Stalker Greg 18.05.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ged, masz na myśli takie rozsadzenie ściany? http://www.daycreek.com/dc/images/photoalbum/ExteriorAlbum/pages/DC_Exterior031.htmMyślę, że przy 0,5m grubości muru nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 21.05.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Rzuce pare realizacji..http://www.geocities.com/PicketFence/Garden/5945/front.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 21.05.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 http://www.geocities.com/PicketFence/Garden/5945/front.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 21.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 http://www.havencraftnaturalhomes.com/Cordwood2op.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 28.05.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Cortwood - ciekawa sprawa ) Gdyby tylko trafiła się gdzieś działeczka rekreacyjna to można by z takiego czegoś domek letniskowy stworzyć. Z zewnątrz bomba, wewnątrz można by jakiś fragment ściany zostawić w takim charakterze, dla podkreślenia konstrukcji, resztę przykryć boazerią lub GK. A jakby lepić gliną i zabezpieczyć jakimś środkiem od zewnątrz (na wypadek wypłukiwania) to super tania technologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 28.05.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Jurand, zobacz http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1823939&highlight=#1823939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.11.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 witam. temat spadł, czy Autor jeszcze wierzy w jego realizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 16.11.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Adam jak z tą strzechą? Impregnacja mat jest bardzo skąplikowana? Czy da się wykonać impregnację "domową robotą" i czym to zrobić (tym impregnatem do konserwacji)? U mnie w okolicy trzcina rośnie za darmo tylko trzeba trochę cierpliwości do wiązania mat drutem. Dobrze działają już sprawdzone kiczki ze słomy (niestety nie umiem wiązać, ale się nauczę zanim zawód wiązacza wymrze - ponoć podobnie się skręca, jak powrósła), strzecha, którą widzieliśmy na początku wontku i gonty. A tak na marginesie mój domek (100m^2parteru) wraz z działką (9ar) kosztował mnie 65tyszł - odliczając koszt działki w tej okolicy 35 tys zł (po zamianie na własność-koszt 600zł wartość wynosi obecnie 46tys )jego koszt wyniósł 30tys jak na razie dołożyłam 6tys za dozbrojenie działki i wykonanie instalacji kanalizacyjnej zew 3,6tys za okna (brakuje jeszcze4) 1tys za projekt instalacji gazowej 6tys za izolację zewnętrzną 2stron fundamentu (dzisiaj zrobiłabym sama) 2 tys za pozostałe 2 ściany wraz z robocizną (głębokość fundamentu 1,8m) 2,5 tys za docieplenie cząści poddasza 1 tys za podniesienie poziomu podłogi na gruncje z podkładem (66m^2podniesione o ok 40 cm) 2 tys wkład kominkowy z podłączeniem do komina koszt domku to 30+23tys=53,5tys Jak do tej pory najbardziej przeraża mnie zaproponowana kwota za wykonanie co z kotłownią i wkładem do komina 30 tys zł - szukam taniej I mam nadzieję zmieścić się w 100tys zł (bez wykończenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 16.02.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witajcie , witaj Adamie , nie moge sie nie przypiac pod temat , troche w innym kierunku no ale skoro o ideach do 100000 to : zaopatrujac sie w niezbedny na cala droge sprzet kupujemy tani samochod albo drozszy z HDS em ktory w tym wypadku robi za pomocnika przy montazu/demontazu i dom w wersji do wyboru do koloru a jest tego sporo , nie tylko w tym regionie za jednym zamachem ladujemy tez na pake wspanialy budulec i pokrycie dachowe , wolalbym taka stara mazurska czerwona , ok 4000 szt + dodatki , ale nie znalazlem , jak sie okazuje to rowniez rozchwytywany towar zakladajac ze posiadamy juz dzialke potrzebne beda : checi , cierpliwosc, znajomosc tematu przenoszenia domu , ktos do pomocy i oczywiscie bardzo duzo WLASNEJ PRACY . To tez oferta nie dla wszystkich . zostaje jednak MNOSTWO pieniedzy . Na wiarygodnosc ze mozna , polecam mnie samego czeka cos podobnego , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.02.2008 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Trochę deszczu, drewno napęcznieje i porozsadza tę ścianę. Kiedyś w kamieniołomach przy pomocy drewnianych klinów polewanych wodą odspajano wielotonowe bloki marmuru. Trochę słońca drewno wyschnie i porobią się szczeliny. Porobią się bo drewno nigdy nie jest suche do końca. Bardzo ciekawy post... . Autor chyba tylko poezją sie zajmował, a potem los walnął mu kłode pod tytułem budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 17.02.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Stolarzem ani ciesla to kolega nasz na pewno nie jest adam_mk , mam takie pytanie i prosbe o pomoc . W Twoim temacie wypowiadasz sie nastepujaco "Dziś już można "zrobić sobie" takie drewno, które kompletnie się nie pali." Moge prosic o recepte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 27.02.2008 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 adam_mk , jak ci idzie dom za MNIEJ NIZ 100000 ?Z ciekawosci pytam bo pisalem we wiadomej sprawie i mimo ze odwiedzasz FM nie dales znaku zycia , nie ukrywam liczylem na Twoja pomoc , w watku tez jest kilka ciekawych rozwiazan - moze warto by kontynuowac ? , Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.02.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Dziś jestem pewny, że można wybudować normalny dom za 100 tys. Wiem bo mam bezpośredniego sąsiada który wybudował dom dla syna, a teraz buduje dla córki. Wszystkie prace robione chłopską metodą, zero zatrudniania ekip budowlanych, absolutnie wszystkie prace wykonuje rodzina, murarzem jest dziadek 72 lata. Dom mały prosty; maks, styropian, blacha, do tego piach, wapno, cement i woda. dlaczego to piszę? - bo dziś była u mnie ostatnia grucha z betonem i jakoś tak sobie uświadomiłem, że ja tyle wydałem na beton w betoniarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 27.02.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 i jakoś tak sobie uświadomiłem, że ja tyle wydałem na beton w betoniarni no ale nie masz kurnika tylko porzadnie wypasiona chate , nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 27.02.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Co nie znaczy, że nie można zbudować domu za stówę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 27.02.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 oczywiscie ze mozna ja bym sie w dziewiecdziesieciu zmiescil przenoszac chalupe . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 30.04.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Jak ktoś ma rodzinę na wsi to jest dla niego oczywiste, że można nie widzieć takich pieniędzy na oczy przez całe życie i ładny dom postawić. Ludzie tam robią wszystko sami oprócz cementu i stali (no i instalacyjnych rzeczy też). Wylewają pustaki, tną drewno, szukają używanych elementów do wykorzystania jak piece, blacha na dach, co się da. Całe rodziny własnymi siłami budują i oszczędzając budują domy na które normalnie takich ludzi nie stać. Muszę jednak przyznać, że często niezgodnie ze sztuką budowlaną, ale domy są i ( z reguły )nie walą się. Nie zmienia to faktu, że ja wolę mieszkać w trochę droższym lokum. Są jeszcze awangardowe u nas technologie czyli domy ze słomy (jak ktoś słyszał to wie, że to nie żart) i coraz popularniejsze na zachodzie domy z gliny ciężkiej lub lekkiej (bardzo ekologiczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.05.2008 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 O! Temat żyje i nie przepadł w czeluściach forum! To dobrze! To niepalne drewno... Sole boru. Drewno, papier czy cokolwiek nimi nasączone staje się niepalne. A u mnie trochę zmiana orientacji i wyzwanie jakby nieco większe! Tak się złożyło, że zaczęła rozpadać się buda w której mam firmę! Samo życie zmusza mnie do podjęcia się gruntownego remontu z przebudową dwupiętrowego budynku w mieście. Bardziej teraz studiuję tynki, wypełnienia, wzmocnienia drewna (walkę z grzybkami też) niż projekt pustaka ściennego (którego jednak nie porzucam!). Moje zamiary idą w takim kierunku, że tam , tak właściwie, to wszystko przecież już jest. Trzeba zdjąć, poddać renowacji, tu i uwdzie coś poprawić, dołożyć i zamontować to zdjęte (głównie drewno) na powrót! No i kwity! Tu, to szlag człowieka trafia! Bardzo wolno to idzie... Ale idzie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 20.05.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Mi się przez dłuższy czas marzył nowoczesny dom (technologia) z tradycyjnego materiału jakim jest glina.Wszystko zaczęło się od tego, że moi pradziadkowie mieszkali w domu z gliny ze słomą i nijak się to miało do krążących mitów o tzw. lepiankach.Dom stał kilkadziesiąt lat bez żadnego remontu (nie licząc przykrycia papą w miejscu strzechy) i tworzył specyficzny klimat tak, że miło się w nim przebywało.Kiedy odkryłem, że na zachodzie ta technologia powraca pod szyldem ekologii, że buduje się w niej wielkie wille, a do naszych czasów przetrwały nawet kilkuset letnie pałacyki postanowiłem przyjrzeć się tematowi.Niestety natrafiłem na ścianę w postaci kosztów.Paradoksalnie bo dom taki powinien być tani jednak z braku powszechności tej technologii tak nie jest.Mimo, że Polska jest jednym z nielicznych krajów który ma normę na budownictwo z gliny to brak projektów typowych, trudno znaleźć architekta który podejmie zaprojektowania, a kilku którzy się tym zajmują mają wysokie stawki.Podobne problemy, że znalezieniem i dostarczeniem odpowiedniej gliny nie mówiąc o fachowym wykonawstwie.Z tych powodów budownictwo które powinno być z zasady tanie dorównuje kosztami ogólnie stosowanemu, a ponieważ wiąże się z problemami, odpuściłem sobie.Szkoda że technologia nie rozpowszechnia się bo przy bardziej masowym wykorzystaniu (więcej projektów, powstanie kopalń gliny, dostęp do potrzebnej wiedzy wśród wykonawców), stan surowy takich domów byłby znacznie obniżony przy zachowaniu walorów cieplnych i użytkowych a do tego ekologicznych. PS:Dom Pradziadków choć był w nienagannej kondycji "odszedł" razem z nimi robiąc miejsce popularniejszym technologiom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.06.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 mam zamiar zrobić mały "remont" domku gospodarczego ( stan obecny- zostało kilka kamieni z fundamentu ) Domek miał około 60m2, 6 na 10m. Zakładam że ma być baaaaaaaaaardzo tani, ile? okaże się po wykonaniu Takiej konstrukcji : -płyta fundamentowa -ściany ze stempli szalunkowych wypełnionych kostkami słomy-otynkowane -kostr. dachu-wiązary deskowe, pokrycie blachodachówka stan surowy otwarty powinien się zmieścić w 10 tyś zł, czy można taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts