Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Natknąłem sie kiedyś na taki problem.

Natknąłem sie też na firme prawniczą która w rozwiązywaniu takich problemów się specjalizuje.

Skoro nie ma nigdzie napisane, że cokolwiek takiego jest na posesji (chodzi o odpowiedni dział księgi wieczystej), to trzeba sie udać do TPSA i poprosić o zapłacenie zaległego czynszu za zajmowanie posesji przez studzienkę i przewody do niej dochpodzące (na podstawie wyceny rzeczoznawcy)

Kilka warunków:

-opłaca sie to w przypadku, kiedy posesja jest działką budowlana od conajmniej 10 lat (chodzi o wartość gruntu)

- nie ma żadnego zapisu w księdze wieczystej

- ubiegający sie o odszkodowanie jest właścicielem gruntu od około 10 lat, lub ma podpisaną cesję praw do roszczeń (chyba tak to sie nazywa) przez poprzednigo(nich) właściciela(li)

Prawnik z którym rozmawiałem na ten temat mówił że najpierw starają sie załatwić sprawę ugodowo, co nie dochodzi do skutku przeważnie i wtedy idą do sądu i jak dotychczas jeszcze nie przegrali.

Ponadto sąd albo zasądzi czynsz na przyszłość do płacenia za obecność studzienki na działce, albo moze nakazać jej usunięcie (to już zależy od wnioskowania chyba).

Także twoi znajomi przy dobrych wiatrach mogą jeszce na tej studzience zyskać.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/71573-studzienka-tp-sa-na-posesji-ktos-tak-mial/#findComment-1599425

Natknąłem sie kiedyś na taki problem.

Natknąłem sie też na firme prawniczą która w rozwiązywaniu takich problemów się specjalizuje.

Skoro nie ma nigdzie napisane, że cokolwiek takiego jest na posesji (chodzi o odpowiedni dział księgi wieczystej), to trzeba sie udać do TPSA i poprosić o zapłacenie zaległego czynszu za zajmowanie posesji przez studzienkę i przewody do niej dochpodzące (na podstawie wyceny rzeczoznawcy)

Kilka warunków:

-opłaca sie to w przypadku, kiedy posesja jest działką budowlana od conajmniej 10 lat (chodzi o wartość gruntu)

- nie ma żadnego zapisu w księdze wieczystej

- ubiegający sie o odszkodowanie jest właścicielem gruntu od około 10 lat, lub ma podpisaną cesję praw do roszczeń (chyba tak to sie nazywa) przez poprzednigo(nich) właściciela(li)

Prawnik z którym rozmawiałem na ten temat mówił że najpierw starają sie załatwić sprawę ugodowo, co nie dochodzi do skutku przeważnie i wtedy idą do sądu i jak dotychczas jeszcze nie przegrali.

Ponadto sąd albo zasądzi czynsz na przyszłość do płacenia za obecność studzienki na działce, albo moze nakazać jej usunięcie (to już zależy od wnioskowania chyba).

Także twoi znajomi przy dobrych wiatrach mogą jeszce na tej studzience zyskać.

Pozdrawiam

A mozna prosic o namiary na te firme?

https://forum.murator.pl/topic/71573-studzienka-tp-sa-na-posesji-ktos-tak-mial/#findComment-1599521

• 8 months później...

Odgrzeje temat.

Jestem w takowej sytuacji.

Kupiłem działkę ze studzienką PETROTELU (lokalny dostawca tele i internetu). Zamierzam się podłączyć pod jego usługi (żadnego innego dostawcy w zasięgu oka).

Chciałbym wywalczyć od nich jakieś zniżki upusty itd.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacje?? Jak się do tego zabrać żeby postawić na swoim lub w ostateczności nie mieć studzienki :wink:

https://forum.murator.pl/topic/71573-studzienka-tp-sa-na-posesji-ktos-tak-mial/#findComment-2074119

Odgrzeje temat.

Jestem w takowej sytuacji.

Kupiłem działkę ze studzienką PETROTELU (lokalny dostawca tele i internetu). Zamierzam się podłączyć pod jego usługi (żadnego innego dostawcy w zasięgu oka).

Chciałbym wywalczyć od nich jakieś zniżki upusty itd.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacje?? Jak się do tego zabrać żeby postawić na swoim lub w ostateczności nie mieć studzienki :wink:

Według prawa telekomunikacyjnego jeśli chcesz sie do nich podłaczyć to nic od nich nie możesz żądać. Nie pamietam dokładnie który to był punkt, ale poczytaj nowelizcję tego prawa sprzed dwóch lat, tam to jest.

https://forum.murator.pl/topic/71573-studzienka-tp-sa-na-posesji-ktos-tak-mial/#findComment-2075352