Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

keramzyt na podłodze

Recommended Posts

czy ktoś z Was kładł keramzyt na podłogę? Mieliśmy zrobić 12 cm styropianu, 10 cm chudziak. Mąż zastanawia się nad keramzytem. Kto z Was orientuje się jak to wygląda w praktyce? Sprawa pilna, bo w środę mają zakładać więźbę na dach i nie wiemy czy wylewać chudziak czy potem kłaść keramzyt. Bardzo proszę o pilną radę. :lol:

kiedyś pomagałem szwagrowi. Po prostu na warstwę wysypanego keramzytu - ponad 20 cm, rozkładaliśmy warstwę keramzytu zmieszanego z betonem (ale betonu niewiele) tak ok. 5 cm. Chodziło tylko o to, aby co nieco związać wierzchnią warstwę granulek, aby można było po niej ostrożnie chodzić wykonując resztę, czyli polożenie ekranu, wykonanie instalacji grzewczej i wykonanie posadzki z połozeniem terakoty. To bylo na 2 piętrze w starym bloku.

Na workach z keramzytem są instrukcje stosowania

Z tego co pamiętam, zalecają mieszanie z rodzajem

betonu, tak by całośc była związana. Keramzyt można

pewnie używać luzem, trzeba tylko pamietać, że lużne

kulki potrafią nieżle hałasowac pod nogami np. trąc o styropian,

albo o siebie nawzajem.

Co do tego zgoda, styropian jest bardziej izolacyjny.

Natomiast rozsypanie keramzytu to po prostu wysypanie z Big Baga i rozgarnięcie grabiami albo dechą na kiju. Przy takiej grubości jaka była u mnie keramzyt jest nie do ubicia i przed chudziakiem wystarczyło położyć folię i pare za przeproszeniem "kupek" jastrychu na całej powierzchni. To spowodowało, że wszystko się usztywniło tak, że można było chodzićpo tym jak po twardej powierzchni.

Nie wiem gdzie tam znalazłaś jakies bloczki na podłogę :( Ja widze tylko kermazyt luzem "sypany" może podaj konktretnie link do produktu.

Jeżeli masz na tyle miejsca aby 12 cm styro zastapic 30cm keramzytu to probuj tylko nadal nie rozumiem wiem co to ma dac.

Jajmar, przy keramzycie nie wylewa się chudziaka gr. 10 cm. Na niego kładzie się folię, potem zbrojoną siatkę i robi się szlichtę.

Odnośnie bloczków. Dzwoniłam do firmy Optiroc i okazało się, że nikt w Polsce już ich nie robi, bo wychodziło to dosyć drogo i nie było na to popytu mimo, że materiał dobry.

Pozostajemy więc przy keramzycie sypkim. Problem w tym, że w przyszłym tyg. zaczynamy dach, ale ze względu na pogodę nie chcemy wylewać chudziaka. A keramzyt można układać pod dachem. Dom jest tak ustawiony, że podjazd gruszki jest możliwy tylko z jednej strony wieć nie ma mozliwości wylewania betonu z gruszki i trzeba by to robić ręcznie...147m po 10 cm :roll: