Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalana działka

Recommended Posts

WITAM mam na imię Darek mam problem z wodą opadowo-gruntową moge sie podłaczyc do starego poniemieckiego drenazu ktory jest sprawny moja działka to 25 ar tylko niewiem jak samemu zrobic drenaz owej działki Proszeo pomoc w rozplanowaniu drenażu :cry:

Musiałbyś pociągnąć (wkopać) rurę drenującą (są takie plastikowe z otworami) zacząć od najdalszego podmokłego miejsca ze spadkiem w stronę "poniemieckiego drenażu" :-)

Musiałbyś to poprowadzić w miarę głęboko, ale nie za głęboko...

Weź też pod uwagę odwrotną kwestię...lato i podlewanie trawnika..

Albo jeszcze inaczej...wkopać tylko krótki odcinek tej rury pod najniższym miejscem, w którym stoi woda i połączyć ją z rurą taką zwykłą jakąś 50-tką do drenażu...

Darek, "poniemieckich" nie poprawiaj bo sobie biedy narobisz.

Ja mam podobnie "poniemieckie" dreny odwadniają, a nasze zapełnione piachem do połowy.

Poniemieckie w otulinie z trzciny a nasze "fachowo" podsypka, zasypka, nasypka....szok. Żadnych studzienek, położyć zasypać zapomnieć.

I najważniejsze bardzo mały spadek.

Mielno koło Grunwaldu?

Może te dreny pokrzyzackie :wink:

Krzysztofik czy warto kupic gotowy wąz w ondulinie bo sa takie od razu co ziemia mozna przykryc

Owszem, jak będzie miał z pół metra średnicy :wink: .

Nie możesz tego zasypać od razu ziemią, bo nie ściągnie tej dalszej wody.

Nie polecam ci kosić trzciny bo lód słaby :wink: ale jakąś mate i żwirek by sie przydał.

jak masz ten dren poniemiecki sprawny to jakim cud ta woda tam stoi? Może się zarwał, zamulił lub zarósł korzeniem? w jakim układzie jest działka i jak ma się przebieg drenu do domu? Jak możesz ślij jakiś szkic na pw. Jaki grunt i jaki poziom wód gruntowych(jeśli jest studnia) jakie ukształtowanie terenu? Gdzie odprowadzasz deszczówkę z dachu?

Trzeba najpierw poznać przyczynę a potem planować rozwiązania...

Witam wszystkich.Taro problem jest taki że żeczywiście sa dreny pozrywane ale mam miejsce do do starego poniemieckiego drenażu podpiąć się który jest sprawny w dalszy spływ.Połowa dzialki jest podmoknięta i chcę ichce ja zdrenować na nowo wężem drenarskim

....... do starego poniemieckiego drenażu podpiąć się który jest sprawny w dalszy spływ.Połowa dzialki jest podmoknięta i chcę ichce ja zdrenować na nowo wężem drenarskim

Chodzi o ty byś nie zamulił tego poniemieckiego.

Musisz sie wpiąć na poziomie poniemieckiego tak by woda "powolutku"wpływała pod kątem nie większym niz 60 stopni

w płaszczyźnie poziomej.Woda nie może "wpadać"

do poniemieckiego bo usypie sie hałda piachu i ...po ptokach :wink: Najlepiej byłoby gdybyś ostatni odcinek drenazu który wpinasz był w poziomie( około 2 m),wtedy masz bezpiecznik przed wpadającym piachem.

• 9 years później...
Hej ja mam podobny problem co autor wątku, z ta różnicą, że ja nie mam możliwości podłączenia się do takiego drenażu - muszę wykombinować coś sam. Dom dopiero budujemy, wieć wiele możliwości wchodzi w grę. Byleby rozwiązanie było skuteczne, bo jak sezony będą tak deszczowe jak zapowiada się ten, to może być słabo :/

Zalezy jaki masz teren, ja mam sama gline, zawolalem goscia co mi studnie wiercil zeby zrobil probny odwiert jak gleboko. Okazalo sie ze mam 4.3m gliny a woda gruntowa na 3,5m. Zrobilem studnie chlonna, zamowilem kregi betonowe fi 1000 na 4,6m. Koparkowy wykopal dziure na prawie 5m, sypnal na dno kamienia 30-50mm i na to ustawil studnie. Mam do tego podlaczone rynny, drenaz opaskowy i drenaz pod kostka. Dziala wysmienicie, jak jest duzy deszcz to woda podnosi sie o 5-10cm ale zaraz opada. Koszt to 1300 studnia, 900 koparkowy z dodatkowym samochodem do wywozenia wykopanej gliny, 300 probny odwiert, 200 kamien na dno. I mam spokoj i sucho na dzialce. A wczesniej jak mocniej popadalo to wody mialem po 6m dookola domu

Drenaż przecież możesz sobie zawsze zrobić :p robisz go jak wokół masz grunty nieprzepuszczalne, wiesz jak to wygląda u ciebie? Proponuję najpierw zapoznać się jakie masz możliwości, potem poszukać rozwiązań jakie teraz oferuje rynek, jest w czym przebierać. Myślałeś np. o pompie zatapialnej? Tu na przykład masz napisane i pokazane jak takie pompy działają: http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/gdzie-odprowadzac-deszczowke,38_7835.html