Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam działkę 13ar o klasie ziemi III b, w planie zagospodarowania figuruje jako działka budowlana nie zabudowana i posiadam wypis z planu zagospodarowania stwierdzający ten fakt, dodatkowo w akcie notarialnym też jest stwierdzenie iż umowa dotyczy działki budowlanej nie zabudowanej.

Architekt zrobił mi plan i projekt zagospodarowania, obszar zagospodarowany ma 450m2.

Architekt w moim imieniu złożył dokumenty o wyłączenie z produkcji rolnej i otóż powiedział mi że:

- wydział rolnictwa nie zgadza się na wyłączenie tylko powierzchni 450m2

- dodatkowo powiedział mi że jeśli chcę uniknąć dużych odszkodowań to muszę swoją działkę podzielić na pół i część z domem będzie jako odszkodowanie a reszta nie

Jutro mam się wybrać do wydziału rolnictwa i osobiście porozmawiać o co chodzi i tu proszę o pomoc, jak uzasadniać swoje racje i jakiej decyzji urzędników się spodziewać?

Może ktoś z forum miał już takie problemy i pomoże mi je rozwiązać.

https://forum.murator.pl/topic/71685-problem-z-wy%C5%82%C4%85czeniem-gruntu-z-produkcji-rolnej/

my mamy 1,5 ha ziemi rolnej. nie występowaliśmy nigdzie o odrolnienie tylko zapytaliśmy gminę o warunki zabudowy dla naszej ziemi. może ułatwieniem było to że sąsiednia działka jest zabudowana (stoi na niej rozpadająca się i niezamieszkana rudera).

po otrzymaniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pozostało nam już tylko znaleźć odpowiedni projekt i dostosować się do wyżej wymienionych.

nie wiem czy ci pomogłem ale spróbuj najpierw w swojej gminie.

Może troszeczkę jaśniej napiszę o co chodzi:

W ustawie Dz. U. Nr 16 poz. 78, zm. Dz. U. z 1995 jest napisane:

Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu do gruntów leśnych

również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art. 12 ust. 1, nie

dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej na cele budownictwa

mieszkaniowego:

1) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego;

Jeśli mam działkę 1350m2 i zabudowuję 450m2 to za ile metrów kwadratowych muszę płacić odszkodowanie?

W urzędzie naliczyli 1350m2 - 500m2 (bo tyle jest ich zdaniem zwolnione) = 850m2

Za 850 m2 kazali mi płacić odszkodowanie przez 10 lat.

Jednak czytam że na forum ludziom policzono tylko tę powierzchnie zabudowy która jest ponad te 500m2.

Nie wiem jak mam interpretować te 500m2 zwolnione z opłaty.