Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urząd Skarbowy a służebność gruntowa

Drapi

Recommended Posts

mam zamiar kupić działke budowlaną do której dojazd jak również doprowadzenie mediów ma się odbywąć drogą będącą własnością osoby sprzedającej mi działke - oczywiście podpisany zostanie w związku z tym akt notarialny dotyczący służebności gruntowej i w związku z tym mam pytanie:

1. Jak ma się podpisanie takiego aktu do Urzędu Skarbowego?- tzn. czy US pobiera od ustanowienia darmowej, dożywotniej słuzebności gruntowej jakąś opłate ( jeżeli tak to ile) ?

2. Czy może korzystniej jest za ustanowienie służebności gruntowej jednorazowo zapłacić i jak wówczas wygladają opłaty w US?

3.i ile mam czasu na zgłoszenie takiego faktu do US?

z góry dziekuje za odpowiedź.

Ja zastrzegłam także przeprowadzenie niezbędnych mediów.

Ja również. Jednak energetyka stwierdziła, że to za mało i musiałem od nowa robić akt notarialny specjalnie dla ZE. W chwili obecnej jestem na etapie gazowni - zobaczymy czy przejdzie w formie dotychczasowego aktu (kanalizacja przeszła 8) )

Kupno sfinalizowałam 28-go września 2006.W akcie notarialnym figuruje zwrot"X.X. ustanawia na rzecz każdoczesnych włascicieli działki nr.(tj.mojej działki) nieodpłatną służebnośc gruntową, polegająca na prawie przechodu, przejazdu, oraz przeprowadzenia mediów po działce nr(czyli tej , która jest drogą).." Został także z tego powodu dokonany wpis w ks. wieczystej nowo zakładanej dla mojej działki: w dziale ISp.-"uprawnienia z tytułu ustanowionej służebności", oraz taki sam wpis w księdze wieczystej działki, która jest służebna.Wpis służebności wg taryfy notarialnej- 200zł.