Kris2222 09.02.2007 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 moze jeszcze ktos ma pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.02.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Masz poddasze ?? Chcesz dać pexa bez wymiennika lub choć zaworu trójdrogowaego ??Jak zawór to jaka grawitacja ??Sorry ale ten wątek błądzi.Odpowiedz na pierwsze pytanie TAK a wtedy zrobisz piękny układ grawitacyjny.Do tego na 1i1/2'' przy piecu łaczysz boiler i zbiornik akumulacyjny 1tyś L i możesz palić godzinami bez prądu i nic nie zagotujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.02.2007 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 systemu grawitacyjnego nie zrobisz na jednym pionie ,mało prawdopodobne ,a u mnie juz niemożliwe, na pareterze mam dwa poziomy ,przesuniete o 32cm , musiałbym ze trzy piony robic.Zbiornika akumulacyjnego nie mam zamiaru montować.O zaworach zle poczytałeś, jestem za ale inni stwierdzili ze bedzie zbedny,nie twierdze ze go niebedzie, wydaje mi sie ze bedzie pewnym zabezpieczeniem dla alupexa przed przegrzaniem. Skoro masz swoja koncepcje to ją tu umiesc , zobaczysz co inni o niej sadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.02.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 PionRozdział na dwie strony poddasza (odtąd woda płynie już w dół), odbicia na grzejniki na parterze, powrót dołem parteruTu grawitacja to kwestia doboru średnic i prowadzenia rurek Podłogówka zasilana tylko z pompy przez zawór. Nie działa bez prądu Do tego boiler i akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.02.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 tak sobie od paru dni czytam co kombinujecie, tutaj są najważniejsze przepisy które nie pozwolą na wylecenie w kosmos Naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone co najmniej 0,3 m nad najwyższym punktem przepływu wody w instalacji. Jeśli pompa w instalacji jest umieszczona na powrocie kotła, wówczas odległość ta musi być zwiększona do wartości 0,7 x Hp (Hp oznacza wysokość podnoszenia pompy wyrażoną w m słupa wody). Górna część kotła powinna zostać połączona rurą wznośną z dnem naczynia, a rurą bezpieczeństwa z górną, powietrzną częścią zbiornika. W przypadku podłączenia naczynia do jednego kotła, dopuszcza się prowadzenie jednego przewodu, który będzie spełniał rolę zarówno rury bezpieczeństwa jak i wznośnej. Następnie podłącza się ją do dolnej i górnej części naczynia. Ponadto naczynie powinno być wyposażone w rurę sygnalizacyjną, przyłączoną na wysokości najniższego poziomu wody w naczyniu czyli 50 mm powyżej dna zbiornika. Rurę tą sprowadzamy do zlewu w kotłowni. Kończy się ona hydrometrem wskazującym stan napełnienia naczynia oraz zaworem odcinającym. Do prawidłowego funkcjonowania instalacji potrzebny jest jeszcze przewód przelewowy, podłączony na wysokości najwyższego poziomu wody w naczyniu i również sprowadzony nad zlew w kotłowni. Do rury przelewowej lub najwyższego punktu naczynia podłączamy ponadto przewód odpowietrzająco-napowietrzający. Bardziej szczegółowe informacje i schematy można odnaleźć w normie PN-91 B-02413 "Zabezpieczenia instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego, podnadto naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone nad źródłem ciepła przy pionowym prowadzeniu rur bezpieczeństwa, jeżeli ten warunek nie może być spełniony, długość "L" rzutu na płaszczyznę poziomą nie pionowo prowadzonego odcinak rur bezpieczeństwa nie powinna być większa niż 40 m, ta sama norma, i jeszcze masz tutaj rysunki z tej normy i podobnych odnośnie instalacji układu otwartego http://www.zspik.pra.waw.pl/Materialy2006/Mat_%2010%20-%20Zabezpieczenie%20otw.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 09.02.2007 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 spoko 1950 przyda sie troche wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.02.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 tak sobie od paru dni czytam co kombinujecie, tutaj są najważniejsze przepisy które nie pozwolą na wylecenie w kosmos Naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone co najmniej 0,3 m nad najwyższym punktem przepływu wody w instalacji. Jeśli pompa w instalacji jest umieszczona na powrocie kotła, wówczas odległość ta musi być zwiększona do wartości 0,7 x Hp (Hp oznacza wysokość podnoszenia pompy wyrażoną w m słupa wody). Górna część kotła powinna zostać połączona rurą wznośną z dnem naczynia, a rurą bezpieczeństwa z górną, powietrzną częścią zbiornika. W przypadku podłączenia naczynia do jednego kotła, dopuszcza się prowadzenie jednego przewodu, który będzie spełniał rolę zarówno rury bezpieczeństwa jak i wznośnej. Następnie podłącza się ją do dolnej i górnej części naczynia. Ponadto naczynie powinno być wyposażone w rurę sygnalizacyjną, przyłączoną na wysokości najniższego poziomu wody w naczyniu czyli 50 mm powyżej dna zbiornika. Rurę tą sprowadzamy do zlewu w kotłowni. Kończy się ona hydrometrem wskazującym stan napełnienia naczynia oraz zaworem odcinającym. Do prawidłowego funkcjonowania instalacji potrzebny jest jeszcze przewód przelewowy, podłączony na wysokości najwyższego poziomu wody w naczyniu i również sprowadzony nad zlew w kotłowni. Do rury przelewowej lub najwyższego punktu naczynia podłączamy ponadto przewód odpowietrzająco-napowietrzający. Bardziej szczegółowe informacje i schematy można odnaleźć w normie PN-91 B-02413 "Zabezpieczenia instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego, podnadto naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone nad źródłem ciepła przy pionowym prowadzeniu rur bezpieczeństwa, jeżeli ten warunek nie może być spełniony, długość "L" rzutu na płaszczyznę poziomą nie pionowo prowadzonego odcinak rur bezpieczeństwa nie powinna być większa niż 40 m, ta sama norma, i jeszcze masz tutaj rysunki z tej normy i podobnych odnośnie instalacji układu otwartego http://www.zspik.pra.waw.pl/Materialy2006/Mat_%2010%20-%20Zabezpieczenie%20otw.pdf a powiedz mi , 1950 , czy w takim razie u mnie hydraulik zrobił jakiś powazny błąd podłączajac naczynie wzbiorcze w taki sposób : Naczynie 30 l , z dwoma przyłączami jedno na górze drugie na dole po przeciwnej stronie naczynia , do dolnego jes wpięta odrazu rura wznośna bezpieczeństwa , a z górnego wychodzi rura przelewowa po drodze jest jeszcze taka fajka odpowietrzająca i rura idzie odrazu na dół do zlewu w kotłowni . Nie mam osobnej rury wznośnej , i osobnej bezpieczeństawa, nie mam też rury sygnalizacyjnej , i nie są podłączone do dolnej i górnej cześci kotła jak piszesz , poprostu jedna wchodzi od dołu ( wznośna bezpieczeństaw ) a druga wychodzi od góry ( przelewowa ) Czy taki uproszczony układ jest jakimś powaznym błędem i czy może mieć wpływ na bezpieczeństwo użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.02.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 do mocy 25 kW może być jedna rura i u Ciebie jest zrobione zgonie z normą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.02.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 A jak najprosciej (ale najprościej czyli bez zaworów elektromagnetycznych i tym podobnych zabawek) podłaczyć w układ boiler aby pod koniec palenia nie był wychładzany ? Żeby szła na niego woda tylko wtedy gdy jest cieplejsza niż zawartość boilera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 10.02.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 W układzie grawitacyjnym wystarczy tzw. zwykłe "zasyfonowanie". Gorzej w układzie z pompą, chyba nie da się zrobic tego tak prosto. Na zdjęciach Pawelurb są dwie pompy i chyba zawory zwrotne, przy dobrym sterowaniu powinno działać OK. Z jedną pompą można zastosować wymiennik z wężownicą umieszczoną na samym dole, wtedy woda w wężownicy może krążyć bez przerwy, nie będzie zabierać ciepła z górnych warstw, ciepło nie pójdzie w dół, nie trzeba tu żadnej automatyki. Niestety nie wiem, czy taki wymiennik jest tani i łatwo dostępny. Najlepiej aby taki wymiennik miał "lejek", o którym pisał adam_mk w wątku o buforze, szybciej nagrzejemy górną częśc i szybciej będzie ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.02.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mi nie chodzi o cofanie się wody tylko o pracujacą pompę przy temperaturze 50st podczas dgy boiler (powiedzmy wiszący poziomy) nagrzany jest do 70st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mi nie chodzi o cofanie się wody tylko o pracujacą pompę przy temperaturze 50st podczas dgy boiler (powiedzmy wiszący poziomy) nagrzany jest do 70st. zależy jaka jest instalacja , w moim przypadku nie może być takiej styuacji bo są dwie oddzielne pompu co CO i CWU , jak działa jedna z nich , to zawór zwrotny na drugiej zapobiega np. wysysaniu wody np. z wężownicy , ale jak jest tylko jedna pompa do wszystkiego i bez zaworów , elektr. czy termostatycznych , 3 drogowych .... nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 10.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Nie znam prostego rozwiązania tego problemu bez zastosowania choćby prostych elementów automatyki. Ale może jest jakieś proste rozwiązanie, chętnie je poznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.02.2007 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 pawelurbkocioł steruje tymi pompami czy masz osobny sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.02.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 pawelurb kocioł steruje tymi pompami czy masz osobny sterownik sterownik kotła , w sterowniku jest styk do podłączeni pompy CO , pompy CWU i czujnika temperatury wody w bojlerze , jak temp. wody za mała to wyłącza się pompa CO i zaczyna działać pompa CWU , jak się woda zagrzeje , to znowu zaczyna działać pompa CO , temperaturę wody ciepłej w bojlerze również ustawia się na sterowniku kotła . Nie wiem jak w innych sterownikach, ale pewnie większość ma możliwość sterowania pompami w taki sposób z tzw. priorytetem CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.02.2007 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 mam nadzieje ze podłączenie to nie kłopot, bo juz myślałem ze elektryka trzaba będzie wzywać,Gdzie podłączasz eurostera , jest przygotowane jakies wyjście w kotle? na 99% zastosuje schemat który ty masz , wydaje mi sie najbardziej sensowny i przedewszystkim sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.02.2007 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 ewoo w międzyczasie troche poczytałem instrukcji kotłów z podajnikiem różnych producentów i tu sie zdziwisz, może zawór 3lub 4-ero drożny nie jest potrzebny według ciebie ale według producentów i punktów znajdujących sie w gwarancji jest bardzo ważny a raczej wymagany. Prościej mówiąć Jeżeli kocioł zostanie podłączony do instalacji niezgodnie z wymaganiami producenta ,gwarancja na naprawy uszkodzonego kotła w czasie eksploatacji wygasa,po stwierdzeniu uchybień w sposobie przyłączenia. Wiec można sie domyślić , że w razie awarii kotła i jednoczesnym braku takowego zaworu mieszającego ,awarię tą wcisną właścicielowi do butów i masz po naprawie Dla mnie sprawa jest jasna, zawór musi byc choćby po to by dotrzymać warunków gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.02.2007 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Zrobiłem schemat instalacji która chce wykonać, jest tu:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c89b3db9aa54966c.html Zerknijcie na niego i prosze o uwagi. Zastanawiam sie czy 4 grzejniki w piwnicy można by było podpiąć za pompą na zasilaniu bojlera, wtedy by tylko grzały jak by grzały wode w bojlerze.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 11.02.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 takie forum to ja lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.02.2007 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 gdzie sa wszyscy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts