slapal 08.02.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 witajcie,chcę kupic działkę budowlaną, sprawdzając księgi wieczyste okazuje się że jest tam hipoteka na rzecz banku w kwocie 3000 zł z 1927r.!!!z ustnych relacji wynika że kredyt ten został spłacony jeszcze przed wojną, niestety nie zachowały się żadne dokumenty które to potwierdzają.Gdyby kredyt nie był spłacony to pewnie gdzieś byłby slad o tym że bank starał się ściągnąć wierzytelność ale w księgach nie ma o tym ani słowa.Dowiedziałem się o czymś takim jak depozyt sądowy: Art. 99.1. Gdy wierzytelność zabezpieczona hipoteką jest wymagalna, a wierzyciel dopuszcza się zwłoki albo też zaspokojenie go napotyka trudności, hipoteka wygasa, jeżeli właściciel nieruchomości złoży zabezpieczoną kwotę do depozytu sądowego, zrzekając się uprawnienia do odebrania jej z powrotem. 2. Wykreślenie hipoteki następuje na wniosek właściciela nieruchomości na podstawie prawomocnego postanowienia sądu o zezwoleniu na złożenie do depozytu sądowego oraz dowodu wpłaty zabezpieczonej kwoty do depozytu sądowego ze zrzeczeniem się odebrania jej z powrotem. Poszedłem do sądu i pytam o to a oni na mnie patrzą jakbym spadł z księżyca....Kazali napisac wniosek i czekać na ewentualne uzupełnienie dokumentacji.Gdy zapytałem o koszty to oczywiście tez nikt nie mógł mi nic powiedzieć....Czy ktoś z Was szanowni forumowicze miał do czynienia z podobnym przypadkiem??Jakie to były koszty??W jaki sposób sąd wyliczy obecną wartość hipoteki która w kwocie 3000 zł była ustanowiona 80 lat temu??Dzięki z góry za każdą podpowiedz co z tym fanetm zrobićpozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 09.02.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 W jaki sposób sąd wyliczy obecną wartość hipoteki która w kwocie 3000 zł była ustanowiona 80 lat temu?? Ty się módl żeby nie przeliczyli według koszyka dóbr. Znalazłem coś takiego: Ceny w Warszawie w 1938: 1kg ziemniaków - 10gr 1kg chleba żytniego - 31gr 1kg mąki przennej - 49gr 1kg wołowiny - 1,50zł 1kg wieprzowiny - 1,47zł krowa - ok. 170 zł 1kg cukru - 1zł masło (nie wiem ile - chyba kilogram) - 3,54zł litr mleka - 27gr 1kwh energii elekrycznej 3,8gr (im więcej zużywano energii, tym mniej płacono) tona węgla - 22zł (jeśli odbierano bezpośrednio w kopalni) Robotnik zarabiał ok. 80gr/h Noc w Hotelu Ritz w Białymstoku od 3 do 30 zł. (1933) Studia w Szkole Wyższej Dziennikarstwa w Warszawie - ok. 150zł/miesiąc Zabawa w burdelu przy ulicy Wilczej (Warszawa) - ok. 10 zł, przy Ordynackiej 11 - za 5 zł Z powyższego wybierz dowolną pozycję, przelicz o ile wzrosła i już będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 09.02.2007 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 W jaki sposób sąd wyliczy obecną wartość hipoteki która w kwocie 3000 zł była ustanowiona 80 lat temu?? Ty się módl żeby nie przeliczyli według koszyka dóbr. Znalazłem coś takiego: Zabawa w burdelu przy ulicy Wilczej (Warszawa) - ok. 10 zł, przy Ordynackiej 11 - za 5 zł Ups... czy to także należy do koszyka dóbr, rozpatrywanych przez sąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 10.02.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Ups... czy to także należy do koszyka dóbr, rozpatrywanych przez sąd ? Nie każdy sędzia rodzaju męskiego (jak większość mężczyzn) wie ile kosztuje chleb czy masło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 12.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Poza tym chleb czy masło mogło być w tym czasie zupełnie inne a co do jakości i sposobu świadczenia "tych" usług istnieje duże prawopobobieństwo, że nie uległo to tak dużej zmianie, wobec czego zasadnym jest porównywanie tych wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 12.02.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Nie każdy sędzia rodzaju męskiego (jak większość mężczyzn) wie ile kosztuje chleb czy masło Ojjj, ale 3000 zł po przeliczeniu na obecne koszta Zabawa w burdelu przy ulicy Wilczej (Warszawa) - ok. 10 zł, przy Ordynackiej 11 - za 5 zł to moze być calkiem sporo. A to sędzia może juz wiedziec A tak powazniej, to próbowałeś już "czepiać" bank i dowiedzieć sie jaka jest prawda?? (który bank jest tak stary????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts