Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa kominka

Recommended Posts

Obkładanie kominka samego wełną jest dyskusyjne, jedni polecają inni nie. U mnie na 4 chętnych do robienia 3 mówiło nie trzeba.

obkładanie wełną kominka powietrznegoto duży błąd - obkłada się wełną boki obudowy i między bokami a kominkiem powinna być kilkucentymetrowa szczelina, dzięki której powietrze sie ogrzewa opływając kominek

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stosowanie wełny to jest duży błąd .... W krajach sąsiednich jest to zapisane w normie budowy kominka... " nie poleca się stosowania materiałów włóknistych " bez precyzowania jakie to wełny o jakich symbolach i jakich producentów , sprawa dotyczy wszystkich .. Jest wiele głosów że lepiszcze jakim są łączone włókna po podgrzaniu jest RAKOTWÓRCZE .

witam

Dane techniczne:

- długość płyty: 1000 mm,

- szerokość płyty: 500 mm,

- współczynnik przewodności cieplnej lambda: <= 0,038 W/mK,

- temperatura nośnika energii cieplnej: <= 700 st.C,

- gęstość nominalna: 110 kg/m3,

- klasyfikacja ogniowa: A2 (wyrób niepalny),

- aprobata Techniczna: COBRTI "INSTAL" Nr AT/2002-02-1228-01,

- atest Higieniczny HK/B/1684/01/2000.

To jest taki rodzaj

Varmsem Superizol . Te płyty uważam za optymalne ... a próbowałem już wielu producentów.

Robiłem z tego obudowę kominka samemu. Polecam. Jedyną wadą może byc cena.

Tez kupiłem te płyty (wymiary chyba 100x60x3 cm) obudowa kominka wykonana samemu z tych płyt, łatwe w obrabianiu, przyjemne przy montażu lekkie , jedyna wada tak jak pisze plzws - cena ... ale przy koszcie całej chałupy to malutki procencik :lol:

Do metalu raczej nie powinno się nic kleić. Metal przecież pracuje.

Ja zrobiłem ruszt z profili przyściennych i złapałem płyty na wkręty.

Ale przecież w sprzedaży są kominki już ocieplone

i czymś ta wełna tam jest zamocowana, a rusztu tam

nie widzialem

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie jak ocieplone sa gotowe kominki.

Ja obudowę wznosiłem sam a żeby było solidniej powyżej wkładu zrobiłem konstrukcję z profili przyściennych i obudowałem płytami varmsena.

W moim kominku nie ma wełny.

Witam

@Darek B co Ty sie uparłeś na ta wełnę .

Przecierz obudowa musi byś zabezpieczona przed uciekaniem ciepła .

ta wełna na aprobaty techniczne itd. nadaje sie idealnie do kominków i koszt

montarzu jest niewielki .

Więc nie rozumiem dlaczego w co drugiej twojej wypowiedzi jest że wełna sie nie nadaje ?

Jak by sie nie nadawała to ludzie by jej nie uzywali a 90 % kominków jest własnie w ten sposób zrobiona

Pozdrawiam

przepiura

Popytaj się w cechach krajów ościennych co ich normy mówią na temat stosowania jako izolacji w kominkach materiałów włóknistych ... Zgadzam się że wełna jest NAJTAŃSZA i dlatego najczęściej stosowana. Ale czy w naszym kraju sa wymagane JAKIEKOLWIEK uprawnienia aby budować SYSTEM GRZEWCZY jakim jest kominek z DGP ??? Czy w wykazie zawodów jest "kominkarz " ?? DLACZEGO uparcie powtarzacie że kominek MUSI być ZIMNY JAK TRUP ?????