Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś może staromodnie kupuje KINESKOPOWE TV?

Monika B

Recommended Posts

piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu .

No dobra, to to że jak patrzę u sąsiada ( i w marketach też ) w panoramiczny TV Plazma/LCD i widzę tam pospłaszczane gęby to jest to moje złudzenie/przyzwyczajenie optyczne ?

Usiłuję ten problem rozwikłać już od jakiegoś czasu i nie mogę a przyznam się że to główny powód dla, którego mam pewne obiekcje przed zakupem panoramicznego TV - poprostu chcę widzieć ludzi w naturalnych proporcjach a nie tak jakbym był w wesołym miasteczku w gabinecie luster.

Witam

I masz racje . Problem polega na tym iż na razie niewiele programów (choć ilość rośnie bardzo szybko) jest nadawana w systemie 16:9 . Dlatego niektóre firmy stosują elektroniczne sztuczki polegające na tym ,aby rozciągnąć obraz w panoramie i wypełnić nim cały ekran . Jeśli kupisz dziadowski telewizor panoramiczny (trilux ,telestar itp ) to niestety wysocy i szczupli będą grubi i niscy :lol: . Jak kupisz dobry telewizor z dynamiczną regulacją parametrów obrazu w czasie rzeczywistym (doskonale to działa w odbiornikach Philipsa -rewelacja) to obraz będzie praktycznie nieznieksztacony . Sęk w tym że kiedy był boom na telewizory panoramiczne niewiele z nich miało takie funkcje i dlatego ich własciciele przez lata musieli się męczyć .Jeśli chcesz oglądać obraz niezniekształcony kup tradycyjny TV Philipsa i przełącz sobie w menu system obrazu na :AUTOMATYCZNY i ciesz się panoranicznym obrazem do woli . Co do jakości obrazu to oczywiście każdy telewizor ma inną (niewielkie różnice w odcieniu, barwie itp można regulowac bezpośrednio z menu) reszta to różnice w kineskopach .

pozdro

Jeśli chcesz oglądać obraz niezniekształcony kup tradycyjny TV Philipsa i przełącz sobie w menu system obrazu na :AUTOMATYCZNY i ciesz się panoranicznym obrazem do woli .

Do tego Philips jest niekonieczny. Mój Daewoo też ma takie opcje.

Jeśli chcesz oglądać obraz niezniekształcony kup tradycyjny TV Philipsa i przełącz sobie w menu system obrazu na :AUTOMATYCZNY i ciesz się panoranicznym obrazem do woli .

Do tego Philips jest niekonieczny. Mój Daewoo też ma takie opcje.

Witam

Ale Daewoo to badziewiasty sprzęt a ja piszę o czyms przyzwoitym .

LCD ,czy plazmowe również maja takie funkcje ,ale watek jest poświęcony tradycyjnym telewizorom .

pozdro

Witam

dlaczego badziewiasty, możesz wytlumaczyc?

Opowiem jak to u nas było - ponad 2 lata temu zaczął nam sie psuc stary telewizor (tracil pamięć itp.) I tak z głupia frant weszlismy do mm i wlasnie rzucił nam sie w oczy daewoo 100 hz, panoramiczny, za 1799 zl w promocji, podczas gdy wszystkie inne były duzo drozsze (najtanszy chyba był 1000 zl droższy od daewoo). I wlaściwie nie zastanawiając sie wiele stwierdzilismy, że bierzemy - mąż tam jeszcze o coś spytal sprzedawcy (te techniczne rzeczy, ktorych ja sie nie tykam :wink: ) i telewizor zostal zakupiony. I dziala do dzis beż żadnych problemow.

Wiem, że daewoo to mało prestizowa firma. Wtedy zaryzykowaliśmy na zasadzie - zobaczymy, w końcu to nie majatek, gwarancja jest itp.

Ale ten mało prestiżowy telewizor jak na razie nas nie zawiódł. :D

Wkrotce bedziemy wymieniac go jednak na jakąś plazmę lub lcd - ze względu na rozmiary, ten kineskopowy to jednak strasznie wielkie pudło, szafki odpwoiedniej potrzebuje itp. a takiego cienkiego to sobie zawiesze i bez problemu. A poczciwy daewoo trafi do może do dziecinnego albo do gościnnego, zobaczymy.

dodam jeszcze jedno - nie jestesmy telemaniakami, zycia przed telewizorem nie spedzamy, więc może istotnie jakies drozsze modele maja jakąś lepsza czystość obrazu , ostrość czy co tam jeszcze, ale dla osób takich jak my, to jest wystarczające - jak widze gdzies wlaczona kineskopowke to różnicy między moim a tamtym nie dostrzegam.

Pozdrawiam i i zycze owocnych zakupow.

Może i badziewiasty, ale jakość obrazu lepsza, niż niejeden markowy sprzed 10 lat.

A takiemu telewidzowi jak ja w zupełności wystarcza.

Ja takią chorobę, że MUSZĘ BYĆ TRENDY przeszedłem jakieś 40 lat temu. I teraz takie epitety jak "badziewiasty" mnie nie ruszają.

A wy z wiekiem też się uspokoicie.

jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pierwsza najważniejsza sprawa, to iść na zakupy z chłopem (wzrokowiec)

A więc, idziemy do tych sklepów, gdzie stoi tego najwięcej i są włączone. I paptrzymy :o i patrzymy :o i patrzymy :o .

A jak już się napatrzymy :o :o :o , to zobaczymy, że:

- część TV ma nienaturalne kolory - odpada

- część TV ma poduszkę (obraz wypukły lub wklęsły) - odpada

- część TV ma nienaturalny stosunek wysokości i szerokości obrazu - odpada

i tepede.

Jak zostanie cokolwiek, to można zabrać się za studiowanie instrukcji.

Witam

Kupowanie telewizora w ten sposób nieuchronnie skończy sie porażką .

piszesz że część TV ma nienaturalne kolory (są tak ustawione przez sprzedawce lub fabrycznie -np. odcień zimny ,ciepły itp )

piszesz że niektóre Tv mają nienaturalny stosunek wysokości do szerokosci obrazu .hehehe , wszystkie telewizory (oprócz panoramicznych mają nienaturalny stosunek wysokosci do szerokości obrazu .

Jak wyregulujesz pilotem to dobrze, jak nie to do serwisu, a to już nie dobrze. I dlatego na wstępie takie właśnie TV trzeba odrzucać, tymbardziej jak jest 20 szt włączone i wszystkie mają takie same ochyłki.

Ale czytając Twoje ostatnie posty, to widzę że jest jedyna słuszna marka TV, którą zapewne posiadasz.

Ja mialem w ogole nie kupowac tv , no ale uleglem "grupom nacisku" i kupie.

Ale wlasnie tradycyjny - kineskopowy i "wywale" go od razu do telewizorni urzadzonej w piwnicy i zamykanej na klucz :wink:

A w salonie to bedzie mozna sobie radia posluchac , porozmawiac ...itp :D

TV klamie i oglupia.

Pozdrawiam

:o

Nie wiem, jak mozna porównywac telewizor do stylu zycia.

Ja znam nawet takich co wymieniaja sprzęt najdalej co pół roku, bo poprzedni się zestarzał. :roll: Tylko czy każdy musi za tym gonić?

Jak patrzę na ludzi, którzy gotowi są wydać 2 tys. zł na telewizor to troche mi ich szkoda, bo ja za te pieniądze poleciałam sobie do Rzymu i jeszcze mi zostało.

jest równie mało postępowy i poleci swoje pudło? I na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pierwsza najważniejsza sprawa, to iść na zakupy z chłopem (wzrokowiec)

A więc, idziemy do tych sklepów, gdzie stoi tego najwięcej i są włączone. I paptrzymy :o i patrzymy :o i patrzymy :o .

A jak już się napatrzymy :o :o :o , to zobaczymy, że:

- część TV ma nienaturalne kolory - odpada

- część TV ma poduszkę (obraz wypukły lub wklęsły) - odpada

- część TV ma nienaturalny stosunek wysokości i szerokości obrazu - odpada

i tepede.

Jak zostanie cokolwiek, to można zabrać się za studiowanie instrukcji.

Witam

Kupowanie telewizora w ten sposób nieuchronnie skończy sie porażką .

piszesz że część TV ma nienaturalne kolory (są tak ustawione przez sprzedawce lub fabrycznie -np. odcień zimny ,ciepły itp )

Jak wyregulujesz pilotem to dobrze, jak nie to do serwisu, a to już nie dobrze. I dlatego na wstępie takie właśnie TV trzeba odrzucać, tymbardziej jak jest 20 szt włączone i wszystkie mają takie same ochyłki.

Ale czytając Twoje ostatnie posty, to widzę że jest jedyna słuszna marka TV, którą zapewne posiadasz.

Witam

Nie ........... nie posiadam .Ale siedzę w tym biznesie(serwis) już od 15 lat i wiem co jest dobre a co złe .A dlaczego złe ...czy mam opisywać sprawy techniczne ??........wątpie ,aby to kogokolwiek interesowało .Uwierz mi na słowo .Jak piszę że dany sprzęt jest dobry to tak jest . Oczywiscie należy pamietać że żaden współczesny sprzęt nie dorównuje jakoscią tym sprzed 15-20 lat . Teraz produkuje sie sprzęt elektroniczny na 5-6 lat i nie jest to kwestia przypadku tylko swiadome działanie producentów .Po prostu sprzęt ma sie psuć ,aby był "ruch" w interesie . Ktoś kto kupuje TV za 8 czy 10 tyś i liczy na to że kupil sprzęt na lata baaaaaaardzo się myli .

pozdrawiam

:o

Nie wiem, jak mozna porównywac telewizor do stylu zycia.......

.......

Jak patrzę na ludzi, którzy gotowi są wydać 2 tys. zł na telewizor to troche mi ich szkoda, bo ja za te pieniądze poleciałam sobie do Rzymu i jeszcze mi zostało.

hihi Anisia, zrobilas to samo porownanie co Luc :wink:

a z drugiej strony moze kogos bardziej kreci tv za 2 tys niz Rzym ? sorry ale nie nam to oceniac :lol:

Wracajac do tematu, to ja mam slabosc do trinitronow ... pierwszy Sony chodzil bardzo dlugo. Od pieciu czy szesciu lat mam drugiego.. z tym ze malego panoramicznego, bo jakos tv nie za bardzo nas ciagnie od dluzszego czasu a ten wystarcza na "podgladanie" programow.

Monitor do kompa mam tez trinitrona i nie wiem czy jest to nastawienie ale wydaje mi sie ze obraz jest lepszy od innych w tej samej klasie.

Ja bardzo przepraszam , ale odrzucanie nowoczesnosci to wszetecznictwo .

Mozna do kompletu nosic sweterki w serek z Turcji i dzinsy obcisle w dupce . A na nogach oczywiscie pepegi Junopol .

No widzisz? Rzoszyfrowałeś mnie. I to publicznie :roll: A do tego jeszcze czarną kokardę noszę! I drewnem palę, w kociołku ważę zupę kartoflaną i kaszę gryczaną, i skwarkami polewom. I drewnine łyzki też mom. No calkiem wszeteczna baba jestem :o :lol: :lol: :lol:

PS. Tylko te pepegi to problem jest, no mówię Ci - już w second handach się pokończyły!!!!!!!!

Strona z ofertą Philipsa:

Telewizory Tradycyjne Philipsa

W końcu mam moment, żeby poprzyglądać się Waszym propoycjom, ale nigdzie nie widzę, czy te tv-ki sa w wersji slim. Rozumiem, że kineskop real flat nie ma związku z tym, czy pudło jest wąskie czy szerokie?

I jescze pytanie:

Czy ta informacja "Telewizor HD gotowy do odbioru audycji w formacie 480p, 576p, 720p, 1080i" oznacza mozliwość przełączania automatycznego na 16:9 z tego tam 12:9? Czy to jesczze co innego? Jak piszecie, to mi sie wydaje że rozumien czego mam szukać, a jak spojrze na te specyfikacje to jestem jak ta głupia gęś w... pepegach :o :wink: