Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd na działce

Recommended Posts

Przed budową chcę podłączyć prąd na działkę. Do transformatora mam rzut kamieniem.

Czytając różne wątki mam pytania.

Czy mogę już na początku załatwić w ZE gotowe przyłącze - takie jak mają sąsiedzi czyli skrzynka w płocie z licznikiem i bezpiecznikami i do tego podłączyć skrzynkę budowlaną z gniazdami i zabezpieczeniem, czy też należy zrobić to w inny sposób. Sąsiad też chce podłączyć prąd więc myślę, że takie przyłącze będzie łatwiej załatwić na 2 osoby (każdy swoje).

Jak się uda to sprawa jest prosta lepsze rozwiązanie na stałe. Ale jest jedno ale budowa kabla energetycznego wymaga pozwolenia na budowę i zakład energetyczny musi zrobić projekt, a następnie takowe uzyskać możesz zapytać ile to będzie trwało. A jak nie ma aktualnego planu zagospodarowania terenu to może i do zimy.

Ja miałem od razu przyłącze i do tego była szkrzynka budowlana. Tak jest chyba najlepiej. Ale w prawie budowlanym teraz jest tak że i Ty i Twój sąsiad i tak zapłacicie tyle samo(opłata zryczałtowana) toteż taniej to nie wyjdzie. Musisz pamiętać aby Ty i sąsiad razem złożyć wniosek o przyłacza.

Przez założenie przyłącza jednocześni z sąsiadem chcę uzyskać szybszą realizację - na niższą cenę nie liczę. Co się tyczy słupa - transformator jest murowany i jedyna linia jaka do niego dochodzi to linia SN (trzy druty) czyli nie mają jak posiągnąć prądu do słupa. Mam nadzieję, że w związku z tym uda mi się odrazu załapać na skrzynkę docelową.