darek41 07.02.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 WITAM mam na imię Darek mam problem z wodą opadowo-gruntową moge sie podłaczyc do starego poniemieckiego drenazu ktory jest sprawny moja działka to 25 ar tylko niewiem jak samemu zrobic drenaz owej działki Proszeo pomoc w rozplanowaniu drenażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 WITAM, mam na imię Artur i nie wiem o co Ci konkretnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.02.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Musiałbyś pociągnąć (wkopać) rurę drenującą (są takie plastikowe z otworami) zacząć od najdalszego podmokłego miejsca ze spadkiem w stronę "poniemieckiego drenażu" Musiałbyś to poprowadzić w miarę głęboko, ale nie za głęboko... Weź też pod uwagę odwrotną kwestię...lato i podlewanie trawnika.. Albo jeszcze inaczej...wkopać tylko krótki odcinek tej rury pod najniższym miejscem, w którym stoi woda i połączyć ją z rurą taką zwykłą jakąś 50-tką do drenażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek41 07.02.2007 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 dzieki troche zrozumiałem ale czy nie trzeba studzienek rewizyjnych napiszcie prosze jak wy forumowicze ten problem rozwiazali w miare małym kosztembo w pozniejszym planie chce wyruwnac troche teren bo jest w dołku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 07.02.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Darek, "poniemieckich" nie poprawiaj bo sobie biedy narobisz. Ja mam podobnie "poniemieckie" dreny odwadniają, a nasze zapełnione piachem do połowy. Poniemieckie w otulinie z trzciny a nasze "fachowo" podsypka, zasypka, nasypka....szok. Żadnych studzienek, położyć zasypać zapomnieć. I najważniejsze bardzo mały spadek. Mielno koło Grunwaldu? Może te dreny pokrzyzackie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.02.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 po pierwsze, primo: chałupa stoi, czy będziesz budowałpo drugie primo: zrzut wody - czy masz na to pozwolenie, bo samo stwierdzenie że się podłączysz może nie wystarczyćpo trzecie, oczywiście primo: to co chcesz zrobić nie będzie małym kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek41 07.02.2007 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 budynek stoi nie jest zalany tylko 1/3 działki jest zalana w najniższym punkcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek41 07.02.2007 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Krzysztofik czy warto kupic gotowy wąz w ondulinie bo sa takie od razu co ziemia mozna przykryc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 07.02.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Krzysztofik czy warto kupic gotowy wąz w ondulinie bo sa takie od razu co ziemia mozna przykryc Owszem, jak będzie miał z pół metra średnicy . Nie możesz tego zasypać od razu ziemią, bo nie ściągnie tej dalszej wody. Nie polecam ci kosić trzciny bo lód słaby ale jakąś mate i żwirek by sie przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 08.02.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 zrób wykop na głebokości ok 80 cm, ułóż rury drenażowe i zasyp je żwirem potem piachem a na to ziemia, Rury z niewielkim spadkiem bez żadnych studzienek, tak zrobiliśmy u znajomego gzdie woda stała mu przed domem teraz ma sucho nawetw ulewy. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taro 08.02.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 jak masz ten dren poniemiecki sprawny to jakim cud ta woda tam stoi? Może się zarwał, zamulił lub zarósł korzeniem? w jakim układzie jest działka i jak ma się przebieg drenu do domu? Jak możesz ślij jakiś szkic na pw. Jaki grunt i jaki poziom wód gruntowych(jeśli jest studnia) jakie ukształtowanie terenu? Gdzie odprowadzasz deszczówkę z dachu? Trzeba najpierw poznać przyczynę a potem planować rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek41 09.02.2007 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam wszystkich.Taro problem jest taki że żeczywiście sa dreny pozrywane ale mam miejsce do do starego poniemieckiego drenażu podpiąć się który jest sprawny w dalszy spływ.Połowa dzialki jest podmoknięta i chcę ichce ja zdrenować na nowo wężem drenarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.02.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 ....... do starego poniemieckiego drenażu podpiąć się który jest sprawny w dalszy spływ.Połowa dzialki jest podmoknięta i chcę ichce ja zdrenować na nowo wężem drenarskim Chodzi o ty byś nie zamulił tego poniemieckiego. Musisz sie wpiąć na poziomie poniemieckiego tak by woda "powolutku"wpływała pod kątem nie większym niz 60 stopni w płaszczyźnie poziomej.Woda nie może "wpadać" do poniemieckiego bo usypie sie hałda piachu i ...po ptokach Najlepiej byłoby gdybyś ostatni odcinek drenazu który wpinasz był w poziomie( około 2 m),wtedy masz bezpiecznik przed wpadającym piachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 09.02.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 A co to ogólnie znaczy "mały spadek"? 1%, 2% czy może więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.02.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 A co to ogólnie znaczy "mały spadek"? 1%, 2% czy może więcej? Mniej, od 1 do 9 promili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko_z_Łodzi 19.04.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Hej ja mam podobny problem co autor wątku, z ta różnicą, że ja nie mam możliwości podłączenia się do takiego drenażu - muszę wykombinować coś sam. Dom dopiero budujemy, wieć wiele możliwości wchodzi w grę. Byleby rozwiązanie było skuteczne, bo jak sezony będą tak deszczowe jak zapowiada się ten, to może być słabo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.04.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Zalezy jaki masz teren, ja mam sama gline, zawolalem goscia co mi studnie wiercil zeby zrobil probny odwiert jak gleboko. Okazalo sie ze mam 4.3m gliny a woda gruntowa na 3,5m. Zrobilem studnie chlonna, zamowilem kregi betonowe fi 1000 na 4,6m. Koparkowy wykopal dziure na prawie 5m, sypnal na dno kamienia 30-50mm i na to ustawil studnie. Mam do tego podlaczone rynny, drenaz opaskowy i drenaz pod kostka. Dziala wysmienicie, jak jest duzy deszcz to woda podnosi sie o 5-10cm ale zaraz opada. Koszt to 1300 studnia, 900 koparkowy z dodatkowym samochodem do wywozenia wykopanej gliny, 300 probny odwiert, 200 kamien na dno. I mam spokoj i sucho na dzialce. A wczesniej jak mocniej popadalo to wody mialem po 6m dookola domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkos 20.04.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Drenaż przecież możesz sobie zawsze zrobić robisz go jak wokół masz grunty nieprzepuszczalne, wiesz jak to wygląda u ciebie? Proponuję najpierw zapoznać się jakie masz możliwości, potem poszukać rozwiązań jakie teraz oferuje rynek, jest w czym przebierać. Myślałeś np. o pompie zatapialnej? Tu na przykład masz napisane i pokazane jak takie pompy działają: http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/gdzie-odprowadzac-deszczowke,38_7835.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts