Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy łatwo jest się włamać do domu z BK?

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Przymierzam się do budowy domu. Ostatnio skłaniam się do ścian z BK, ale spotkałem się z opinią że takie ściany są łatwe do sforsowania przez złodzieja.

Zamiast pokonywać antywłamaniowe drzwi lub okna wystarczy kupić piłę do cięcia BK i po prostu wyrżnąć dziurę w ścianie! Otwór, powiedzmy 60x40 cm zmotywowany złodziej wypiłuje szybko i chyba po cichu.

?

Co o tym myślicie?

[

Zamiast pokonywać antywłamaniowe drzwi lub okna wystarczy kupić piłę do cięcia BK i po prostu wyrżnąć dziurę w ścianie! Otwór, powiedzmy 60x40 cm zmotywowany złodziej wypiłuje szybko i chyba po cichu.

?

Co o tym myślicie?

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

zmotywowany złodziej
bo okna i drzwi tez zamurowane bk???

mimo ze BK łatwo sie obrabia to na miejscu złodzieja nie chcialo by mi sie tracic czasu na wycinanie sciany...szybciej mozna pokonac okno!

Pracuje w branzy zabezpieczen elektronicznych i montowalem bardzo duzo alarmow po włamaniu (niestety polak madry jest dopiero po szkodzie) i nigdy nie widzialem zeby ktos sie wlamywal przez sciane...zawsze to były okna,drzwi itp.

mimo ze BK łatwo sie obrabia to na miejscu złodzieja nie chcialo by mi sie tracic czasu na wycinanie sciany...szybciej mozna pokonac okno!

Pracuje w branzy zabezpieczen elektronicznych i montowalem bardzo duzo alarmow po włamaniu (niestety polak madry jest dopiero po szkodzie) i nigdy nie widzialem zeby ktos sie wlamywal przez sciane...zawsze to były okna,drzwi itp.

No cóż

Świat idzie do przodu.

Niedługo zamontujesz kontaktrony na każdym bloczku a Ytong jako lider będzie produkował bloczki z zatopionym czujnikiem.

Jak pomylisz kolejność przy klejeniu to dom będzie piszczał aż do zburzenia :lol:

Co za różnica z czego dom i jakie okna. Jak chcą to i tak okradną. Otwiersz np drzwi, podchodzi oprych, przystwia broń i oddajesz wszystko. Alarmy można sobie wsadzić, okna antywłamaniowe też, dlatego będę miał zwykłe drzwi, zwykłe okna i ściany z BK.

To może drzwi wejsciowe takie jak w saloonie na dzikim zachodzie? Bo co za różnica?

Złodziej chyba jednak "swój rozum ma" i jak mu się pracę utrudni to zrezygnuje.

Złodziej to nie jedyny problem w domu z BK.Jak masz małe dzieci to pamiętaj zeby nie dawać im do zabawy łyżeczek bo mogą tą łyżeczka dziure w ścianie zrobić i łozdziej nawet piły z plecaka nie będzie musiał wyjmować.

To z łyżeczka i dziećmi to mi sprzedawca ceramiki opowiedział

a co mają powiedzieć Ci co mają kanadyjczyka? ;) wyrzynarka i jazda?? a o włamaniu przez ścianę to chyba jakaś wyspecjalizowana ekipa. Poza tym mogą trafić na kable, rury z wodą ... jacyś dziwni Ci złodzieje.... ale z nimi to jest tak że jak są dobrzy i chcą się włamać to to zrobią...

Poza tym mogą trafić na kable, rury z wodą ...

O, to jest pomysł. trzeba założyć dużo gniazdek i wyłączyć przeciwporażeniówkę. Złodziejowi robota w rękach będzie się palić. :evil:

Dziurę w dachu zrobic trudno, bo wysoko i widac z daleka. Dziurę w drewnianej ścianie - głośno. A w BK w kąciku, po cichu...

Witam forumowiczów.

Przymierzam się do budowy domu. Ostatnio skłaniam się do ścian z BK, ale spotkałem się z opinią że takie ściany są łatwe do sforsowania przez złodzieja.

?

Co o tym myślicie?

Taka sama trudność włamania jak do praktycznie każdego domu niezaleznie od materiału. A wyciąć dziurę? nie tak łatwo i cichutko.

wypowiem się jako użytkownik domu z BK400.

na ścianach powiesiłem obrazy, ale w antyramach, bo obawiałem się, że ramy przeważyłyby i ściana mogłaby się zawalić.

tynki są ok. 1 cm cementowo-wapienne i stoją bo tynkarz dodał nieco więcej cementu. Może nawet te ściany podtrzymują.

firanki są tylko na parterze, obawiamy się z małżonką, że na piętrze byłoby to już zbyt duże obciążenie.

Każdy kto próbował coś robić w takiej ścianie po otynkowaniu, wie o czym piszę.

Notabene czytając inne tytuły wątków;

czyżby ceramika się gorzej sprzedawała ?

:lol: