Drapi 07.02.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 mam zamiar kupić działke budowlaną do której dojazd jak również doprowadzenie mediów ma się odbywąć drogą będącą własnością osoby sprzedającej mi działke - oczywiście podpisany zostanie w związku z tym akt notarialny dotyczący służebności gruntowej i w związku z tym mam pytanie:1. Jak ma się podpisanie takiego aktu do Urzędu Skarbowego?- tzn. czy US pobiera od ustanowienia darmowej, dożywotniej słuzebności gruntowej jakąś opłate ( jeżeli tak to ile) ?2. Czy może korzystniej jest za ustanowienie służebności gruntowej jednorazowo zapłacić i jak wówczas wygladają opłaty w US?3.i ile mam czasu na zgłoszenie takiego faktu do US? z góry dziekuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 08.02.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 A nie lepiej po prostu kipić udział w drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drapi 08.02.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ta dzialka jest jedyna przy tej drodze i wlasciciel mowi ,że w grę wchodzi tylko służebnośc gruntowa i w związku z tym takie a nie inne moje pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 15.02.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 cześć, miałam taką samą syuację. Nie płaci się za to, ale radzę, zastrzż sobie w akcie notarialnym słuzebnosc dla każdorazowego własciciela kupowanej działki. Ja zastrzegłam także przeprowadzenie niezbędnych mediów.To dość ważne, chyba,że masz je na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 15.02.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ja zastrzegłam także przeprowadzenie niezbędnych mediów. Ja również. Jednak energetyka stwierdziła, że to za mało i musiałem od nowa robić akt notarialny specjalnie dla ZE. W chwili obecnej jestem na etapie gazowni - zobaczymy czy przejdzie w formie dotychczasowego aktu (kanalizacja przeszła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drapi 19.02.2007 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 z tego co sie orientuje od 1 stycznia 2007 roku zmienily sie przepisy dotyczace posatku za sluzebnosc i dlatego mam problem co bedzie korzystniejsze:)? marynarka - a kiedy Ty kupiles dzialke i sporzadziles akt odnosnie sluzebnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarka 20.02.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Kupno sfinalizowałam 28-go września 2006.W akcie notarialnym figuruje zwrot"X.X. ustanawia na rzecz każdoczesnych włascicieli działki nr.(tj.mojej działki) nieodpłatną służebnośc gruntową, polegająca na prawie przechodu, przejazdu, oraz przeprowadzenia mediów po działce nr(czyli tej , która jest drogą).." Został także z tego powodu dokonany wpis w ks. wieczystej nowo zakładanej dla mojej działki: w dziale ISp.-"uprawnienia z tytułu ustanowionej służebności", oraz taki sam wpis w księdze wieczystej działki, która jest służebna.Wpis służebności wg taryfy notarialnej- 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts