Redakcja 28.05.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Znać trzeba, tylko jak się efektywnie nauczyć. Znacie dobre metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 28.05.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Jest kilka dobrych sposobow. Dla mnie najlepsze to sluchanie piosenek w danym jezyku, ogladanie filmow i czytanie artykulow lub ksiazek. Na poczatku jest to trudne, ale ma sie wieksza motywacje, zeby chociazby szukac znaczenia slowek w slowniku, bo np. bardzo chcialabym wiedziec o czym spiewa moj ulubiony wokalista:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 28.05.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Hm, znam bardzo skuteczny sposób nauki języka obcego, ale raczej nie nadaje się do powszechnego stosowania Pozdrawiam, gaga2 [ Ta wiadomość była edytowana przez: gaga2 dnia 2003-05-28 23:17 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.05.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Czy chinskiego tez mozna sie w taki sposob nauczyc Podstawa to "obcowanie z jezykiem". Filmy, literatura obcojezyczna i kontakt z obcokrajowcami. Dobre sa karteczki przypiete do firanek i w ubikacji ze zwrotami i wyrazeniami oraz walkman z lekcjami w wolnych chwilach. ALe podstawa to nie starac sie zapamietac "na sile" tylko czytac i sluchac wielkrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.05.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Pojechać na 3 miesiące do rodziny, która nie zna ani jednego polskiego słowa Tam opiekować sie dziećmi, pracować w innych miejscach, poruszać się samodzielnie i nie spotkać ani jednego Polaka. Sukces gwarantowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 29.05.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Majka.Dobry skutek daje ta metoda również gdy pracuje się w kraju arabskim.Pzdr.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 07.06.2003 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Dużo teori z dobrym lektorem, a potem praktyka, najlepiej międzynarodowy obóz młodzieżowy i rola tłumacza... , oj czego to człowiek nie tłumaczył... Od czytania prasy lepsze jest tłumaczenie artykułów...za kasę, bo łączy przyjemne z pożytecznym... ,,ILOMA JĘZYKAMI WŁADASZ - TYLEKROĆ JESTEŚ CZŁOWIEKIEM..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 10.06.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Przy tym całym zamieszaniu związanym ze zmieniającym się Forum gdzieś zniknęła duża częśc mojego postu - i brzmi on bardzo tajemniczo. Mój sposób na skuteczną i szybką naukę języka obcego - to poznać i zakochać się w cudzoziemcu ( z wzajemnością). Potrzeba nawiązania porozumienia i stałego kontaktu, długie rozmowy telefoniczne i pisane codziennie listy, wsparte zapisaniem się na kurs językowy - to bardzo skuteczny sposób na biegłe posługiwanie się językiem. Stan zakochania minął, a znajomość języka pozostała Pozdrawiam, Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodka 08.07.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Ja bym radziła dwe rzeczy: motywację i samozaparcie. Bez tego skończy się (daj Boże) po semestrze.Ani fantastyczny lektor, ani multimedialne formy przekazu, ani żaden total immersion nie pomoże gdy człowiek nie jest przekonany do tematu i ma tysiąc ważniejszych (i przyjemniejszych) spraw na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 08.07.2003 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 ja się nauczyłem angielskiego niejako przy okazji. Po prostu strasznie mnie interesowały komputery, a większość ciekawych publikacji na ich temat było po angielsku. No i same komputery gadały do człeka po angielsku.Więc dobry sposób to czytać w języku, którego chce się nauczyć wszystko co się da gazety, magazyny, albumy, książki na temat, który nas baaardzo interesuje. Wtedy człowiek nie zauważa jak mimochodem przyswaja język.W Warszawie jest biblioteka instytutu kultury brytyjskiej British Council. Ja wypożyczałem sobie tam różne książki, często w uproszczonych wersjach językowych właśnie do nauki języków i czytałem czasopisama o fotografii i o komputerach. To samo można było robić w ambasadzie amerykańskiej. Ale to było w liceum, a teraz to po prostu na nic nikt nie ma czasu. buuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 14.07.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Najlepszy sposób to minimalne podstawy na jakimś kursie a następnie wyjazd na obczyznę bez kontaktu z Polakami lub zakochać się w cudzoziemcu, jak to już polecała Gaga2. Oczywiście czytanie i słuchanie też, ale to daje tylko bierną znajomość. Potem nici ze znajomości słówek jak nie potrafi się sklecić zdania, a wypowiedź jest takim stresem, że zapomina się języka w gębie. Trzeba mówić i nie bać się o to, że się zrobi błąd.Jeśli chodzi o motywację, to wydaje mi się, że ktoś, kto po ukończeniu szkoły zabiera się z naukę, musi mieć dużą motywację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 15.07.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Chcę zacząć uczyc się w domu Francuskiego ale nie mam czasu na kursy czy przywatne lekcje może ktoś z was poleciłby jakieś czasopismo z nauką tego języka albo podręcznik z kasetami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 16.07.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 EmemsCzasopism nie znam. Kiedyś był Reflex z płytą, ale nie wiem co to jest.Natomiast z prostych i niedrogich podręczników możesz spróbować "Francuski w 30 dni" - z kasetą. Wydaje mi sie odpowiedni do samodzielnej nauki. Nauczysz się podstaw, ale konwersacji z żywym lektorem nic nie zastąpi. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 30.08.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Broniarek mówił, że on w każdej wolnej chwili sięgał po słownik i po prostu czytał go strona po stronie... to sposób na słówka.... A języków uczył sie niejako z musu, i sposób żeby nie móc mówić po polsku z nikim też jest dobry, o ile się chce języka nauczyć! Potem mamy takie kwiatki z Chicago: "Bawiły sie bojsy na stricie, ale nojzowały i wyszła nejborka i naskrimowała im..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 01.09.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Dobre! Każdy musi znaleźć swoją ścieżkę.... Ale faktycznie determinacja to połowa sukcesu. Trzeba choć minimalnie poznać podstawy języka a potem - wszystkie chwyty dozwolone (czytaj: wszystkie chwyty mające na celu poznanie języka). A faktycznie miłość to najlepszy sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 02.09.2003 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 A faktycznie miłość to najlepszy sposób... Nnnnoo... tylko trzeba się zakochać w native'ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.09.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ponuraczku, panowie to chyba w nativ'ce Chociaż....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 02.09.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Nieważna płeć, ważne uczucie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 02.09.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Uhm...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi_ngwinek 15.10.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Popieram czytanie ksiazeksa takie serie wydawnicze np. Penguin Reader lub BookWorms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts