Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miłośnicy herbaty!!!!!!!!!!

szuna

Recommended Posts

nie dzieci - tylko młode dziewczynki - dziewice - one robią to najdelikatniej... :roll:

Ew-ka - od herbaty z sokiem malinowym jestem uzależniona od paru lat...ale zainrtygowałaś mnie - spróbuję z przyprawą - do tej pory dodawałam kardamon - taki z torebki a imbir świeży w słupkach :wink: - (tu pytanie: ten sok z limonki to uewentuelmą czy czy mus - znaczy wszystko razem do jednego dzbanka?)

:roll:

ja stosuje tylko sok ze swiezej cytrynki lub ze swiezej limonki :lol:

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...

Herbatka, mniam mniam...

Po obiedzie najchętniej pu erh. Wspomaga przemianę materii.

Często w ciągu dnia zielona, najczęściej mieszanka Sencha/Gunpowder (deja vu? :wink:), czasami z dodatkiem suszonych owoców typu ananas, papaja. Oczywiście bez cukru. Doskonale pobudza i pozwala zachować aktywność w pracy.

O każdej porze dnia Roiboos, szczególnie wieczorem, bo nie pobudza. Jak mnie nosi i zjadłabym coś słodkiego, to roiboos "Sahne Caramel", bo smakuje trochę jak śmietankowy cukierek toffi, mimo, że piję ją bez cukru.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Ja też lubię herbatę; czarną, liściastą, mocną bardzo z cytryną (ze skórą) i miodem, chociaż częściej z cukrem. Kawa moglaby dla mnie nie istnieć.

Ciekawe o tym zbieraniu herbaty przez dzieci, w ogóle dzieci są bardzo wszechstronne... w kopalni wszędzie się wcisną, we wszelkich wschodnich manufakturach też ich więcej wejdzie (więcej pracowników = większy zysk) :D . Jak to dobrze, że komuś się przydają, że ich życie ma jakiś sens. :D

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

kurcze, profesjonalnie tu.

The best of:

1 - czarna z imbryka, rano lepsza niz kawa chociaz nie tak ładnie pachnie - rzadko parzę bo nie mam czasu więc kończy się torebką.

2 - jeżeli czarna z torebki to z cukrem (kiedyś w herbaciarni Pani powiedziala, że nalezy posłodzić choćby dwa ziarenka bo wtedy sie cos tam wydobywa jeżeli chodzi o aromat a ma się wlasnie wydobywać żeby poczuc pełnię i tak dalej w tym tonie) i cytryną (broń Boże nie obraną - tylko ze skórką)

3 - zielona w ciagu dnia zamiast kawki

4 - biała Liptona w torebkach piramidkach. Ma fajny morelowy posmak choc niewiele wspólnego z bialą herbatą

Zamówiłam sobie przez internet w sklepie z herbatami naherbatke.pl yorkshire tea. Mieli mi przysłać opakowanie 240 torebek. Napisali maila, że nie mają opakowań 240, tylko mniejsze. Trochę się zdziwiłam, bo dostałam 2 opakowania po 160, a zapłaciłam za jedno 240 :D . Chociaż raz mi się poszczęściło :wink:

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Ciekawe rzeczy można tu znaleźć:)

Osobście preferuje herbaty zielone, nieważne z czym. Obecnie popijam na zmianę zieloną z dodatkiem pigwy oraz kaktusem. Wcześniej piłem zieloną z kwiatem Jaśminowca; świetna sprawa, polecam! Pijam również Yerba mate, której jestem wielbicielem. Zastanawiam się tylko czy można nazwać ją jeszcze herbatą? Moim zdaniem jest naparem pośrednim między kawą a herbatą, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę wysoką zawartość 1,3,7-trimetyloksantyny:) (w kawie to kofeina, w yerbie - mateina; w herbacie występuje jej "siostra" teofilina czyli 1,3 - dimetyloksantyna, a w kakao teobromina - 3,7-dimetyloksantyna) - tyle wyniosłem pożytecznego z chemii. Pozdrawiam wszystkich Mateinistów:)

Tak, zawartość kofeiny (mateiny) jest porównywalna do kawy, przy czym Yerbę zalewać moża nawet do 7 razy. Pamiętać należy jednak o właściwej temp. wody tj. 70-75'C. Co do odczuć, Yerba daje faktycznego "kopa", ale co ciekawe nie ma takich skutków ubocznych jak kawa, tj. "kofeinowego kaca" w dniu następnym. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

uwielbiamy wysokogatunkowe herbatki "sypane" wszelkiej masci najczesciej z jednym smakiem wyraznie dominujacym

zwykle zakupow dokonujemu na alledrogo u tego goscia

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1133560&gr_id=74038

zielona jasminowa

nektar bogow

osmy cud swiata

oj zaraz chyba cos zmajstruje