Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baba Budownicza i jej dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę nieco inny kolor ściany okiennej i fragment obok do pierwszego paska na podłodze.

Faktycznie trudno określić tą barwę, ale dopiero wstawienie mebli i oczywiście dodatki mogą nadać kształt całości.

Jest to bardzo delikatny odcień i mam wrażenie, że będzie o.k.

dzisiaj o malo co nie spadlam z krzesla, gdy uslyszalam cene za obudowanie kominka i material. nie bede pisac ile wyszlo, w kazdym badz razie - dokladnie tyle ile za material na gladz gipsowa, kawaleczek obudowy kg i malowanie w calym domu! (czyli na 130m2) a jeszcze na dodatek, wygipsowane jest tak, ze plyty kg i listwy narozne przeswituja (lacznie z krajobrazem ksiezycowych wglebien przy listwach), a zagruntowane jest tak, ze wzdluz calego kominka ciagna sie malownicze pasy. wrrrrr....... juz nie mam sily do tego kominkarza.

najpierw robil hocki klocki z kominem ("za waski, poszerzamy" - ok, to rozumiem, bo technika jest technika a ja tylko baba), pozniej z projektem. nonstop przypieprzal sie do wymiarow, na koniec wywinal numer pt.:

- Panie Tadeuszu, dlaczego odsunal Pan skrzynke o 5cm od rogu?

- a bo tak mi sie wydawalo, ze bylo w projekcie

- nie bylo, przeciez mial Pan projekt

- mialem, ale zostawilem w Kielcach

- no to trzeba poprawic

- nie ma sprawy, zrobi sie

(przyjechal, niby poprawil ale nie poprawil, przyjechal jeszcze raz, poprawil (???), dzwoni)

- Pani Agnieszko, zrobione. Jest jeszcze jedna sprawa - plyta glowna musi byc krotsza od gory o 3cm, jezdzcie z projektantka, sprawdzic czy tak moze byc

(pojechalysmy, sprawdzilysmy plyte glowna - ok, nie razi, moze byc krotsza; na nieszczescie nie przyszlo mi do glowy, ze musze jeszcze raz sprawdzic te slawetna odleglosc skrzynki od rogu)

- moze byc Panie Tadeuszu, jedziemy zamawiac

- ok

(jestesmy w zakladzie kamieniarskim, Pan Tadeusz wyciaga rzuty)

- ale, Panie Tadeuszu, jedna skrzynka jest krotsza od drugiej??

- no tak, mowilem przeciez zebyscie sobie Panie sprawdzily i powiedzialyscie, ze wszystko jest ok...

no myslalam, ze mnie szlag najjasniejszy trafi!! a ja z kolei czyms Pana Tadeusza! normalnie rece i sily mi opadly. do uratowania pozostaly jedynie resztki mojego zdrowia psychicznego, wiec postanowilam zamowic kamien tak jak narysowal, ale za to uniknac kolejnego spotkania przy okazji "poprawiania".

i tym przecudnym sposobem, mam najdrozszy kominek na swiecie (jak dla mnie, ofkors) i rownoczesnie nie trzymajacy wymiarow.

a to, ze zle rozrysowal kamieniarzom wykonczenie elementow, tak, ze niektore krawedzie ktorymi sie stykaja sa zeszlifowane a nie proste, to doprawdy - pikus

kochana Agnieszklo

po przeczytaniu Twoich perypetii z panem Tadeuszem nie wiem jak Cię pocieszyć, :roll: mogę tylko życzyć abyś już nigdy więcej nie spotykała na swojej drodze takich fachowców :-?

to jest naprawdę koszmar :x

ale nie martw się , głowa do góry ...na końcu wszystko będzie jeszcze pięknie wyglądać :D :D :D

Jutro koncza malowanie. Mam lekka telepke, bo sie denerwuje co zobacze na podlodze po sciagnieciu zabezpieczen.

Na razie werbalnie, jutro wizualnie: sciana w sypialni wyglada pysznie (no i swiatlo z okna pada na sciane, na ktorej planowane sa ciemne liscie na jasnym tle, no normalnie bede sie budzic w sadzie :) :) ) , sciana w goscinnym tez pyszna (a myslalam ze wyjdzie totalny budyn), czekolada na slupku miedzy salonem a wejsciem - mniam mniam, tylko gabinet.... hmm... wali po oczach, ze szok! Kanarkowy to za malo powiedziane (niezbadane dla mnie jest zjawisko, ze wyglada tak tylko gdy sie patrzy od drzwi, od okna kanarek blednie i zmienia sie w siakis taki lekusienki zolty).

No i ciekawa jestem jak wyjdzie brokat w lazience.

Oj kurczaczki, oj kurczaczki :)

[no i jutro rozmowa z Panem Tadeuszem, brrrr]

Żyjesz, a może czy żyje pan Tadeusz po rozmowie z nim?

Fachowcy tak majom - ostatnio facet co mi murował dom na pytanie czy czegoś nie spierniczył z kominem do kominka, bo dym wraca przewodem do okapu, wyznał rozbrajająco : "Ja wiedziałem, że tak będzie". :o I jeszcze powiedział, zę to dlatego , że ja tak chciałam :o :o :o

Bo kiedyś się zapytał jak chcę wykończyć komin - na prosto (tu pokazał dom jednych sąsiadów) czy z gzymsikiem (tu pokazał dom drugich). Teraz mówi, że chodziło mu o dziury do kanałów wentylacyjnych w kominie (te przewody kończące się niżej niż komin od kominka). Tyle tylko, że ich nie widać od strony mojego domu :evil: I czy gzymsik to oznacza dziurę?! :o

Poprosimy o więcej zdjęć z kolorkami :D :D :D Błoto bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam

Zdjecia beda jutro. Dzis nawet nie mialam sily cieszyc sie z wyteskionego widoku podlogi i dokonczonej ceramiki w lazience.

To jak Pan T wykreca kota ogonem to po prostu mistrzostwo swiata, a to gdzie jest wtedy moja asertywnosc - zagadka niepojeta.

Wyspie sie i mi przejdzie, mam nadzieje.

A na jutro do sesji poprosze slonce. Za pozytywne rozpatrzenie mojej prosby z gory uprzejmie dziekuje :)

na ostatnich rzesach, resztka sil - wklejam :)

na kazdej scianie, w zaleznosci od kata padania swiatla mam inny kolor mimo, ze teoretycznie ten sam - nie wiem czy tylko ja mam jakies takie glupie farby, czy to po prostu tak jest??

wiec oto pokoje w dwoch odslonach (to samo swiatlo, ta sama lampa, ten sam aparat)

pokoj goscinny od okna

http://images21.fotosik.pl/15/883d2987bcd9d2e1med.jpg

i od drzwi

http://images21.fotosik.pl/15/0eb3e00d6e5db63amed.jpg

(w rzeczywistosci jest cos pomiedzy)

a to gabinet (gdzie sie do diabla podzial kanarek??)

od okna

http://images21.fotosik.pl/15/27c04a58b2ccd0bcmed.jpg

od drzwi

http://images21.fotosik.pl/15/e30699fa355386cdmed.jpg

(oj, jakie paskudne plamy)

to wklejam jeszcze sprzed sprzatania

http://images21.fotosik.pl/16/9620d511fc8cc430med.jpg

Dodam jeszcze moze, ze aktualnie nic mi sie w tym domu nie podoba, normalnie - NIC. Kolory na scianach wariuja (no dobra, moze same w sobie sa zajefajne, ale dlaczego sie ciagle zmieniaja??), w lazience kafelki odcinaja sie siakos bez sensu od sciany (a sciana na dodatek wyblyszczona jest brokatem - wiocha totalna; mam dowody, zaraz wkleje), wc wydaje sie miec inny odcien od bidetu, baterie bidetowa zarysowali malarze (prawie nie widac, ale teraz sie czepiam, moge, tak?), deska jest zarysowana od nowosci (bede reklamowac), nie mam kuchni, nie mam drzwi, nie mam pieniedzy, a aktualnie to juz i sil umyslowych. Ale - kocham ten dom! :) :) :)

(z kominkiem tez sie juz przeprosilam, bo w zaleznosci od odkrywania jego otoczenia, staje sie coraz bardziej calkiem calkiem :) )

oto disko maniana brokat na scianach:

http://images20.fotosik.pl/85/6e6b0580b4789e04med.jpg