fotograf 25.03.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Obkładanie kominka samego wełną jest dyskusyjne, jedni polecają inni nie. U mnie na 4 chętnych do robienia 3 mówiło nie trzeba. obkładanie wełną kominka powietrznegoto duży błąd - obkłada się wełną boki obudowy i między bokami a kominkiem powinna być kilkucentymetrowa szczelina, dzięki której powietrze sie ogrzewa opływając kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 25.03.2007 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam To nadal nie jest odpowiedz na moje pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.03.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Stosowanie wełny to jest duży błąd .... W krajach sąsiednich jest to zapisane w normie budowy kominka... " nie poleca się stosowania materiałów włóknistych " bez precyzowania jakie to wełny o jakich symbolach i jakich producentów , sprawa dotyczy wszystkich .. Jest wiele głosów że lepiszcze jakim są łączone włókna po podgrzaniu jest RAKOTWÓRCZE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.03.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Darku to dokładnie jakie to maja być płyty do obudowy kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.03.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Varmsem Superizol . Te płyty uważam za optymalne ... a próbowałem już wielu producentów. Oczywiście są to płyty izolacyjne . Do obudów CIEPŁYCH stosuje sie płyty na bazie szamotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.03.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Z czego wynika grubość zastosowanej tej płyty, jakiej grubości płyte zastosować do kominka z płaszczem wodnym-edilkamin dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Do takiej obudowy zupełnie wystarczy płyta 3 cm . Płyty są łatwe w obrabianiu i montażu a przy grubości 3cm ze 150 * robią 38*C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 28.03.2007 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Witam Ja użyłem 3 cm . temp do 700*C .Cena za karton 10 szt. płyt ok 150 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.03.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ale co to był za materiał ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 28.03.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Varmsem Superizol . Te płyty uważam za optymalne ... a próbowałem już wielu producentów. Oczywiście są to płyty izolacyjne . Do obudów CIEPŁYCH stosuje sie płyty na bazie szamotu . Robiłem z tego obudowę kominka samemu. Polecam. Jedyną wadą może byc cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 29.03.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 witam Dane techniczne:- długość płyty: 1000 mm,- szerokość płyty: 500 mm,- współczynnik przewodności cieplnej lambda: <= 0,038 W/mK,- temperatura nośnika energii cieplnej: <= 700 st.C,- gęstość nominalna: 110 kg/m3,- klasyfikacja ogniowa: A2 (wyrób niepalny),- aprobata Techniczna: COBRTI "INSTAL" Nr AT/2002-02-1228-01,- atest Higieniczny HK/B/1684/01/2000.To jest taki rodzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.03.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Pozostaje wciąż tylko jedno pytanie : PO CO IZOLOWAĆ SIĘ OD CIEPŁA ? Czy kominek to piec z nadmuchem ciepłego powietrza i czarna szybą ? Czy widok ognia i promieniująca CIEPŁEM obudowa. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 30.03.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Varmsem Superizol . Te płyty uważam za optymalne ... a próbowałem już wielu producentów. Robiłem z tego obudowę kominka samemu. Polecam. Jedyną wadą może byc cena. Tez kupiłem te płyty (wymiary chyba 100x60x3 cm) obudowa kominka wykonana samemu z tych płyt, łatwe w obrabianiu, przyjemne przy montażu lekkie , jedyna wada tak jak pisze plzws - cena ... ale przy koszcie całej chałupy to malutki procencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 30.03.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A czym przyklejacie te płyty?Do ściany chyba można klejem a do metalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 30.03.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 A czym przyklejacie te płyty? Do ściany chyba można klejem a do metalu? Do metalu raczej nie powinno się nic kleić. Metal przecież pracuje. Ja zrobiłem ruszt z profili przyściennych i złapałem płyty na wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 30.03.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Do metalu raczej nie powinno się nic kleić. Metal przecież pracuje. Ja zrobiłem ruszt z profili przyściennych i złapałem płyty na wkręty. Ale przecież w sprzedaży są kominki już ocieplone i czymś ta wełna tam jest zamocowana, a rusztu tam nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plzws 30.03.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Do metalu raczej nie powinno się nic kleić. Metal przecież pracuje. Ja zrobiłem ruszt z profili przyściennych i złapałem płyty na wkręty. Ale przecież w sprzedaży są kominki już ocieplone i czymś ta wełna tam jest zamocowana, a rusztu tam nie widzialem Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie jak ocieplone sa gotowe kominki. Ja obudowę wznosiłem sam a żeby było solidniej powyżej wkładu zrobiłem konstrukcję z profili przyściennych i obudowałem płytami varmsena. W moim kominku nie ma wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 I bardzo dobrze że w kominku nie ma wełny... takich będzie coraz więcej. Najbardziej polecam kominki o ciepłych obudowach , takich do których aż "ciągnie" to promieniujące jak SŁOŃCE ciepełko . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przepiura 02.04.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam @Darek B co Ty sie uparłeś na ta wełnę .Przecierz obudowa musi byś zabezpieczona przed uciekaniem ciepła .ta wełna na aprobaty techniczne itd. nadaje sie idealnie do kominków i koszt montarzu jest niewielki .Więc nie rozumiem dlaczego w co drugiej twojej wypowiedzi jest że wełna sie nie nadaje ?Jak by sie nie nadawała to ludzie by jej nie uzywali a 90 % kominków jest własnie w ten sposób zrobiona Pozdrawiamprzepiura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2007 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Popytaj się w cechach krajów ościennych co ich normy mówią na temat stosowania jako izolacji w kominkach materiałów włóknistych ... Zgadzam się że wełna jest NAJTAŃSZA i dlatego najczęściej stosowana. Ale czy w naszym kraju sa wymagane JAKIEKOLWIEK uprawnienia aby budować SYSTEM GRZEWCZY jakim jest kominek z DGP ??? Czy w wykazie zawodów jest "kominkarz " ?? DLACZEGO uparcie powtarzacie że kominek MUSI być ZIMNY JAK TRUP ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts