Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie dla hydraulików???? i nie tylko

Recommended Posts

Czy o naczynia na poddaszu prowadzi sie zasilanie i powrót czy tylko zasilanie?

Gdzieś widziałem takie ustrojstwo,ale w sumie poco obieg w naczyniu

Hmm... powrotu bym nie robił, gdyż nie widze sensu mieszania wody w naczyniu, ale zrobił bym tam jakąś rurkę służącą jako przelew (pamiętam kiedyś jak człowiek ratował dom od powodzi, bo coś stało się z zaworem do napełniania instalacji i z naczynia woda się lała po klatce schodowej :D ). Prawdę mówiąc to dość ekstremalna sytuacja, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić napełnianie instalacji bez takiego przelewu.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ewoo

Jedno mnie zastanawia, powiedzmy ze temperatura na parterze dochodzi do ustawionej na eurosterze wtedy pompa staje, to samo dzieje sie na poddaszu i druga pompa staje, przed chwilą kocioł pobrał paliwo,na piecu 60stopni palenisko pełne, pompy stoją , jedno co mi przychodzi na myśl to to że temperatura wzrasta do wrzenia ,co wtedy? Uciekać :D A może piec jest tak inteligentny ze wygasi ogień,jest to możliwe odcinając dopływ powietrza ale takich kotłów chyba?jeszcze niema.

A może pompy stają na moment, ze kocioł tego nawet nie odczuje?

instalacja na rozdzielaczach w alupexie ale z tą różnica jaka podajesz że nie zasilasz górnego rozdzielacza z dolnego tylko z kotłowni osobnymi rurami zasilasz dolny osobnymi górny rozdzielacz montujesz dwie pompy i dwa np Eurostery. Euroster szeregowo w obwód pompy. wtedy nastawiasz kocioł na tenp np. 60 st C i kocioł pilnuje aby miec taka temp. natomiast na piętrach nastawiasz taką jaka Ci odpowiada Zaleta takiego rozwiązania jest to że regulujesz temp. na kondygnacjach niezależnie od siebie możesz ustawić cykle tygodniowe itd.

tylko że przy takim rozwiązaniu w którym euroster czy inny steruje pompą a nie kotłem, przy dobrze ocieplonym domu który akumuluje i długo trzyma ciepło jest nieekonomiczne , bo kocioł cały czas utrzymuje np. 60 stopni , całkowicie bez potrzeby , bo np. przez pół dnia jak nikogo nie ma w domu temperatura nie spada , lub spada wolno , wtedy niepotrzebnie ogrzewa się ciągle wodę w kotle , ja mam Eurostera na parterze w tzw pomieszczeniu reprezentatywnym, - największym , tam na grzejnikach nie ma głowic , na pozostałych są , również na poddaszu , na poddaszu temperatura jest regulowana za pomocą głowic na grzejnikach , układ działa tak , że jak się rano troche nagrzeje w domu do temperatury dziennej , to do wieczora kocioł się nie włącza , potem troche pogrzeje wieczorem i do rana znowu nie działa , więc po co miałby cały czas utrzymywać 60 stopni ? grzeje tylko wtedy kiedy trzeba.

Pozatym bez pracującej jakiejkolwiek pompy i przy instalacji w której nie ma możliwości grawitacyjnego krążenia wody np. na rozdzielaczowej i alupexach , kocioł na eko-groszek też może zagotowac wodę, bo nie ma żadnego chłodzenia , mi się to parę razy zdażyło jak siadła pompa , mimo ustawionej niższej temperatury bez pracującej pompy rosła i rosła , aż się włączył alarm na sterowniku , więc rozwiązanie w którym pompa nie ma sterowania z kotła , tylko niezalezne, a kocioł nie ma możliwości oddania nadmiaru ciepła też jest średnio dobre.

...

mam, ale rura wznośna bezpieczeństwa jest podłączona jeszcze PRZED tym zaworem , na fotkach jej jeszcze nie widać

Znowu kręcisz. Jest ale jej nie widać :lol:

Fachury od CO twierdzą że ocynk w ogóle się nie nadaje do wody od 60st C.

teraz już jest , na fotkach nie widać, bo byly robione w trakcie podłączania kotłowni , więc jej nie ma na zdjęciu , w rzeczywistości jest podłączona dokładnie podłączona jest w miejscu gdzie przed zaworem kulowym tym po prawej stronie na fotce widać trójnik i od tyłu do tego trójnika jest wpięta rura wznośna.

a czemu się nie nadaje ocynk ? , co mu się może stać ?

Z tego co wiem to łącząc ocynk z miedzią

najlepiej jest robić tzw. przekładkę np za pomocą

taśmy teflonowej, żeby nie było bezpośredniego styku.

Zapytam jeszcze po co jest zawór zwrotny za pompą?

A łączył ktoś z Was w jednej instalacji piec z podajnikiem +

kominek z płaszczem wodnym?

Może jakieś uwagi i zdjęcia.

pawelurb dobrze ze o tym wspomniałeś

Tak siedzęw pracy i dogłębnie analizuje rozwiązanie ktore podał ewoo i nie daje mi właśnie spokoju to o czym wspomniałem wyżej ,pompy staja bo temperatura została osiągnięta a w kotle zaczyna sie piekiełko bo niema obiegu.

Rozumiem że u ciebie pompą steruje sterownik z kotła, kiedy potrzebuje pozbyc sie ciapłauruchamia i po sprawie.

Z tego co napisałeś zrozumiałem że twój euroster steruje kotłem a nie bezpośrednio pompą,.Czyli jeżeli niema nikogo w domu ,do kotła wędruje informacja o obniżeniu temperatury w pomieszczeniach tym samym kocioł zmniejsza temperatura na wyjściu ,co za tym idzie zmniejsza sie pobór opału (częstotliwość)czy sie mylę?

Pytanie do Ciebie

poddasze masz zasilane z przedłużenia pionu idącego na parter czy osobnym pionem od pieca.Z tego co wiedze to masz jeden pion

pawelurb dobrze ze o tym wspomniałeś

Tak siedzęw pracy i dogłębnie analizuje rozwiązanie ktore podał ewoo i nie daje mi właśnie spokoju to o czym wspomniałem wyżej ,pompy staja bo temperatura została osiągnięta a w kotle zaczyna sie piekiełko bo niema obiegu.

Rozumiem że u ciebie pompą steruje sterownik z kotła, kiedy potrzebuje pozbyc sie ciapłauruchamia i po sprawie.

Z tego co napisałeś zrozumiałem że twój euroster steruje kotłem a nie bezpośrednio pompą,.Czyli jeżeli niema nikogo w domu ,do kotła wędruje informacja o obniżeniu temperatury w pomieszczeniach tym samym kocioł zmniejsza temperatura na wyjściu ,co za tym idzie zmniejsza sie pobór opału (częstotliwość)czy sie mylę?

Pytanie do Ciebie

poddasze masz zasilane z przedłużenia pionu idącego na parter czy osobnym pionem od pieca.Z tego co wiedze to masz jeden pion

Euroster steruje w prymitywny sposób, jak temp. w pomieszczeniu osiaga zadaną, to piec wyłącza się w tryb podtrzymania i pozostaje w nim aż do momentu kiedy euroster go znowy włączy , wtedy pracuje kocioł i grzeje do temperatury wody grzewczej ustawionej na kotle , nawet po wyłączeniu kotła przez eurostera , pracuje nadal pompa CO odbierając ciepło z kotła , pracuje do momentu spadku temperatury do poziomu określonego jako temp. załączania pompy CO , dopiero jak się kocioł schłodzi to pompa jest wyłączana całkowice i znowu czeka na sygnał z eurostera , takie działanie kotła ma sens , bo w sytuacji gdzy np. na kotle mamy 75 stopni i w tym momencie Euroster wyłącza kocioł, to jakby odłączał również pompę to cała woda gorąca z kotła sie marnuje i stygnie , a tak jak pompa dalej działa jeszcze jakiś czas , to te 80 - 90 litrów wody z kotła jeszcze wepchnie w instalacje kilka razy i ogrzeje dom, a nie komin i podwórko.

Jesli chodzi o rozdzielacze , do od kotła zasilanie i powrót idzie jedno, potem jest rozgałęzione na rodzielacz parterowy i na drugi na poddaszu.

Pozatym, nie mam pionów jako takich, wszystko jest puszczone w posadzce , jedyny pion to ten od rozgałęzienia na górę do rozdzielacza.

dzieki za odpowiedz ,

właśnie to chciałem wiedzieć :)

rozwiazanie ewoo też byłoby ekonomiczne gdyby odwrócić sposób działania, euruster steruje kotłem a nie pompą, tylko pytanie rak rozwiązać podłączenie trzech pomp naraz do sterownika kotła.,tzn. z jednego pionu,z drugiego no i bijlera a także dwa eurostery na każdym pionie po jednym. To dopiero ciekawe :)

Jeszcze jedno

Planuje w piwnicy miec 4 moze pięć grzejników mysle nad tym czy nie dało by sie wykorzystać do tego obiegu z bojlera, wtedy pompka do bojera pracowała by też na instalacji w piwnicy.Tylko czy po prostu za pąpką rozgałęzić zasilanie i jedno do

małego rozdzielacza a drugie do bojlera, to samo z powrotem.

Nie chciałbym stosować jeszcze trzeciej pompki a także wykorzystywać tej ktora bedzie chodzic na pozostałych rozdzielaczach.

Co wy na to ?

pawelurb cytat; kocioł cały czas utrzymuje np. 60 stopni , całkowicie bez potrzeby , bo np. przez pół dnia jak nikogo nie ma w domu temperatura nie spada , lub spada wolno , wtedy niepotrzebnie ogrzewa się ciągle wodę w kotle , ja mam Eurostera na parterze w tzw pomieszczeniu reprezentatywnym, - największym , tam na grzejnikach nie ma głowic , na pozostałych są , również na poddaszu , na poddaszu temperatura jest regulowana za pomocą głowic na grzejnikach , układ działa tak , że jak się rano troche nagrzeje w domu do temperatury dziennej , to do wieczora kocioł się nie włącza , potem troche pogrzeje wieczorem i do rana znowu nie działa , więc po co miałby cały czas utrzymywać 60 stopni ? grzeje tylko wtedy kiedy trzeba.

60- st C jest to po to by nie stosować zaworu 4 droż który zabezpiecza kocioł przed punktem rosy nie upieram sie może być 40 , 50, 80 ile się chce tyle się nastawi.

cytat; , potem troche pogrzeje wieczorem i do rana znowu nie działa , więc po co miałby cały czas utrzymywać 60 stopni ? grzeje tylko wtedy kiedy trzeba.

nie rozumiem bo jak pogrzeje to się zgasi a potem znowu sam zapali żeby pogrzać.

Wytłumacz mi bo nie rozumiem jeśli kocioł pracuje to osiąga temperaturę jaka nastawiłeś na sterowniku kotła czyli powiedzmy 60 st. C i jak do rana nie grzeje to przechodzi w stan podtrzymania i wtedy też się w nim pali czyli grzeje komin i podwórko no bo żeby tego nie robić musiałby na ten czas zgasnąć.

cytat Pozatym bez pracującej jakiejkolwiek pompy i przy instalacji w której nie ma możliwości grawitacyjnego krążenia wody np. na rozdzielaczowej i alupexach , kocioł na eko-groszek też może zagotowac wodę, bo nie ma żadnego chłodzenia

Nie pisałem żeby wyłączać pompę od zasobnika a on będzie odbierał ciepło

cytat Pozatym bez pracującej jakiejkolwiek pompy i przy instalacji w której nie ma możliwości grawitacyjnego krążenia wody np. na rozdzielaczowej i alupexach , kocioł na eko-groszek też może zagotowac wodę, bo nie ma żadnego chłodzenia

i tu byś się zdziwił bo rozdzielacz zamontowany w piwnicy pod sufitem i z niego rurki do góry na płytę i do grzejników i grawitacyjnie nie ma problemu

ewoo

Jedno mnie zastanawia, powiedzmy ze temperatura na parterze dochodzi do ustawionej na eurosterze wtedy pompa staje, to samo dzieje sie na poddaszu i druga pompa staje, przed chwilą kocioł pobrał paliwo,na piecu 60stopni palenisko pełne, pompy stoją , jedno co mi przychodzi na myśl to to że temperatura wzrasta do wrzenia ,co wtedy? Uciekać :D

A może pompy stają na moment, ze kocioł tego nawet nie odczuje?

nie uciekać chyba że zamontujesz w układzie zamkniętym wtedy jest ryzyko.

W kotłach na ekogroszek paliwo pobierane jest stopniowo i ty ustawiasz ile ma go być pobrane tak że jest go niewiele na retorcie.

cytat A może piec jest tak inteligentny ze wygasi ogień,jest to możliwe odcinając dopływ powietrza ale takich kotłów chyba?jeszcze niema.

Jest to inteligentny piec i odetnie dopływ powietrza bo gdy grzeje to pracuje wentylator gdy dogrzeje to wyłaczy podawanie węgla i wyłaczy wentylator

wtedy wchodzi w stan podtrzymania i co jakiś czas dmucha i dokłada węgla żeby nie wygasnąć czas i częstotliwość nastawiasz sam

w takim razie co lepsze ,rozwiązanie ewoo czy pawelurb ?

Ewoo masz tak rozwiazaną instalacje jak piszesz czy moze stosujesz taki system na budowach?

Skoro piszesz że rozdzielacz pod sufitem i pexem na strop i do grzejników, to moze było by to w moim przypadku najlepsze rozwiązanie , kupuje wiekszy rozdzielacz montuje go w piwnicy pod sufitem i podłączam parter i piwnice z tego jednego ,wtedy parter moze pociągnie grawitacyjnie ?

Co ty na to ?