Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka Radka - komentarze do dziennika

Recommended Posts

Witaj Sebastian,

Zgadza się będziemy sąsiadami (może 1000-1500m), bo kościół, który widzisz, to ten o którym piszesz. Namiary Ci dam na kierownika, ale pierw zapytam go o pozwolenie (:-) ochrona danych osobowych :wink: ). Nam odległość nie przeszkadza (wracamy w rodzinne strony), jak dobrze rozplanujesz dzień (mając oczywiście takie możliwości to można być codziennie na budowie (bo to wciąga, oj wciąga). A jeśli chodzi o pozwolenie na budowę, to kompletujcie dokumenty już teraz, a będąc w UM Tychy mów, że przyjechałeś z Sosnowca i jak będzie jakiś problem z terminem to duuużo się uśmiechaj. U mnie zadziałało (2 dni). Oczywiście uprawomocnienie do 14 dni.

Powodzenia i do zobaczenia :)

cześć

Widzę, że idziesz jak burza. Brawo. Zresztą u mnie stan jest w zasadzie identyczny :D strop zrobiony, ścniany szczytowe poddasza i kolankowa też zrobiona. Po niedzieli więźba a później dach.

Widziałem w wątku na temat robienia przerwy w budowie, że zamierzasz skonczyc w tym roku. Ja takze chyba tak zrobię. Tempo mamy dobre i są spore szanse, w dodatku im szybciej zrobimy tym mniej sie załapiemy na wzrosty cen, no nie?

Ja jedynie mam dylemat co zrobic z ociepleniem. Buduję z betonu komorkowego 24 cm i planuje to ocieplic 12-15 cm styropianem, no i nie wiem czy robic to przed zima, czy przemieszkac i docieplic po zimie.

Ty będziesz docieplał przed czy po zimie ?

Acha, pisałeś w dzienniku, że podnosisz sciankę kolankową o 2 pustaki. Jaką wobec tego będziesz miał jeje wysokosć po tym zabiegu licząc pustaki i drugi wieniec ?

My podwyzszylismy o jeden bloczek i teraz mamy 3 bloczki czyli 75cm plus 24cm drugi wieniec. Na to przyjdzie murłata 14 cm, czyli będzie około 113cm, odjąć wylewkę i podłogę, to zostanie około 95 cm. Powinno być wygodnie aby skosy były obstawne. Boję się jednak czy domek nie będzie wyglądal śmiesznie tak podwyższony. Na razie wygląda dziwnie a to tylko jeden bloczek więcej :-? . Liczę, że jak przyjdzie więźba no i dachówka to inaczej to wtedy będzie się prezentowac.

Pomyśl nad tym podwyższaniem żebyś nie przesadził bo można oszpecić domek. Odpisz o tej wysokości scianki kolankowej

Cześć,

To fakt, idziemy jak burza, dokładnie jesteśmy na tym samym etapie, bo w przyszłym tygodniu również górale robi więźbę.

Co do ocieplenia, to będę robił raczej w tym roku, lato ma być upalne, powinno wszystko powysychać ładnie, no ale wcale mi się z tym nie spieszy, więc zobaczymy jak będzie.

Natomiast jeśli chodzi o ścianę kolankową to podniosłem o dwa bloczki, bo nie miałem w projekcie wcale i murłata była na stropie. Teraz zrobiliśmy słupki i dwa bloczki - w sumie będzie ściana miała około metra (przed wylewkami). Twój domek na pewno będzie się prezentował ładnie po zrobieniu więźby.

Cześć,

To fakt, idziemy jak burza, dokładnie jesteśmy na tym samym etapie, bo w przyszłym tygodniu również górale robi więźbę.

Co do ocieplenia, to będę robił raczej w tym roku, lato ma być upalne, powinno wszystko powysychać ładnie, no ale wcale mi się z tym nie spieszy, więc zobaczymy jak będzie.

Natomiast jeśli chodzi o ścianę kolankową to podniosłem o dwa bloczki, bo nie miałem w projekcie wcale i murłata była na stropie. Teraz zrobiliśmy słupki i dwa bloczki - w sumie będzie ściana miała około metra (przed wylewkami). Twój domek na pewno będzie się prezentował ładnie po zrobieniu więźby.

ooo widzę w dzienniku, ze więźba rozpoczęta. U mnie montaż więźby od wtorku i w sobotę (za tydzień) wiecha :p , chyba zacznę już zwozić "co nie co" na wiechę.

Wesołych Świąt życzę !!!

• 2 weeks później...
O kurczę :o :o :o

Ale szybko budujecie ten domek :lol: :lol: :lol:

Niesamowite tempo :lol:

Pozdrawiam kasia

To fakt - Górale jadą z robotą szybko, ale majster od 30 lat stawia domy w stanie surowym łącznie z dachem (jakbyś widziała jak toporkiem rzeźbił krokwie :o ). Ale ja i tak nie mogę się doczekać aż dachówka będzie na dachu :)

O kurczę :o :o :o

Ale szybko budujecie ten domek :lol: :lol: :lol:

Niesamowite tempo :lol:

Pozdrawiam kasia

To fakt - Górale jadą z robotą szybko, ale majster od 30 lat stawia domy w stanie surowym łącznie z dachem (jakbyś widziała jak toporkiem rzeźbił krokwie :o ). Ale ja i tak nie mogę się doczekać aż dachówka będzie na dachu :)

No z dachóweczką to będzie na pewno przeslicznie :lol:

Mój majster powiedział, że chce stan surowy zam. zrobić w dwa miesiące :o

Ciekawa jestem czy mu się uda :roll:

Pozdrawiam kasia

No z dachóweczką to będzie na pewno przeslicznie :lol:

Mój majster powiedział, że chce stan surowy zam. zrobić w dwa miesiące :o

Ciekawa jestem czy mu się uda :roll:

Pozdrawiam kasia

Jak pogoda będzie sprzyjała (i ekipa oczywiście) to na bank się uda - zobacz kiedy ja zaczynałem, a miałem problemy z pogodą.

Witaj Radku!!

Widzę pod zdjęciach że masz naprawdę zgrana ekipę. My też będziemy sasiadami, z tym że dalszymi. Ja buduję w Jaroszowicach na Samochodowej, I co ciekawe buduje mi ekipa która postawiła dom Twojego sąsiada. Był z nich bardzo zadowolony w ziwazku z tym podjąlem decyzję że wybudują mi mój mały domek. Podaję link do mojego projektu który metrazem zbliżony jest do twojego. http://www.projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=331&IdKolekcji=

Pozdrawiam

Witaj Radku!!

Widzę pod zdjęciach że masz naprawdę zgrana ekipę. My też będziemy sasiadami, z tym że dalszymi. Ja buduję w Jaroszowicach na Samochodowej, I co ciekawe buduje mi ekipa która postawiła dom Twojego sąsiada. Był z nich bardzo zadowolony w ziwazku z tym podjąlem decyzję że wybudują mi mój mały domek. Podaję link do mojego projektu który metrazem zbliżony jest do twojego. http://www.projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=331&IdKolekcji=

Pozdrawiam

Witam Sąsiada,

Jeśli buduje Ci Pan P. z "Zetu" to na pewno będziesz zadowolony. Też rozmawiałem z nim o mojej budowie, ale ekipa która mi buduje robi to do stanu deweloperskiego, a ja ze względu na brak możliwości organizacji budowy w systemie totalnie gospodarczym wybrałem ekipę tę którą mam (a dokładnie to firma, która ma kilka ekip do każdego etapu.) Mam "zabukowaną" działkę na samochodowej (zaliczkowałem), której jeszcze nie "odbukowałem". Jak możesz to wyślij mi nr tel do Ciebie (na PW) to zadzwonię i porozmawiamy, chętnie powymieniam zdania na temat budowy itp.

• 6 months później...