Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marzy mi się oswietlenie LED na schodach włączane czujnikiem ruchu. W sklepie uzyskałem informację że takie oświetlenie nie współparcuje z czujnikami . I KLOPS :-?

Co o tym sądzicie ?

Lampa naftowa nie współpracuje z czujnikami ruchu, ale przy oświetlenieniu ledowym nie widzę problemu.

Marzy mi się oswietlenie LED na schodach włączane czujnikiem ruchu. W sklepie uzyskałem informację że takie oświetlenie nie współparcuje z czujnikami . I KLOPS :-?

Co o tym sądzicie ?

Przecież czujnik ruchu służy jako włącznik, nie widzę żadnego problemu.

Może temu sprzedawcy pokręciło się z włącznikiem ze ściemniaczem? :lol:

Lampa naftowa nie współpracuje z czujnikami ruchu, ale przy oświetlenieniu ledowym nie widzę problemu.

Jak się kto uprze, to i naftówkę idzie jakoś włączać. :lol: :lol: :lol:

żarówki Led są chyba na niskie naopięcia - tak więc takim czujnikiem załączasz transformator a to dla żadnego czujnika nie jest problem - skąd wziąłeś tą minimalną moc????
żarówki Led są chyba na niskie naopięcia - tak więc takim czujnikiem załączasz transformator a to dla żadnego czujnika nie jest problem - skąd wziąłeś tą minimalną moc????

http://allegro.pl/item162581412_czujnik_ruchu_i_dzweku_lx2000_luna_.html

http://allegro.pl/item162581412_czujnik_ruchu_i_dzweku_lx2000_luna_.html

Może do takiego włącznika nie podłącza się przewodu neutralnego i stąd ograniczenia w mocy minimalnej.

Najprawdopodobniej problem (do rozwiązania) jest w tym, że większość czujników ruchu tych przeznaczonych do sterowania oświetleniem jako element wykonawczy ma triak, który wymaga obciążenia minimalnego na ogół większego od 25W, bo mniejszy prąd obciążenia triaka nie wyłączy. To wynika z charakterystyk sterowania triakami. Żarówka LED ma moc ok 1W, więc jest odpowiedź.

Ten problem można ominąć stosując takie sterowniki oświetlenia sterowane czujkami PIR, które sterują obciążeniem poprzez przekaźnik.

Sam miałem taki problem, ale szybko go rozwiązałem, bo stosując cały osprzęt oświetleniowy w domu firmy Berker, znalzłem w ich katalogu takie sterowniki. Nawiasem mówiąc mają jedne i drugie.