reza 28.05.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witam, mam pytanie - wszedzie widze domki obsypane zwirkiem, dopiero dalej plytki chodnikowe i ogródek. Pytanie - po co? czy ma to znaczenie wyłącznie estetyczne czy też ma głębszy sens (oddychanie fundamentów). Prośba o info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 29.05.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Sens jest taki: Przez żwirek woda opadowa łatwo spływa na dół, np do drenażu, nie rozpływając się na boki i nie zawilgacając ścian fundamentów. A z drugiej strony ze żwirku łatwo odparowuje. Z "oddychaniem" przegród budowlanych, to ostrożnie na tym forum, bo można wywołać dyskusję, która kończy "nieukami" i "głupkami". Pozdrowionka Metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 29.05.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Słowo "oddychanie" wykreślić ze słownika i nie używać, grozi "poważnymi debatami".Pzdr.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 29.05.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 rozwiązanie to nazywamy opaską - może być ze żwiru, kory, ale i kostki betonoewj nachylonej na zewnątrz(gorsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Krople wody nie "odbijają" się tak od żwirku i nie ma rozbryzgów na elewacji.Oczywiście powinno to być zrobione z sensem: grubość, warstwy, coś jak podkład pod bruk. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 29.05.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Dzisiaj właśnie przywożą mi taki żwirek i mam pytanie-jaka ma być optymalna grubość takiej opaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 29.05.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Ach i jeszcze jedno czy taki żwirek spełnia podobną funkcję do kory-zatrzymuje wilgoć w podłozu,czy kora jest lepsza ? .Musze obsypać czymś skalniak przy domku i wolałabym aby był to materiał lepiej zatrzymujacy wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.05.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Może mi się cośpomyliło ale żwirek nie ma zatrzymywać wody a wręcz przeciwnie-jak najszybciej się jej pozbyć i nie pozwolić aby długo działała na fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 02.06.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Pod iglaki zdecydowanie nadjlepsza jest kora. To ona właśnie utrzymuje wodę i zabija chwasty i trawę, zakwaszając ziemię. Kamyczki, czy żwirek z tego co wiem to wody nie zatrzymują, ale szybko przepuszczają.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.06.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 ale ten zwirek rozumiem ma byc wysypany obok domku... a kora niedaleko płotu:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 02.06.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 żwirek zresztą jak pisałam wczesniej bedzie wysypany wokól domu drugi problem dot.skalniaka,który jest narażony na działanie słońca przez cały dzien od południa i absolutnie nie dot. sprawy z opaską wokół domu .Ktoś niedokładnie przeczytał mój post ,nie pytałam czy żwirek nadaje sie wokól domu bo to jest wiadome ale o kwestię zatrzymywania wilgoci przy roślinkach na skalniaku i jesli kora jest lepsza to ok,ponieważ w magazynach ogrodniczych widziałam rabaty i skalniaki posypane żwirkiem -stąd moja watpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.06.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 agnes....zdecydowanie kora:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 02.06.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Teraz już wiem ,że kora i korę zakupiłam z tymże muszę jej kupić wiele,bardzo wiele bo oprócz skalniaka wokół ogrodu mam posadzone iglaki ale myslałam również o szyszkach leśnych /tylko pod iglaki przy ogrodzeniu/ czy takowe nadaja się ,w lesie ich mnogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 02.06.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Przynajmniej będzie ŁADNIE... (z tymi szyszkami), ale kora się sprawdza najlepiej! [ Ta wiadomość była edytowana przez: Krystian dnia 2003-06-02 09:36 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts