś lepsza czystość obrazu , ostrość czy co tam jeszcze, ale dla osób takich jak my, to jest wystarczające - jak widze gdzies wlaczona kineskopowke to różnicy między moim a tamtym nie dostrzegam. Pozdrawiam i i zycze owocnych zakupow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.02.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ale Daewoo to badziewiasty sprzęt a ja piszę o czyms przyzwoitym . Może i badziewiasty, ale jakość obrazu lepsza, niż niejeden markowy sprzed 10 lat. A takiemu telewidzowi jak ja w zupełności wystarcza. Ja takią chorobę, że MUSZĘ BYĆ TRENDY przeszedłem jakieś 40 lat temu. I teraz takie epitety jak "badziewiasty" mnie nie ruszają. A wy z wiekiem też się uspokoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 09.02.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie? Pierwsza najważniejsza sprawa, to iść na zakupy z chłopem (wzrokowiec) A więc, idziemy do tych sklepów, gdzie stoi tego najwięcej i są włączone. I paptrzymy i patrzymy i patrzymy . A jak już się napatrzymy , to zobaczymy, że: - część TV ma nienaturalne kolory - odpada - część TV ma poduszkę (obraz wypukły lub wklęsły) - odpada - część TV ma nienaturalny stosunek wysokości i szerokości obrazu - odpada i tepede. Jak zostanie cokolwiek, to można zabrać się za studiowanie instrukcji. Witam Kupowanie telewizora w ten sposób nieuchronnie skończy sie porażką . piszesz że część TV ma nienaturalne kolory (są tak ustawione przez sprzedawce lub fabrycznie -np. odcień zimny ,ciepły itp ) piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu . Jak wyregulujesz pilotem to dobrze, jak nie to do serwisu, a to już nie dobrze. I dlatego na wstępie takie właśnie TV trzeba odrzucać, tymbardziej jak jest 20 szt włączone i wszystkie mają takie same ochyłki. Ale czytając Twoje ostatnie posty, to widzę że jest jedyna słuszna marka TV, którą zapewne posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 11.02.2007 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Ja mialem w ogole nie kupowac tv , no ale uleglem "grupom nacisku" i kupie. Ale wlasnie tradycyjny - kineskopowy i "wywale" go od razu do telewizorni urzadzonej w piwnicy i zamykanej na klucz A w salonie to bedzie mozna sobie radia posluchac , porozmawiac ...itp TV klamie i oglupia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 11.02.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Ja bardzo przepraszam , ale odrzucanie nowoczesnosci to wszetecznictwo .Mozna do kompletu nosic sweterki w serek z Turcji i dzinsy obcisle w dupce . A na nogach oczywiscie pepegi Junopol . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 11.02.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nie wiem, jak mozna porównywac telewizor do stylu zycia. Ja znam nawet takich co wymieniaja sprzęt najdalej co pół roku, bo poprzedni się zestarzał. Tylko czy każdy musi za tym gonić? Jak patrzę na ludzi, którzy gotowi są wydać 2 tys. zł na telewizor to troche mi ich szkoda, bo ja za te pieniądze poleciałam sobie do Rzymu i jeszcze mi zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 11.02.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie? Pierwsza najważniejsza sprawa, to iść na zakupy z chłopem (wzrokowiec) A więc, idziemy do tych sklepów, gdzie stoi tego najwięcej i są włączone. I paptrzymy i patrzymy i patrzymy . A jak już się napatrzymy , to zobaczymy, że: - część TV ma nienaturalne kolory - odpada - część TV ma poduszkę (obraz wypukły lub wklęsły) - odpada - część TV ma nienaturalny stosunek wysokości i szerokości obrazu - odpada i tepede. Jak zostanie cokolwiek, to można zabrać się za studiowanie instrukcji. Witam Kupowanie telewizora w ten sposób nieuchronnie skończy sie porażką . piszesz że część TV ma nienaturalne kolory (są tak ustawione przez sprzedawce lub fabrycznie -np. odcień zimny ,ciepły itp ) piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu . Jak wyregulujesz pilotem to dobrze, jak nie to do serwisu, a to już nie dobrze. I dlatego na wstępie takie właśnie TV trzeba odrzucać, tymbardziej jak jest 20 szt włączone i wszystkie mają takie same ochyłki. Ale czytając Twoje ostatnie posty, to widzę że jest jedyna słuszna marka TV, którą zapewne posiadasz. Witam Nie ........... nie posiadam .Ale siedzę w tym biznesie(serwis) już od 15 lat i wiem co jest dobre a co złe .A dlaczego złe ...czy mam opisywać sprawy techniczne ??........wątpie ,aby to kogokolwiek interesowało .Uwierz mi na słowo .Jak piszę że dany sprzęt jest dobry to tak jest . Oczywiscie należy pamietać że żaden współczesny sprzęt nie dorównuje jakoscią tym sprzed 15-20 lat . Teraz produkuje sie sprzęt elektroniczny na 5-6 lat i nie jest to kwestia przypadku tylko swiadome działanie producentów .Po prostu sprzęt ma sie psuć ,aby był "ruch" w interesie . Ktoś kto kupuje TV za 8 czy 10 tyś i liczy na to że kupil sprzęt na lata baaaaaaardzo się myli . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 11.02.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nie wiem, jak mozna porównywac telewizor do stylu zycia....... ....... Jak patrzę na ludzi, którzy gotowi są wydać 2 tys. zł na telewizor to troche mi ich szkoda, bo ja za te pieniądze poleciałam sobie do Rzymu i jeszcze mi zostało. hihi Anisia, zrobilas to samo porownanie co Luc a z drugiej strony moze kogos bardziej kreci tv za 2 tys niz Rzym ? sorry ale nie nam to oceniac Wracajac do tematu, to ja mam slabosc do trinitronow ... pierwszy Sony chodzil bardzo dlugo. Od pieciu czy szesciu lat mam drugiego.. z tym ze malego panoramicznego, bo jakos tv nie za bardzo nas ciagnie od dluzszego czasu a ten wystarcza na "podgladanie" programow. Monitor do kompa mam tez trinitrona i nie wiem czy jest to nastawienie ale wydaje mi sie ze obraz jest lepszy od innych w tej samej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 11.02.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Rzeczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 12.02.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ja bardzo przepraszam , ale odrzucanie nowoczesnosci to wszetecznictwo . Mozna do kompletu nosic sweterki w serek z Turcji i dzinsy obcisle w dupce . A na nogach oczywiscie pepegi Junopol . No widzisz? Rzoszyfrowałeś mnie. I to publicznie A do tego jeszcze czarną kokardę noszę! I drewnem palę, w kociołku ważę zupę kartoflaną i kaszę gryczaną, i skwarkami polewom. I drewnine łyzki też mom. No calkiem wszeteczna baba jestem PS. Tylko te pepegi to problem jest, no mówię Ci - już w second handach się pokończyły!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 12.02.2007 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Strona z ofertą Philipsa: Telewizory Tradycyjne Philipsa W końcu mam moment, żeby poprzyglądać się Waszym propoycjom, ale nigdzie nie widzę, czy te tv-ki sa w wersji slim. Rozumiem, że kineskop real flat nie ma związku z tym, czy pudło jest wąskie czy szerokie? I jescze pytanie: Czy ta informacja "Telewizor HD gotowy do odbioru audycji w formacie 480p, 576p, 720p, 1080i" oznacza mozliwość przełączania automatycznego na 16:9 z tego tam 12:9? Czy to jesczze co innego? Jak piszecie, to mi sie wydaje że rozumien czego mam szukać, a jak spojrze na te specyfikacje to jestem jak ta głupia gęś w... pepegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts