Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szerokość bramy i furtki

Jaka szerokość bramy wjazdowej?  

65 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka szerokość bramy wjazdowej?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zrób taką szerokość bramy, aby bez problemu wjechał na posesję nawet niewprawny kierowca. Nie mówiąc już np: o kamazie, który przywiezie Ci ziemię, piasek czy coś innego potrzebnego do budowy.

Ja mam 5 metrow (6 to luksus). Różnica w cenie wynosi wtedy prawie 1000 zl. - brama kuta. Ale moje 5 m jest naprawdę odpowiednie. Trzeba pamiętać, że traktor może przywieźć drzewo, ciężarówa piach a i kopara czasem może być potrzebna, odpukać też nie mówiąć np. o straży pożarnej itp. Brama 3 metry zdecydowanie za mało, szczególnie, jeżeli wyjazd wymaga mocnego skręcania na wąską np. drogę wewnętrzną. Ostatnio sąsiad mający 3,5 m bramę prosił nas o zgodę na zrzucenie z tarktoru drzewa na naszą posesję bo u niego wjechać nie mógł a na drodze zostawić też nie mógł. Czasem nie warto oszczędzać.

Taka zdawałoby się idiotycznie prosta sytuacja, a skutki bardzo opłakane.... Materiał naprawdę mocy...

W odniesieniu do zasadniczego pytania; szerokość bramy jest ściśle uzależniona od szerokości ulicy; przy szerokiej ulicy 4m całkowicie wystarczy, natomiast przy wąskiej i 6m może być niezadużo. Jakimś rozwiązaniem w takiej sytuacji może być rzresunięcie płaszczyzny bramy wgłąb posesji.

Pozdrawiam

• 9 months później...

Jak myslicie jakiej szerokosci byłaby właściwa przyszła brama wjazdowa : 3,5 m czy jednak 4 m .

Rozmawiałem przed chwila z moim znajomym i stwierdził ,ze nigdy by już nie zrobił tylko 3 -metrówki ,bo po roku używania w ocenie praktycznej to 1 metr za mało .

Jakie wy macie szerokie bramy wjazdowe na działki ?

3 metry (jak u Twojego znajomego) to zdecydowanie zbyt mało.

A ile winno być u Ciebie?

To zależy min. od:

- wjazdu, jakich samochodów oczekujesz. Czy także ciężarowych, z przyczepą, szambiarka?

- jak szeroka jest ulica przed domem (promień skrętu)

- Twojej zdolności finansowej. Za bramą przecież musisz wybrukować/utwardzić podjazd. A szerokość podjazdu winna (chociaż na wstępnym odcinku być równa szerokości bramy.

- powierzchni terenu na której musisz dokonać skrętu skrzydła bramy lub długości pozostałej części ogrodzenia w przypadku bramy przesuwalnej

-estetyki tej bramy

Pamiętaj, że im szersze skrzydło bramy tym mocniejsze musi być jej rama i umocowanie w słupku.

Ps. Moja brama ma 5,5 metrów szerokości.

Mam 4 m bramę i jestem zadowolony. To chyba teraz standard, mniejsze montuje się jak nie ma miejsca na większą.

U rodziców jest 3,5 i jest mniej wygodna, szególnie jak jakiś większy samochód chce wjechać.

Jeżeli dopiero zaczynasz budowę to 4m zdecydowanie przyda się przy transporcie towaru na budowę - ciężarówki.