jadek 07.02.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam W latach 1998-2002 korzystałem z ulgi z tytułu wkładu budowlanego do spółdzielni na mieszkanie. Obecnie buduję dom i wziąłem kredyt w 2006 r.. Budowę zamierzam skończyć w tym roku. Czy mogę skorzystać z ulgi odsetkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadek 10.02.2007 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 nikt nie korzystał lub nie korzysta z ulgi odsetkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 11.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 "Ulgi nie dostanie też podatnik, który wcześniej korzystał z ulg: budowlanej, na zakup działki pod budowę oraz za oszczędzanie w kasie mieszkaniowej. Prawo do ulgi nie przysługuje też osobom, których mąż lub żona korzystali wcześniej z którejś z tych ulg." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadek 11.02.2007 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 No tak ale czy dotyczy to tej samej inwestycji czy różnych tzn czy jeśli buduję obecnie dom a kiedyś korzystałem z ulgi , która dotyczyła innej inwestycji (mieszkanie) to czy nie są to 2 różne sprawy? Jak precyzują to przepisy, może jest wykładnia ministra lub US dotycząca tego zagadnienia? Nie znalazłem wzmianki o tym na stronie ministerstwa. Może ktoś z Was się informował w takiej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.02.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam W latach 1998-2002 korzystałem z ulgi z tytułu wkładu budowlanego do spółdzielni na mieszkanie. Obecnie buduję dom i wziąłem kredyt w 2006 r.. Budowę zamierzam skończyć w tym roku. Czy mogę skorzystać z ulgi odsetkowej? Ale przecież ulgi odsetkowe skończyły się w zeszłym roku. Teraz mozesz co najwyzej skorzystac z dopłaty do odsetek od kredytu, ale to zupełnie inna bajka - ze względu na warunki jakie trzeba spełnić by załapać się na te dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.02.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 jadek, nie ma znaczenia czy dotyczy to tej samej czy innej inwestycji. nie należy się, jeśli korzystano wcześniej z ulgi budowlanej (którykolwiek z małżonków). nie przytoczę żadnej interpretacji bo tutaj po prostu nie ma co interpretować - w wyłączeniach napisano to jasno (jedynie kwestia małżonków była niejasna i tutaj coś interpretowano albo poprawiano, ale to już teraz też jest jasne). ale pewnie w artykułach w prasie (z zeszłego roku raczej) jak poszukasz znajdziesz to dokładnie wytłumaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp73 17.02.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Witam Ale przecież ulgi odsetkowe skończyły się w zeszłym roku. Teraz mozesz co najwyzej skorzystac z dopłaty do odsetek od kredytu, ale to zupełnie inna bajka - ze względu na warunki jakie trzeba spełnić by załapać się na te dopłaty. Prawo do ulgi odsetkowej można było nabyć do końca roku 2006 - tzn. jesli ktoś podpisał umowę o kredyt 31.12.2006 to równiez może - po zakończeniu budowy - skorzystać z możliwości odliczeia odsetek od kredytu. Ja np. kredyt zaciągnęłam w 2005 roku i właśnie kończę budowę domu (luty 2007) i chcę skorzystać z ulgi. Zastanawiam się jedynie czy odliczenia mogę już dokonać rozliczając PIT za rok 2006? Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts