Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga odsetkowa

jadek

Recommended Posts

No tak ale czy dotyczy to tej samej inwestycji czy różnych tzn czy jeśli buduję obecnie dom a kiedyś korzystałem z ulgi , która dotyczyła innej inwestycji (mieszkanie) to czy nie są to 2 różne sprawy? Jak precyzują to przepisy, może jest wykładnia ministra lub US dotycząca tego zagadnienia? Nie znalazłem wzmianki o tym na stronie ministerstwa. Może ktoś z Was się informował w takiej sprawie?

Witam

W latach 1998-2002 korzystałem z ulgi z tytułu wkładu budowlanego do spółdzielni na mieszkanie. Obecnie buduję dom i wziąłem kredyt w 2006 r.. Budowę zamierzam skończyć w tym roku. Czy mogę skorzystać z ulgi odsetkowej?

Ale przecież ulgi odsetkowe skończyły się w zeszłym roku.

Teraz mozesz co najwyzej skorzystac z dopłaty do odsetek od kredytu, ale to zupełnie inna bajka - ze względu na warunki jakie trzeba spełnić by załapać się na te dopłaty.

jadek,

nie ma znaczenia czy dotyczy to tej samej czy innej inwestycji. nie należy się, jeśli korzystano wcześniej z ulgi budowlanej (którykolwiek z małżonków). nie przytoczę żadnej interpretacji bo tutaj po prostu nie ma co interpretować - w wyłączeniach napisano to jasno (jedynie kwestia małżonków była niejasna i tutaj coś interpretowano albo poprawiano, ale to już teraz też jest jasne). ale pewnie w artykułach w prasie (z zeszłego roku raczej) jak poszukasz znajdziesz to dokładnie wytłumaczone.

Witam

Ale przecież ulgi odsetkowe skończyły się w zeszłym roku.

Teraz mozesz co najwyzej skorzystac z dopłaty do odsetek od kredytu, ale to zupełnie inna bajka - ze względu na warunki jakie trzeba spełnić by załapać się na te dopłaty.

Prawo do ulgi odsetkowej można było nabyć do końca roku 2006 - tzn. jesli ktoś podpisał umowę o kredyt 31.12.2006 to równiez może - po zakończeniu budowy - skorzystać z możliwości odliczeia odsetek od kredytu. Ja np. kredyt zaciągnęłam w 2005 roku i właśnie kończę budowę domu (luty 2007) i chcę skorzystać z ulgi. Zastanawiam się jedynie czy odliczenia mogę już dokonać rozliczając PIT za rok 2006? Może ktoś wie? :roll: