Rapit 08.02.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam w komentarzach do dziennika "Chatki Radka". Tutaj komentujemy nasz dziennik - zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 08.02.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Historia budowy "Chatki Radka" fajnie się zapowiada Domek w emblemacie na pierwszy rzut oka bardzo mi się podoba Będę śledziła postępy na budowie, tym bardziej, że nasz domek też będzie budowała jedna ekipa No i czekam na następny rozdział.... Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 09.02.2007 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Dziękuję Kasiu za pierwszy komentarz.Postaram się na bieżąco uzupełniać dziennik (w weekend na pewno będzie aktualizacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 09.02.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Radku - planujecie zatrudnienie inspektora nadzoru? Bo z pewnością firma będzie dawała swojego kierownika budowy, ale w tym wypadku, to on będzie raczej trzymał stronę firmy. Nawet zakładając, że znalazłeś solidnego wykonawcę, będziesz spał spokojnie, kiedy ktoś z wiedzą budowlaną popatrzy chociaż na najważniejsze etapy tak z Waszej strony . Na to nie żałuj pieniędzy i nie traktuj ich jak wyrzuconych w błoto. Ja mam swojego KB (jest inspektorem nadzoru u dewelopera , który z naszym wykonawcą miał rajskie życie, ale śpię spokojnie, bo wiem, że naprawdę pilnował (i polnuje ) budowy. Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 09.02.2007 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Radku - planujecie zatrudnienie inspektora nadzoru? Bo z pewnością firma będzie dawała swojego kierownika budowy, ale w tym wypadku, to on będzie raczej trzymał stronę firmy. Nawet zakładając, że znalazłeś solidnego wykonawcę, będziesz spał spokojnie, kiedy ktoś z wiedzą budowlaną popatrzy chociaż na najważniejsze etapy tak z Waszej strony . Na to nie żałuj pieniędzy i nie traktuj ich jak wyrzuconych w błoto. Ja mam swojego KB (jest inspektorem nadzoru u dewelopera , który z naszym wykonawcą miał rajskie życie, ale śpię spokojnie, bo wiem, że naprawdę pilnował (i polnuje ) budowy. Dabell Dabell, Jak na razie, nie planowałem zatrudnienia inspektora nadzoru (ale teraz to mi "gwoździa" wbiłaś). W razie problemów, zwątpień miałem z takiej usługi skorzystać, ale na razie, "odpukać" - nie. Co do spokojnego spania, to raczej problem i to niezależnie, czy z inspektorem czy nie. Inwestycja duża i już teraz na tym etapie każdą decyzję analizuję pięć razy zanim zapadnie klamka. Co do kierownika to masz rację - współpracuje z firmą budowlaną. Na razie daję duży "kredyt zaufania" wykonawcy i kierownikowi. Oby starczyło go do zakończenia inwestycji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 10.02.2007 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Dzisiaj zrobiłem taki animgif z postępem prac na działce. http://www.celta.ovh.org/domek/dzialkagif.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 19.02.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam:)! Idziecie jak burza, aż miło popatrzeć !!! Zanim nadejdzie WIOSNA, na którą wszyscy czekają - Wasz domek już będzie stał ! Powodzonka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Radku, jakie będziecie mieć ogrzewanie - piec na paliwko stałe czy na gaz bądź opał. Jeśli na paliwko typu groszek, miał, węgiel pomyśl może o drzwiach z kotłowni bezpośrednio na podwórko. Takie drzwi baaardzo ułatwiłyby Ci życie przy wnoszeniu opału, wynoszeniu popiołu, a Twojej żonce przy sprzątaniu wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 19.02.2007 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 monikach - Na wiosnę chciałbym mieć dach, okna, drzwi, ale jak będzie to się zobaczy. Anka - Ogrzewaniem będzie piec na eko groszek, drzwi pewnie by ułatwiły, ale nie ma jak dać ich od frontu - nie wyglądały by atrakcyjnie. Będzie trzeba sprzątać wiatrołap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 02.03.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 czesc!super dziennik! - bo dużo zdjęć tak lubie!tempo niezłe - i widze że dałeś fundamenty w folii - a co potem na tę folie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 02.03.2007 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 świercz: co do izolacji pionowej fundamentów - pod folią styropian i czarny izolator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 02.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 to wiem, ale pytałem co na folie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 03.03.2007 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 to wiem, ale pytałem co na folie! a co ma być na folie? nie wiem o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 to wiem, ale pytałem co na folie! a co ma być na folie? nie wiem o co Ci chodzi? Ok to zapytam inaczej - z czego bedzie cokół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 05.03.2007 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 to wiem, ale pytałem co na folie! a co ma być na folie? nie wiem o co Ci chodzi? Ok to zapytam inaczej - z czego bedzie cokół? Nie zakumałem prawdopodobnie marmolit, ale zastanawiamy się z żoną nad klinkierem (zależy jak będziemy stać z budżetem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 09.03.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Cześć Radek Widzę, że idziesz jak burza i nie tracisz czasu. Bardzo ładna dachówka. Też zastanawiamy się nas braasem. Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 10.03.2007 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Cześć Kasia,Zastanawialiśmy się nad czarną lub brązową, ale Braas brązową miał za jasną jak dla nas (chcieliśmy taką w kolorze gorzkiej czekolady). Pomimo, że Celtycka jest najtańszą z dachówek Braasa to i tak nam najbardziej się podobała, dlatego taki wybór.p.s. Jak u Ciebie z budową, kiedy ruszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 11.03.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Cześć Kasia, Zastanawialiśmy się nad czarną lub brązową, ale Braas brązową miał za jasną jak dla nas (chcieliśmy taką w kolorze gorzkiej czekolady). Pomimo, że Celtycka jest najtańszą z dachówek Braasa to i tak nam najbardziej się podobała, dlatego taki wybór. p.s. Jak u Ciebie z budową, kiedy ruszasz? Witaj Radek Zainspirowana zdjęciami dachówki Braasa w Twoim dzienniku postanowiłam już chyba dziesiąty raz wybrać się na przejażdżkę najpierw pooglądać domki, a później do hutrowni...pooglądać dachóweczki.... Masz rację, że ten brąz to taki nijaki I chyba też zdecydujemy się na czarną celtycką Najbardziej wpadła nam w oko A jeśli chodzi o naszą budowę to mam nadzieję zacząć w maju. Papierki u nas ruszyły się trochę do przodu Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahho 18.03.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam! Mam na imię Sebastian, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Do zarejestrowania się skłonił mnie właśnie Wasz dziennik budowy Chatki Radka. Najpierw ja, a potem moja żona z zainteresowaniem prześledziliśmy Wasz dziennik budowy. Nie ukrywam, że z odrobiną „zazdrości” oglądamy zdjęcia z budowy. Już nie możemy się doczekać, kiedy będziemy, chociaż na tym etapie, co Wy teraz. Sądząc po zdjęciach to będziemy prawdopodobnie bliższymi, bądź dalszymi sąsiadami. . Na zdjęciach widzę kościół w Tychach-Urbanowicach. Na dzień dzisiejszy jesteśmy właścicielami działki przy ulicy Goździków. W piątek 16 marca odebraliśmy z Ewą od architekta nasz upragniony projekt. W poniedziałek-wtorek zamierzamy go złożyć w urzędzie wraz z wnioskiem o pozwolenie na budowę i tu właśnie „zabiliście nam ćwieka” stwierdzeniem: „Z pomocą wykonawcy i kierownika załatwiłem pozwolenie w 2 dni (dwa!!!) .” Powiem szczerze, na dzień dzisiejszy jeszcze nie rozglądałem się za kierownikiem budowy (mam, co prawda jednego wśród znajomych), ale jeżeli nie byłby to dla Was problem to prosiłbym o namiary na tego wszechmogącego . W tej chwili mieszkamy z Ewą w Sosnowcu, więc na budowę tez będziemy mieli kawałek, ale jak widać na Waszym przykładzie nie jest to zbyt wielki problem by nad wszystkim czuwać. Pozdrawiamy Sebastian i Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rapit 18.03.2007 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witaj Sebastian, Zgadza się będziemy sąsiadami (może 1000-1500m), bo kościół, który widzisz, to ten o którym piszesz. Namiary Ci dam na kierownika, ale pierw zapytam go o pozwolenie ( ochrona danych osobowych ). Nam odległość nie przeszkadza (wracamy w rodzinne strony), jak dobrze rozplanujesz dzień (mając oczywiście takie możliwości to można być codziennie na budowie (bo to wciąga, oj wciąga). A jeśli chodzi o pozwolenie na budowę, to kompletujcie dokumenty już teraz, a będąc w UM Tychy mów, że przyjechałeś z Sosnowca i jak będzie jakiś problem z terminem to duuużo się uśmiechaj. U mnie zadziałało (2 dni). Oczywiście uprawomocnienie do 14 dni. Powodzenia i do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts