Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :D

W tym roku mam zamiar rozpocząć budowę mego wymarzonego domku :).

Ściana ma być z MAX na 19cm + styropian (fugowany) 15cm + klej i siatka z włókna szklanego + elewacyjna płytka klinkierowa (szkliwiona).

Co o tym sądzicie może już ktoś wybudował taką ścianę, proszę o komentarze i uwagi na temat takiego rozwiązania.

W tym rozwiązaniu nurtuje mnie jedna rzecz, czy przypadkiem po paru latach nie opadnie mi elewacja z płytki klinkierowej razem z siatką od styropianu, to jest w końcu 15cm styropianu i na pewno pod wpływem czasu będzie się odkształcał pracował a zewnętrzna warstwa będzie sztywna co spowoduje rozwarstwienie miedzy styropianem a płytką klinkierową. :o

Może się mylę, proszę o sugestie i podpowiedzi

:wink:

https://forum.murator.pl/topic/71574-p%C5%82ytki-klinkierowe-na-styropian-co-o-tym-s%C4%85dzicie/

Mam płytki klinkierowe na styropianie (plus siatka i klej) na cokole.

Po 2 latach jest ok. A jak odpadnie jakaś płytka to sobie przykleję znowu.

Natomiast całej ściany (ani komina) nigdy bym tak nie robił.

Jak chcesz mieć taki efekt to zrób mur 3warstwowy z elewacją z cegły klinkierowej. A jak nie to daj tynk.