Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julitka II - wg. slawkina

Recommended Posts

Dzisiaj zawiozłem papiery do projektanta przyłącza wodnego.

Gościu polecony przez mojego architekta, pracuje w Inżynierii Miejskiej w Mikołowie, więc cała procedura wykonania projektu i zatwierdzenia go przez urząd będzie wykonana "z automatu" :)

Cena za usługę: 550pln (w cenę wliczone jest zatwierdzenie projektu, czyli opłata ok. 50pln)

Termin wykonania 2-3 tygodni. Zobaczymy.

Facet sprawiał dobre wrażenie, zobaczymy czy tak pozostanie do końca :)

Przy okazji wstąpiłem do architekta.

Podobno projekt jest już na ukończeniu. (czyli niewiadomo ile to jeszcze potrwa, ale przecież dlatego załatwiam papiery rok wcześniej, żeby się nie stresować takimi drobnostkami jak opóźnienie o jakieś 3 tygodnie ) :p

Wbijam im tam wszystkim, że mają do mnie zadzwonić przed oddaniem projektów do urzędu (bo tak wyczułem, że oni to mogli by mnie zaskoczyć w taki sposób, że naniosą sobie jakieś zmiany, ja ich nie zaakceptuję, a oni oddadzą wniosek o pozwolenie na budowę bez mojej ostatecznej akceptacji naniesionych zmian.

Mam nadzieję, że to tylko moje urojenia i wszystko będzie w porządku...

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj po dłuższej nieobecności na forum mogę coś wreszcie napisać :)

W piątek (3 dni temu) pojechałem do architekta zaakceptować ostateczną wersję projektu po adaptacji.

Kilka małych uwag i finisz...

Dostałem zapewnienie, że dokumenty do urzędu zostaną złożone najpóżniej w środę (za dwa dni), a potem tylko miesiąc i będę miał pozwolenie...

ZOBACZYMY !!!

Jestem trochę przerażony wymiarami fundamentu i ilością stali potrzebnej do zrobienia go... Wielkie bydle z tego będzie...

Dodatkowo martwię się o te nieszczęsne trzpienie.

Miały być na narożach (tak mi się wydawało) a będzie ich ze 16 albo 20 (już sam nie wiem). Już mi skóra na plecach cierpnie jak tylko pomyślę, że kopalnia może mi nie zwrócić za te trzpienie (bo na trzeciej kategorii nie musi być trzpieni) Strach się bać. Tak sobie myślę, że to była jedna z pierwszech i zarazem najpoważniejszych (pod względem finansowym) decyzji jakie podjąłem na mojej "budowie".

Trzymajcie kciuki...

• 3 weeks później...

witam

super opisujesz tok postępowania papierologi przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowę. wielkie uznanie(za profesionalizm i humor :D ) wiem coś na ten temat gdyż jestem na etapie adaptacji projektu i dowiedziałem się dzisiaj właśnie że będę czekał na mapy od geodety których nie mam a są potrzebne ( :( dlaczego nie są podane informacje na temat co trzeba zgromadzić w tych urzędach od siedmiu boleści i wolnym jak nie ślamazarnym tępie pracy :evil: )

również będziemy budować się w mikołowie na osiedlu reta na ulicy konopnickiej :p

mam pytanie pytanie czy posłał byśmi na priv adres od tej geodetki oraz od pana z inżynieri środowiska który wykonuje dla was projekt przyłączy wodno-kanalizacyjnych.

pozdrowienia dla was i powodzenia przy obronie( :p całe szczęście mamy to już za sobą ale powiem tylko tyle że stres jest ogromny lecz każdy potem mówi iż niepotrzebny :lol:

Witam, wczytałem się w Twój opis aż doszedłem do momentu wyboru materiałów... silkikaty...?

Właśnie staje się szczęśliwym (oby) posiadaczem działki i bardzo mi się spodobał projekt 'Julitka 2' Nie wiedzieć czemu przyjąłem, że ściany zewnętrzne będą z ceramiki (jak w większości projektów) Mocno poszerzałem swoją wiedzę na wszelkie tematy związane z budową domu i właśnie na taki rodzaj materiału na ściany zewnętrzne byłem nastawiony (PTH 25 + 12-15 ocieplenie) a tu jak piorun z jasnego nieba - silikaty... Nie znam się na budownictwie, więc wszystko co mnie zaskakuje traktuje jako podejrzane... Pewnie sobie to przemyślałeś, wiec miałbym kilka zapytań:

1. Jak to wygląda w projekcie? Ściany 2 czy 3 warstwowe?

2. Czy koszt materiałów i robocizny będzie podobny? (silikaty-PTH 25)

3. Porównanie ogólne - wytrzymałość, utrata ciepła (czyli plusy i minusy)

Oczywiście mówię o opinii Twojej i być może innych forumowiczów a nie technicznej analizie ;)

Szacowałem sobie teoretycznie ile to będzie kosztować i teraz boję się, że z tymi silikatami będę miał kłopoty i większe koszty :( a może nie jest tak źle?

Ten projekt naprawdę mi się podoba i był pewniakiem aż do teraz... Dziękuje za wszystkie informacje.

cześć

dziękuję:) za namiary z panią geodetką już rozmawiałem jutro zgłosi w urzędzie będą mapki do 3 tygodni, również zamówiłem 14 sztuk tak na wszelki wypadek:)

postaram się założyć dziennik budowy jak tylko te wszystkie sprawy znajdą swój finał i złożymy wniosek o pozwolenie na budowę:)

dodatkowo muszę się pouczyć przepisów do pracy i ciągle w biegu a jak strasznie mi się nie chce uczyć już odwykłem od tego:)

• 3 weeks później...

Coś długo się nie odzywałem...

Ale czekanie jest takie nieciekawe...

Moje posty musiały by wyglądać tak...

Czekam,

Czekam,

Czekam...

Więc sobie odpuściłem :)

Ale wreszcie coś się wydażyło więc melduję co jest grane...

1. Dzwoniłem wczoraj do Starostwa Powiatowego w sprawie mojego pozwolenia. Niestety miły pan sprowadził mnie na ziemię i powiedział mi, że rekordu w moim przypadku nie pobije... I że obecnie zajmuje się pozwoleniami z początku kwietnia... Więc stosując prostą matematykę mogę się spodziewać pozwolenia pod koniec czerwca...

Nic tam... Przecież mam czas... NIE??

2. Umawiam się z moim (może) kierownikiem budowy na obejrzenie projektu. Mamy się spotkać w połowie czerwca. Wtedy też zrobi dla mnie zestawienie materiałów. Gość był kierownikiem budowy u mnie w firmie i wywiązywał się ze swoich zadań wzorowo, więc mam na tej podstawie do niego duże zaufanie.

3. NO I TRZECIA NAJWAŻNIEJSZA RZECZ!!!

Ktoś mi skosił trawę na działce :o :o :o Wczoraj pojechałem zobaczyć jak rośnie mój gąszcz i w czasie drogi ze zmartwieniem mówiłem, że czeka mnie ostra walka w trawskiem po pas. A tu niespodzianka!! TRAWNIK PRZYSTRZYŻONY jak na polu golfowym!! Szok!!

Dziękuję niewidzialna ręko :)

Proszę o więcej... 8)

Witaj,

Też planuję budowę w mikołowie (Borowa Wieś)

też w przyszłym roku,

też możliwie szybko...

Problem w tym, że po za zakupem działki i przeglądaniem forum nic w tym kierunku nie uczyniłem.

W przyszłym tygodniu załatwiam sprawy z Vattenfall'em i uruchamiam kwestię doprowadzenia wody.

Do końca roku chciałbym załatwić całą papierologię związanę z pozwoleniem na budowe (problem w tym, że nie jesteśmy jeszcze zdecydowani co do projektu a tak naprawde technologii budowy).

Dość ciekawy wydaje się projekt studia Atrium "Harfa", Twój też spełnia moje oczekiwania. Napisz proszę na ile wyceniasz koszt budowy w stanie surowym?.

Masz już jakieś polecone firmy??, z racji braku milionów na koncie planuje iść trybem oszczędnym i do prostrzych robót angażować znajomych rodzinę:),

Bardzo chętnie nawiąże kontakt z kimś z okolicy (nie mam na myśli żadnych kontaktów matrymonialnych:)), aktwnie działającym na forum, kto chętnie podzieli się swoimi doświadczeniami, da namiary na sprawdzonych fachowców - musimy się trzymać razem "Ludzie budowy":)

Życzę powodzenia,

I czekam na dalsze relacje z placu boju, przyłącze się do dyskusji.

Pozdrawiam:

Łukasz

Wczoraj przeglądając necik wpadłem na bardzo fajną stronę:

http://www.geoportal.gov.pl

Jest to strona z mapami lotniczymi całej Polski.

Genialna rzecz... Google Earth nie ma takiej rozdzielczości jak to to...

Postanowiłem, zaznaczyć swoje włości i oto co mi wyszło...

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/Mapalotnicza.jpg

Ładnie? Prawda??

• 3 weeks później...

Powiem jeszcze, że w moim przypadku uzyskanie pozwolenia na budowę trwało 162 dni.

Ilość łapówek - 0 zł

Ilość popędzających telefonów - 4, maksymalnie 5 (i to głównie architekta)

Ilość znajomych zaangażowanych w uzyskanie pozwolenia - 0 szt.

Czyli w jakby tego nie liczyć prawie pół roku załatwiania.

Dokumenty leżały w Starostwie Powiatowym równiuteńkie 45dni.

• 2 weeks później...

Konkurs na wykonawcę rozpoczęty!

Szczerze mówiąc to już prawie 2 tygodnie temu...

Mój potencjalny inspektor nadzoru wziął projekt aby przeliczyć materiały potrzebne do budowy mojedo domku.

Powinienem otrzymać kosztorys w okolicach piątku - max. poniedziałku.

Z pierwszym poleconym wykonawcą widziałem się w zeszłą sobotę. Człowiek z za Bielska Białej. Polecany przez znajomych. Czekam na wycenę stanu surowego z dachem.

Na przyszły poniedziałek umówiony jestem z kolejnym polecanym wykonawcą. Ten podobno słynie z bezlitosnej dokładności i nie małych faktur :)

Zobaczymy.

Oprę się na dwóch wycenach od wykonawców i kosztorysie wykonanym przez inspektora nadzoru.

Mam nadzieję że uda się wybrać wykonawcę do połowy sierpnia i że podpiszemy z nimi wtedy umowę na wykonawstwo.

Start planuję w okolicach połowy kwietnia 2008. Zobaczymy jak się to ma do terminów ekip.

• 1 month później...

Uffff!

Coś długo mnie nie było :(

Ale niestety siedziałem znowu w Chinach i nie w głowie był mi temat budowy.

Konkurs trwa - niestety na placu boju pozostała jedna ekipa - ta z Bielska Białej. W sobotę powinienem dostać wycenę od nich. Druga ekipa chyba ma dużo zleceń, bo Pan właściciel zapomniał o spotkaniu... Nie to nie. :) Włosów z głowy rwać nie będę (jeszcze)...

Jakiś dłuższy czas temu dostałem wycenę robocizny z materiałem na stan surowy z dachem od mojego Instektora Nadzoru, którą będę traktował jako wzorcową (dla ilości materiałów i ich cen)

Trochę mnie zmroziło bo surowy z dachem wyliczył mi na 218 tysięcy PLN.

Nie wiem czy to dużo czy mało. ciekawy jestem jaką wycenę zrobi mi polecany fachowiec.

Pod naciskiem Insektora i realiów naszego rynku, zmieniłem koncepcję na materiał na ściany.

Ze względu na znikoma dostępność tego materiału i kosmiczne ceny zrezygnowałem z silikatów. Pozostała tylko ceramika (ze względu na nośność)

Rozeznaję temat...

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

No nareszcie mam o czym napisać :)

Konkretnie mam przyłącze elektryczne... Wprawdzie nie jest jeszcze podłączone do słupa, ale skrzynka już stoi i kabel pociągnięty już jest pod drogą.

Jakie było moje zdziwienie gdy kilka dni temu podjechałem na działeczkę po dłuższym pobycie za granicą, a tu taki widok:

------- sorki za jakość zdjęć, ale były robione komórką -------

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/IMAGE_00013.jpg

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/IMAGE_00014.jpg

Oznaczało to, że byli geodeci i namierzali gdzie ma stanąć skrzynka. Zostawili po sobie dwa kołeczki wbite w ziemię...

Dziś rano przyjechałem do biura i załączyłem kompa, odebrałem znowu kilkadziesiąt emaili i zacząłem psioczyć pod nosem, że "nie cierpię poniedziałków"...

A tu znienacka dzwoni telefon...

"Panie, bo my tu som na ty działce i robiemy przyłącze... Przyjedzie Pan, nie??"

Ano przyjadę... W te pędy do bossa zwolnic się na 2-3 godzinki (na szczęście udało się bez problemu) i rura na działkę...

(na szczęście dobrze sobie obliczyłem, że w godzinach porannego szczytu dojazd z firmy do "domu" zajmie mi 30 minut - dotychczas nie miałem okazji "załapać się" na poranny szczyt :) )

Oto co zastałem jak przyjechałem...

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/IMAGE_00018.jpg

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/IMAGE_00019.jpg

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/IMAGE_00020.jpg

Pogawędziłem sobie przyjemnie z panami elektrykami i po kilkudziesięcu minutkach było już tak:

http://www.fabrykapixeli.pl/slawkin/slawkin/IMAGE_00021.jpg

Niestety nie mam zdjęcia "po robocie" bo musiałem wrócić do swojego biura, ale nic się nie martwcie, teraz przy najbliższej okazji wezmę ze sobą normalny aparat i obfotografuję dla was (no chyba, że nie chcecie) skrzyneczkę ze wszystkich stron...

Wrócę jeszcze do zeszłego tygodnia... konkretnie do czwartku...

Podjechałem na "obchód" dzielnicy i jak zwykle odchaczałem kolejne punkty...

Valdi, Borowa Wieś, budowa Kadilaka, budowa Karpatki,

Ooooo!! Niespodzianka!!!!

Wreszcie zastałem kogoś na budowie u Karpatki 8)

A uwierzcie,że często robię "obchód" :) Hehehe...

Okazało się że tym kimś był Mały Żonek Karpatki 8) :D 8)

Pogawędziliśmy troszkę, zostałem oprowadzony po ślicznym domku Karpatki, iiii

i się ściemniło więc pojechaliśmy do domów :)

• 2 months później...

Coś się dzieje...

Nie wiem czy pisałem wam, że dostałem namiar na pewnego górala z Kasinki Małej, który ostro buduje w Dąbrowie Górniczej. Ma mi odpowiedzie czy podejmie się budowy u mnie... w poniedziałek.

Mam nadzieję, że weźmie tę robotę, bo męczy mnie już to ciągłe umawianie się z niekompetentnymi cegłokładami, bo murarzami to nie można ich nazwac.

Zastanawiam się tylko czy cena jaką mi krzyknął to dużo czy mało jak na nasze czasy... 200pln za metr kwadratowy powierzchni domu. U mnie wjdzie jakieś 55000 - 60000pln za stan surowy z dachem i kanalizą.

Zaraz będę się "doktoryzował" na forum czy to dużo czy w sam raz...

U mnie powierzchnia parteru to około 150m2 z garażem (a pow. całkowita chaty to jakieś 270-300m)

Bo jak policzy strop razy 2 to wyjdzie 300m2!!!!!!

Dopiero jak odją powierzchnie gospodarcze i skosy to robi się tego jakieś 160m2! O zgrozo ileż ja będę miał posadzek!!

Jak się patrzy na plan domu to tego nie wida, w końcu plan jest w skali 1:100 :lol: :lol: :lol:

Jaja się zaczynają jak się człowiek zabierze za kalkulator!! O zgrozo :roll:

Muszę się dopyta konkretnie, ale widziałem jego budowy jakie robi aktualnie i jakie robił. Nie ma dwóch zdań chcę żeby u mnie budował...

Oglądałem dzisiaj blaszak. Trochę zabiła mnie cena. 1800pln, ale wyglądał solidnie... Jutro bracik ma się dowiedziec czy będzie mógł postawic taki garaż pod domem, jeśli tak to kupię ten garaż a potem mu go odsprzedam ze zniżką.

Jutro walę też do hurtowni budowlanej po wycenę. Dostałem namiar na nową hurtownię od mojego (jeśli się zgodzi) górala. Podobno ma tam u nich dużą zniżkę, więc może będzie ciekawie.

Jutro też jak mi się uda urwac z roboty to podjadę do Mikołowa zamówic ekipę do wykonania przyłącza wodnego, i podzwonię do elektryka czy chce mu się zrobi teraz u mnie przyłącze budowlane. W prawdzie mam już skrzynkę ale erbetki jeszcze nie stawiałem. Bałem się że mi ją podprowadzą, ale co tam. Góral jeśli wejdzie do mnie na budowę, to odpali od strzała jak tylko puszczą mrozy. Ciekawe :roll: Trzymajcie kciuki. Please![/code]