Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Julitka II wg. slawkina - komentarze

Recommended Posts

Zapraszam do komentowania moich poczynań... :)

Trzymam kciuki za Was. O ile się nie mylę to to Strażacka? Oglądałam tą działeczkę, b.fajna okolica. Zraziło mnie tylko położenie wobec stron świata, cena i że facio nie chciał dzielić. Teraz z perspektywy czasu cena wydaje się śmieszna...Widzę, że jednak zdecydował się na podział i dobrze. Nie wiesz czy drugą cześć sprzedał? Ja też ląduję w Mikołowie, chciałam Borową, ale się nie udało i będzie bliżej centrum :D . Za to teraz mam do Ciebie rzut kamieniem :)

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Druga część jeszcze nie została sprzedana.

Co do stron świata, też się łamałem, ale teraz z perspektywy czasu cieszę się.

Byłem u znajomego, który ma salon na południe i wieeeelkie przeszklenia.

Facet już rozgląda się za klimą...

No ale wiem...

Każda myszka swój ogonek chwali... :):):)

I właśnie sobie skasowałam dłuuugi tekst :evil: :evil: :evil:

Zaczynam od początku: gratuluję tempa z wodociągami! U mnie zajęło to sporo więcej czasu. Sporo sporo!

Przy takim tempie dalej chcesz utrzymać kolejność obrona - budowa? Masz już termin tej pierwszej? Bo utrzymanie założonego harmonogramu wcale nie jest już takie oczywiste 8) 8) 8)

A przy okazji, mógłbyś delikatnie zasugerować komentującym Twój dziennik w dzienniku przejście do komentarzy? Zaczyna się z tego robić lekki chaos... Jak to na budowie :lol:

• 2 weeks później...
A ja się wpiszę tak niejako przy okazji. Trafiłem na dziennik Slawkina- wiem, to dziwne :) - szukając działki... no i tak od słowa do słowa okazało się, że Sławek dysponuje dużą wiedzą- co więcej- wiedzą także na temat ziemi w okolicy mnie interesującej. Serdeczne dzięki za bezinteresowną pomoc!

• 4 weeks później...

Witam :D

Gratuluję projektu, pozwolenia na budowę i w ogóle trzymam kciuki.

Jestem na etapie "zaklepywania" działki u notariusza (już niedługo, uff) no i spędzam sobie czas na wyszukiwaniu jak najbardziej odpowiadających mi projektów. Moje założenia to ok. 150 mkw, 6 pokoi, dach dwuspadowy i w miarę możliwości garaż dwustanowiskowy tudzież porządne pomieszczenie gospodarcze (jedno z drugim również wskazane)

Szukam, szukam i zawsze znajdzie się jakiś feler... :evil:

A to wygląda jak "stodółka", a to za dużo zmian do wprowadzenia, a to za małe pomieszczenie gospodarcze itp itd.

Przed chwilą wpadł mi w oko projekt Julitka z Archipelagu.

Co mi się spodobało w tym projekcie:

- wiatrołap z dosyc wygodną garderobą

- odpowiednio duże pomieszczenie gospodarcze (w planie kocioł ekogroszek), połączone z wiatrołapem i garażem

- duży salon

- ogólny układ pomieszczeń

- jeden ciąg kominowy

- zakładane w projekcie ściany z silikatów, raczej wskazane na Śląsku

Co ja bym zmienił osobiście w projekcie gotowym to:

- zmiana garażu na dwustanowiskowy

- zamiana gabinetu i kuchni miejscami, tu się zastanawiam nad częścią do posiłkowania się

- niewielkie powiększenie kotłowni i łazienki na górze

- toaleta na dole też by mogła byc większa (z prysznicem i umywalką)

- zmiana okien w dużej sypialni z połaciowych na zwykłe (do zastanowienia)

Wczytałem się w Twój dziennik budowy i zmiany wprowadzone w projekt. Hmm... nie powiem, spodobały mi się. Chętnie w miarę możliwości zerknąłbym na rzuty zaadaptowanego domu, mailem albo osobiście - mieszkam całkiem niedaleko :D

Ciekawi mnie przeniesione przez Ciebie pomieszczenie gospodarcze do garażu, jakiej jest ono wielkości i gdzie się znajduje. Faktycznie później można przenieśc łazienkę na dole do obecnego pom. gosp.

Takie to moje Julitkowe przemyślenia. Podumam jeszcze nad tym i owym i w razie czego się odezwę.

Będę bacznie obserwował postępy. Powodzenia :D

Cieszę się, że projekt Ci odpowiada.

Grono Julitkowców się powiększa :)

Plan parteru po zmianach jest widoczny w moim dzienniku, ale specjalnie dla Ciebie wkleję go jeszcze raz :)

kliknij tutaj

Pralnia ma ok. 4,5 m2, a kotłownia około 8m2

Łazienka(byłe pomieszczenie gospodarcze) na dole jest taka jak w projekcie oryginalnym. Nic nie ruszaliśmy. Jedynie komin jest przeniesiony na stronę salonu (a to po to, żeby można było powiększyć łazienkę u góry)

Wszystkie zmiany jakie opisałem w dzienniku są naniesione.

Jeżeli chcesz pogadać możemy się gdzieś spiknąć :)

• 2 weeks później...

Hej

zmian nie wprowadzilismy prawie zadnych-zmienilismy z Silki na ceramiczna38 Porotherm... Poza tym-jeszcze kilka drobnych rzeczy, takich, ktore nie wymagaja zmian i pozwolenia od Archipelagu... Koszty: poniewaz budujemy systemem gospodarczym przwidujemy 3 banki... Mamy nadziej, ze starczy na np. fajna kuchnie, lazienke, ogrzewanie podlogowe...Pozyjemy-zobaczymy:)

Optymistyczny wariant-wprowadzamy sie dokladnie za rok, pesymistyczny-na przyszle Boze Narodzenie...

Pozdrawiamy

Hania i Rafał

• 5 weeks później...
  • 1 month później...