Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hipoteka z 1927r.... POMOCY!!!!

slapal

Recommended Posts

witajcie,

chcę kupic działkę budowlaną, sprawdzając księgi wieczyste okazuje się że jest tam hipoteka na rzecz banku w kwocie 3000 zł z 1927r.!!!

z ustnych relacji wynika że kredyt ten został spłacony jeszcze przed wojną, niestety nie zachowały się żadne dokumenty które to potwierdzają.

Gdyby kredyt nie był spłacony to pewnie gdzieś byłby slad o tym że bank starał się ściągnąć wierzytelność ale w księgach nie ma o tym ani słowa.

Dowiedziałem się o czymś takim jak depozyt sądowy:

Art. 99.

1. Gdy wierzytelność zabezpieczona hipoteką jest wymagalna, a wierzyciel dopuszcza się zwłoki albo też zaspokojenie go napotyka trudności, hipoteka wygasa, jeżeli właściciel nieruchomości złoży zabezpieczoną kwotę do depozytu sądowego, zrzekając się uprawnienia do odebrania jej z powrotem.

2. Wykreślenie hipoteki następuje na wniosek właściciela nieruchomości na podstawie prawomocnego postanowienia sądu o zezwoleniu na złożenie do depozytu sądowego oraz dowodu wpłaty zabezpieczonej kwoty do depozytu sądowego ze zrzeczeniem się odebrania jej z powrotem.

Poszedłem do sądu i pytam o to a oni na mnie patrzą jakbym spadł z księżyca....

Kazali napisac wniosek i czekać na ewentualne uzupełnienie dokumentacji.

Gdy zapytałem o koszty to oczywiście tez nikt nie mógł mi nic powiedzieć....

Czy ktoś z Was szanowni forumowicze miał do czynienia z podobnym przypadkiem??

Jakie to były koszty??

W jaki sposób sąd wyliczy obecną wartość hipoteki która w kwocie 3000 zł była ustanowiona 80 lat temu??

Dzięki z góry za każdą podpowiedz co z tym fanetm zrobić

pozdrawiam

Sławek

W jaki sposób sąd wyliczy obecną wartość hipoteki która w kwocie 3000 zł była ustanowiona 80 lat temu??

Ty się módl żeby nie przeliczyli według koszyka dóbr. Znalazłem coś takiego:

Ceny w Warszawie w 1938:

1kg ziemniaków - 10gr

1kg chleba żytniego - 31gr

1kg mąki przennej - 49gr

1kg wołowiny - 1,50zł

1kg wieprzowiny - 1,47zł

krowa - ok. 170 zł

1kg cukru - 1zł

masło (nie wiem ile - chyba kilogram) - 3,54zł

litr mleka - 27gr

1kwh energii elekrycznej 3,8gr (im więcej zużywano energii, tym mniej

płacono)

tona węgla - 22zł (jeśli odbierano bezpośrednio w kopalni)

Robotnik zarabiał ok. 80gr/h

Noc w Hotelu Ritz w Białymstoku od 3 do 30 zł. (1933)

Studia w Szkole Wyższej Dziennikarstwa w Warszawie - ok. 150zł/miesiąc

Zabawa w burdelu przy ulicy Wilczej (Warszawa) - ok. 10 zł, przy Ordynackiej 11 - za 5 zł

Z powyższego wybierz dowolną pozycję, przelicz o ile wzrosła i już będziesz wiedział :)

Ty się módl żeby nie przeliczyli według koszyka dóbr. Znalazłem coś takiego:

Zabawa w burdelu przy ulicy Wilczej (Warszawa) - ok. 10 zł, przy Ordynackiej 11 - za 5 zł

Ups...

czy to także należy do koszyka dóbr, rozpatrywanych przez sąd ?

:oops: :lol:

Nie każdy sędzia rodzaju męskiego (jak większość mężczyzn) wie ile kosztuje chleb czy masło :lol: :lol:

Ojjj, ale 3000 zł po przeliczeniu na obecne koszta

to moze być calkiem sporo.

A to sędzia może juz wiedziec :D

A tak powazniej, to próbowałeś już "czepiać" bank i dowiedzieć sie jaka jest prawda??

(który bank jest tak stary????)