Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie i jak tanio sp?dzi? wakacje

Recommended Posts

A pewnie że są! :smile:

Ja np. byłem w 2000r. w Irlandii na miesiąc i kosztowało mnie to wszystko niecałe 2000zł łącznie z biletem lotniczym... Ale to była ekstremalka - autostop, namiot, noclegi u przygodnych ludzi - żywioł. :smile:

Teraz taka opcja raczej odpada, ze względu na... powiększenie grona osób, które chciałbym, żeby jechały. :wink:

No więc sam szukam... Kwater we Włoszech za parę groszy, z własnym dojazdem, bez wyżywienia... Noclegów nad morzem za 14zł/os. Jak oszczędzać, to oszczędzać! :smile:

Po pięciu latach z rzędu spędzonych nad Bałtykiem zatęskniłem do GÓR...:grin:, i wylądowałem na Słowacji...

Koszty=2/3pobytu nad morzem..., w tym roku powtórka, ale na trzy tygodnie :lol:

Mała korekta (25.06), po krótkim wypadzie na Słowację:

- noclegi +20%

- korona +12%

...i już nie jest tak wesoło... :(

Właśnie dogorywam,jeszcze tydzień i będzie po wszystkim.Obrona pracy 13 w piątek.Siedzę i kończę makietę.Wy budujecie prawdziwe domy a ja zmagam się z kartonowym dachem,nijak nie chce pasować.I marzę o masażach,kąpielach perełkowych,maseczkach gdzieś w spokojnym miejscu. :cry:

Polecam Chorwację, ale nie tę lądową, a wyspy. 2 tygodnie na Hvarze było dobrze zainwestowanymi pieniędzmi.

Dla tych co spłacają kredyty polecam łajbę na mazurach. Po kilkunastu latach dalej jest to miejce najpełniejszego relaksu. Po 3 dniach stan naładowania akumulatorów 150%, koszty minimalne :)

Popieram Barta i pozwolicie, że trochę rozszerzę jego wypowiedź. Większość urlopu (najtaniej) można spędzić na własnej działce i tak też robimy od wielu lat, ale przy baardzo dużej działce czynny wypoczynek zaczyna w końcu przypominać harówę, więc coby trochę odpocząć za niewielkie pieniądze (od komarów też), 3 lata temu po raz pierwszy wybraliśmy się do Chorwacji. Kupiło się mapy, nowy namiot, trochę żarcia, poprzeglądało internet, spakowało to do kilkuletniej Felicji i w drogę. Bez specjalnych planów, bez rezerwacji czegokolwiek, zresztą zawsze tak jeździmy.

Chorwacja jest piękna i naprawdę niedroga dla mało wymagającego turysty. Komu wystarczy słońce, przepiękny Adriatyk (z zewnątrz i od wewnątrz), cudowne góry, mili ludzie, niedrogie wino i piwko, naprawdę warto jechać do Chorwacji.

Po pierwszym wyjeździe był drugi i trzeci.

Zwiedziliśmy już sporą część wybrzeża i za każdym razem zapuszczamy się coraz bardziej na południe (im dalej tym piękniej i niższe ceny).

Ostatnio jechaliśmy przez BiH (Sarajewo, Mostar), ominęliśmy Split i odpoczywaliśmy na półwyspie Pelesjać (Orebic, Korcula) nieopodal Dubrownika.

Co do kosztów, to zawsze wystarczyło dla 3 osobowej rodziny wymienić 2000zł na marki, czy euro i za to co najmniej 2 tygodniowy pobyt z przejazdem i zakupem w drodze powrotnej na Słowacji wiadomych płynów.

Radzę zajrzeć na http://www.chorwacja.vis.pl

Pozdrawiam Krzysztof

Zeszłe wakacje też spędziłam w Chorwacji,na wyspie Pag .Było rewelacyjnie.Dosłownie za grosze wykupiliśmy"apartament" .2 sypialnie.ogromna kuchnia połączona z salonem ,duża łazienka (pralka) i telewizja kablowa z polskimi programami.A do tego błękitna laguna,cisza,0 turystów, do najbliższego miasteczka 20 km , wspaniałe wino wypijane litrami, ryby z rusztu i wspaniała oliwa (gospodarz jest rybakiem i ma gaj oliwny).Krótko mówiąc nigdzie nie było tak dobrze i zamierzamy to powtórzyć. :lol:

Jolana w szczecine jest przedstawicielstwo TUI ...ale nie nasze polskie...tylko niemieckie..wyjazd oczywiscie z Berlina ceny szokujaco małe..znaczy w sierpniu 2 tygodnie w Tunezji hotel wczesniej sprawdzony w souss 1400 zł od osoby ( z wyzywieniem)

Natomiast w polskim biurze ze znakiem słonika...to samo kosztowało 3200...

nie wspomne ze Polacy mieli gorsze pokoje...w nieciekawej czesci hotelu...znaczy od tyłu..tam gdzie podjezdzaja samochodu przywozace prowiancik do hotelu itp...