Grażyna1719498932 21.03.2002 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Czy ktoś pamięta, bez zaglądania do przepisów, jaka jest wg warunków technicznych minimalna szerokość bramy wjazdowej na posesję oraz furtki ?Pytam, bo nie chodzi mi o bramę i furtkę gotową ze sklepu, tylko wykonywaną.Oczywiście mogę zajrzeć do przepisów i poszukać, ale może ktoś jest akurat na czasie "w temacie". Przy okazji i na marginesie zapytam jeszcze o stronę,w którą wg tych warunków muszą się one otwierać. Chodzi mi po głowie, że furtka do wewnątrz, ale nie jestem pewna; czy brama też?Dzięki.Grażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg P 21.03.2002 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Furtka musi mieć co najmniej 1 m szerokości i wymóg ten jest uzasadniony, można spokojnie wyjechać taczką czy wózkiem dziecięcym. Wymogów dot. min. szerokości bramy nie znam, ale praktycznie myśle, że nie powinna być węższa niż 3m. Ja mam bramę o szerokości 3,75m i wjeżdża się bardzo wygodnie. Zarówno brama jak i furtka nie mogą otwierać się na zewnątrz, "na ulicę"Pozdrawiam Grzegorz P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg P 21.03.2002 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Furtka musi mieć co najmniej 1 m szerokości i wymóg ten jest uzasadniony, można spokojnie wyjechać taczką czy wózkiem dziecięcym. Wymogów dot. min. szerokości bramy nie znam, ale praktycznie myśle, że nie powinna być węższa niż 3m. Ja mam bramę o szerokości 3,75m i wjeżdża się bardzo wygodnie. Zarówno brama jak i furtka nie mogą otwierać się na zewnątrz, "na ulicę"Pozdrawiam Grzegorz P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anonim1 21.03.2002 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Uwzględnij jeszcze w jaki sposób się wjeżdża na posesję. Jeżeli zaraz za bramą będzie garaż to lepiej dać ze 4m szerokości bo łatwiej Ci będzie manewrować przy wycofywaniu lub wjeżdżaniu łukiem z ulicy. Niektóre napędy bram uchylnych mają coś takiego jak funkcja furtki, jest to godne polecenia gdy działka jest mała i nie ma miejsca na takową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grażyna1719498932 21.03.2002 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Dzięki serdeczne.Te min. 3 m na bramę to mi chodziły po głowie.A zaraz za bramą będą psiaki. Wspaniałe zresztą.Grażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 22.03.2002 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 O ile mi wiadomo to min. bramy 2,4m a furtki 0,9. Wszystko musi otwierać się do wewnątrz. O ile furtka może mieć parametry 0,9 to bramę dałbym min. 3m. Sam jestem na etapie ogordzenia i dam bramę na 3,4 - chyba starczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.03.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Kodi OK, ale brama garazowa na zewnatrz. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: pitbull dnia 2002-03-22 10:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 22.03.2002 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Pitbull - brama ma otwierać sie na zewnątrz - zawsze myślałem, że do wewnątrz ja furtka. jestem czeski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny 23.03.2002 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 Fajnie że poruszyłaś tą kwestię bo ja też właśnie poszukiwałem odpowiedzi na to pytanie. Przeprowadziłem w terenie próbę i najlepiej wyszło z bramą o szerokości 4 m (i żona będzie mogła wcelować pomiędzy słupki) ponieważ na posesję wjeżdżam z ulicy o szerokości 5m bez chodnika. Jeśli chodzi o furtkę to najlepiej będzie o szerokości 1 do 1.1 m. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 29.08.2003 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Może ktoś mi doradzi, korzystając z własnego doświadczenia jakiś system i firmę robiącą bramy przesuwne z okolic Krakowa?Będę bardzo wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 30.08.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Problemem może być furtka do pomieszczenia (wiaty, boksu) na śmieci.Widuję, że otwiera sie ona, niezgodnie z przepisami, na zewnątrz.Ale z kolei gdyby miała się otwierać do środka, to takie pomieszczenie musiało by być większe, a zależy nam aby było małe, niewidoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 31.08.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 A więc co z tą furtką na śmieci! Nikt nie może wspomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedrap3 19.09.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Czy ktoś może mi doradzić jaką szerokość bramy wjazdowej zaplanować w ogrodzeniu aby wjazd był bardzo wygodny? We wstępnym szkicu architekt narysował 3m ale coś mam wrażenie, że może być za wąska (biorąc pod uwagę styl jazdy mojej żony ). Chciałbym aby wjeżdżało się swobodnie i myślę o bramie szerokiej 4m lub 4.5 m. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 19.09.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 ja mam 4 metry i jest ok, na budowę wjezdza nią caly sprzet ciezki i się mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 19.09.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Witam Zwróć tez uwagę, czy możesz wjeżdżać w miare szerokim łukiem. Jeśli tak, to sama brama 3,5 wystarczy napewno (zakładam, że Starem tam wjedżać nie będziesz). 3 metry byc może też, ale ty znasz lepiej Twoją żone. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 19.09.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Miałem 290 cm. Wymieniłem bramę na 370. Teraz pozwalam żonie wprowadzać samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.09.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Zaskoczę chyba niektórych. Ja mam brame o szerokości 6 m wjazd z drogi jest też dosyc szeroki. mam oczywiście brame przesuwaną wiszącą do której założę siłownik. Jeżeli jest miejsce lepiej zrobić szerszą bramę niż później mieć problemy. Małem dość wjeżdzania do garażu przez wąską bramę (220 ) Do garażu mam 4500 segmentową. A wiadomo jakimi samochodami będziemy jeździć za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.09.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 a co doradzacie przy wjeździe pod kątem prostym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.09.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 brama przesuwana w miare mozliwości najszersza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 19.09.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Do sprawy można też podejść teoretycznie Do tego potrzebny jest zwymiarowany plan działki z naniesionymi wszystkimi obiektami, wymiary samochodu docelowego i podany przez producenta promień skrętu. Można wtedy się bawić i wyrysować teoretyczną drogę wjazdu i wyjazdu. My na podstawie takich rysunków podjęliśmy m.in. decyzję o odległości domu od garażu i garażu od płotu: jak zobaczyłam te pierwsze rysunki z manewrami na naszym podjeździe to powiedziałam że albo mąż będzie za każdym razem wprowadzać auto do garażu albo ktoś coś zmieni na projekcie Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts