Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu przy granicy działki problem...

marlog

Recommended Posts

Witam forumowiczow

Po zakończeniu sprawy spadkowej bedziemy z zoną współwłascicielami działki, Działka ma 1270m2 na osiedlu w centrum miasta. Na działce są dwa budynki 1. to dom z lat 60 dwie kondygnacje około 2x120m2, 2.domek przerobiony z gospodarczego na mieszkalny przy granicy działki sąsiada 4.5x11.5m dłuższą ścianą przy granicy (ma prąd, wodę i kanalizacje). Sąd przydzieli nam około1/4 tego majątku. Chcemy się dogadac i podzielic to wszystko w ten sposób ze my bierzemy domek mały plus kawałek działki około 15x30m (15 od strony ulicy). W związku z tym myślę o rozbudowie tego "domku" OTO moje dylematy:

- rozbudowywac przed czy po podziale (nie ukrywam iż zależy mi na minimalnych kosztach).

- czy jest szansa abym dostał warunki rozbudowy tak aby ściana przy granicy "ślepa" była ścianą szczytową przyszłego domu, wiąże się to z podwyższeniem istniejącego domku o szczyt i dach.

- czy na działce 15x30 da się coś sensownego zbudowac ?( bo jezeli bede musiał odsunąc się z poddaszem o 3m to lipa :().

- co ewentualnie było by potrzebne do wystartowania z budową oprócz dobrego projektanta ?, ekspertyzy starego budynku itp ... ale to już 2008

jeżeli chcesz się budować w granicy to musisz mieć odstępstwo od warunków technicznych (papiery składa się w Starostwie Powiatowym), potrzebna będzie Ci też zgoda sąsiada, przy którego granicy będziesz się budował. Może być jeszcze tak, że na działce sąsiada (w granicy) jest budynek to można zrobić na swojej identyczny (te same wymiary)

Na działce sasiada jest budynek oznaczony na planach jako

(i) garaz,magazn dosc duzy z blachy, ale jest przesuniety, zaczyna sie tam gdzie konczy sie nasz domek. Jest wyzszy o 1m (swoja droga kto mu pozwolil tam to postawic to nie mam pojecia).

Jakie papiery powinienem zlozyc w starostwie, i czy wczesniej powinienem wystapic o warunki zabudowy (remontu), czy zrobic wstepny projekt?

A jezeli tak czy najpierw podzielic działke czy budowac na wspólnej a potem to dzielic..

Kompletnie nie mam pojęcia jak sie do tego zabrac.

• 2 years później...
- rozbudowywac przed czy po podziale (nie ukrywam iż zależy mi na minimalnych kosztach).

- czy jest szansa abym dostał warunki rozbudowy tak aby ściana przy granicy "ślepa" była ścianą szczytową przyszłego domu, wiąże się to z podwyższeniem istniejącego domku o szczyt i dach.

1) Bez różnicy. Bo z tego co doczytałem nie chodzi o granicę która powstanie po podziale, tylko o taką która już jest ? Pamiętaj tylko że to co zainwestujesz przed podziałem jest wspólną inwestycją z pozostałymi właścicielami. To że ty płacisz oznacza że robisz im darowiznę. Przy podziale będą mogli zażądać spłaty 3/4.

2) Według mnie nie ma szansy.