Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piękny dom za mniej niż 100 tysięcy!

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć Adam. a może by tak konstruktywniej podejść do tematu.myślisz o ścianach tak? to dam ci mój wariant. pokleić styropian np.na wikol tworząc szalunek (jak analogia thermomur) tylko że bez wpustów bo na klej.taniej chyba to nie możliwe.przeliczyć by trzeba cenę m2,ale to zależy od gr. styr. A tak co do tej konstruktywnego podejścia to ztakim wypasem co ty zakładasz mam wątpliwości, tzn.piwnica i strop 15tyś +rekuperror 15tyś+pompa ciepła z połogowym 30tyś + inst. wod-kan, elektr.15tyś. i inne no to może zostało na fundamenty, a kominek może z 10tyś. ? czekam na sprostwanie.

cześć Adam. a może by tak konstruktywniej podejść do tematu.myślisz o ścianach tak? to dam ci mój wariant. pokleić styropian np.na wikol tworząc szalunek (jak analogia thermomur) tylko że bez wpustów bo na klej.taniej chyba to nie możliwe.przeliczyć by trzeba cenę m2,ale to zależy od gr. styr. A tak co do tej konstruktywnego podejścia to ztakim wypasem co ty zakładasz mam wątpliwości, tzn.piwnica i strop 15tyś +rekuperror 15tyś+pompa ciepła z połogowym 30tyś + inst. wod-kan, elektr.15tyś. i inne no to może zostało na fundamenty, a kominek może z 10tyś. ? czekam na sprostwanie.

Wątek Adama ale się "wetnę" : rekuperator + cała instalacja to u mnie wyjdzie max w granicach 8k pln nie 15k :lol: Resztę podobnie zawyżasz przy układzie robienia wszystkiego samemu i kupowania materiałów tanio (zwłaszcza jak ktoś kupi na firmę).

cytując Adama :

Pompa ciepła w częściach, praktycznie kompletna, czeka a kosztowała mnie już ze 600zł.

Rekuperator i EBMy kupiłem "z odzysku" za 200zł. Przekonstruowałem i czekają.

W ten sposób sporo zaoszczędzi, co nie :wink:

Zresztą Adam dba o swoje interesy i wątki dobrze, także nie będę mu zabierał chleba :lol:

jak chce się kalkulować i prowadzić temat domu za 100 tys. to trzeba zrobić pewne założenia.....

inaczej okaże się, że mamy ojca murarza, wuja elektryka, stryja hydraulika, siostrzeńca tynkarza, teść produkuje pompy ciepła a szwagier ma cegielnię i ciężarówkę dla transportu....

w ten sposób można pociągnąć temat "dom za 5 tysięcy", bo tyle wydamy na telefony, żeby całą tą ekipę koordynować..... :lol:

Opanujcież Wy się trochę! :lol:

Słabo czytacie, a ten wątek jest częścią większej całości.

Mam specyficzne uwarunkowania. Mam swoiste potrzeby. Mam pewne umiejętności i jaki taki zasób wiedzy.

Mam taki plan:

Stawiam elektrownię wodną i budynek techniczny.

Obok stawiam szopę do wytwarzania potrzebnych pustaków i elementów.

Woda płynie w dowolnej ilości obok, a prawo wodne pozwala mi na "zwykłe korzystanie z wody" (na potrzeby własne).

Piach i cement nawet z przywozem (można i chyba należy sukcesywnie, zwłaszcza cement) nie kosztują fortuny.

Prąd mam własny, tak jak i ciepło oraz wodę pod ciśnieniem (planuję taran wodny, którego budowa zajmie mi może ze 3 godziny).

Nie istnieje taka instalacja, której bym nie zaprojektował i nie wykonał.

Czego potrzebuję? Koparki na godziny i murarza na umowę o dzieło.

To teren rolniczy. U sąsiada zamówię potrzebną sieczkę. Wapno jest tanie.

Kupię strop, więżbę i strzechę. Także stolarkę otworową.

Nie da się?

Mam wszystkie stosowne uprawnienia i jakie takie doświadczenie z tymi instalacjami. To nie jest tak, że dotknę ich pierwszy raz w życiu. :lol:

Co do wyliczeń.

Stale liczę i optymalizuję. Jak wstawię bardziej zaawansowane materiały (PUR, styro) to mi koszt rośnie. Jak powiększę grubość tej czy tamtej ścianki to też. Tak muszę to optymalizować, żeby końcowy efekt był zadowalający cenowo, nawet jak jeden z komponentów ma astronomiczną cenę.

Prace trwają. Skończę to dam fotki.

Dla ciekawskich mogę dać fotki z testów.

Testy robię wtedy, jak mam chwilę czasu, a z czasem mam coraz ciaśniej.

BOHO, an-bud

Zaprojektowaliście sobie już elektrownie?

Ja muszę i nie uważam tego za coś trudnego.

A poza tym! Wiem po co mi to!

Ten dom ma mnie utrzymywać, a nie ja jego!

Pozdrawiam Adam M.

Znów powtórzę słowa mojego majstra: Paaanie to trzeba wymurooować a nie pierdoooolić .

Zacznij realizować swoje pomysły - każdego dnia wieczorem pokazuj nam swoje wyniki. Załóż dziennik i systematycznie pokazuj, opisuj, co pchnąłeś do przodu. Dzień po dniu.

ged

Ty naprawdę chcesz wiedzieć jak się buduje elektrownię wodną? :o :o :lol:

Serdecznie zapraszam na nasze forum "Małe elektrownie wodne"

Tam jest wiele przykładów, które można sobie pooglądać. Są fotki, rysunki. Sami tacy co budują lub zbudowali. Podciągniesz się! :lol:

A to co ja teraz robię, to możesz sobie na wstawianych fotkach pooglądać.

Teraz mam zlecenie na bufor. Rurkę już na niego kupiłem. Leży na spawalni.

Taka rurka:

http://img177.imageshack.us/img177/7537/rurkaie8.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/9233/rurka1tb0.jpg

:lol:

Pozdrawiam Adam M.

myślisz o ścianach tak? to dam ci mój wariant. pokleić styropian np.na wikol tworząc szalunek (jak analogia thermomur) tylko że bez wpustów bo na klej.taniej chyba to nie możliwe.przeliczyć by trzeba cenę m2,ale to zależy od gr. styr.

też nad tym myślę, ale ten wikol... pod naporem betonu to się to porozpada, ja myślałem o czymś w rodzaju szalunku gdzie styropian sie umieszcza z jakimiś rozpórkami w środku co by się to nie zapadło do środka.

+rekuperror 15tyś

eee... to ma byc tymi ręcami... i wyjdzie znacznie taniej, ja sie zmieściłem w 3 tys. u siebie.

+pompa ciepła z połogowym 30tyś

j.w. taka cena to chyba jak ci ktos zrobi, a nie (jak w tym przypadku) "ja sam"

+ inst. wod-kan, elektr.15tyś.

j.w. :)

i inne no to może zostało na fundamenty, a kominek może z 10tyś. ? czekam na sprostwanie.

kominek za 10 kzł? dla kogoś kto sam jest w stanie go zrobić ?

witam, może ktoś wie co trzeba zrobić na etapie budowy domu (wylane fundamenty) , żeby przygotować dom pod piec typu hypokaustum - jak to działa, czym to się różni od ogrzewania powietrzem ? gdzie i jak buduje się te komory ogrzewające? czy można zatrudnić zduna i on będzie wiedział o co chodzi?

Ala

witaj adam.ty nie jesteś przeciętnym,ale wyjątkowym człowiekiem.chylę czoło.elektrownia mnie zatkała.ale mam małą uwagę.czy pompa ciepła będzie w stanie zaspokoić potrzebny komfort cieplny w tak zimnym domu? pompa to niskotmperaturowy nośnik,no to raczej w połączeniu z podłogowym. przeżyłem ostatnio dwie zimy w starym (prawie 200 lat) domu,nie życzę tego najgorszemu wrogowi,ściany z1.5 c ,stare (orginał piece kaflowe) opału poszło tyle!!!! ze w por. z po ociepleniu, starczyłoby na 10 lat. a wracając do wątku,to normalny człowiek może zapomnieć o budowie za 100 tyś.

Widzisz. To jest tak: Cała natura działa opierając się na tych 1000W/1m2.

Działa od jakichś 4 miliardów lat. Sporo miała czasu, żeby udoskonalić formy swego "działania" rozumianego jako istnienie. Jako byt.

Dopiero powstanie rozumu pozwoliło na dość dowolne i znacznie szybsze kształtowanie tego bytu. Na byt świadomy. Inny niż sama egzystencja.

Egzystowanie rozumiane jako coś innego niż samo przerabianie dobrego żarcia na gu....

Nigdy nie dostaniemy więcej niż jest. Możemy sobie "pożyczyć" (ropa, węgiel) ale oddawanie boli. Tym bardziej, im więcej pożyczamy.

Usrana sprawa jest w tym, że tę właśnie prawdę będą musieli zrozumieć raczej nasi zstępni. My pożyczamy, a oni bęą oddawać.

Tak, jak my oddajemy to, co "pożyczyli" nasi poprzednicy na tym padole.

Tylko, że oni niewiele pożyczyli a my już dość sporo.

Dobrze jest, jak podpatrując naturę stosujemy sprawdzone rozwiązania. Ona miała czas je wypracować i zweryfikować ich przydatność. My tego czasu nie mamy. Życie jest zbyt krótkie. Dobrze, że mamy rozum.

A zawsze mamy?...

Adam M.

Na filozofię mnie po świętach naszło!

Te święta to były do du...

Dla mnie były.

Zgadzam się z Twoim stwierdzeniem!

Normalny to nie tylko może, ale nawet MUSI zapomnieć o takim "cudzie".

:cry:

Na całe moje szczęście, ja nigdy nie byłem "normalny".

Adam M

ja też nie jestem normalny, ale mam zamiar znależć sposób na domek dla tych w miarę normalnych ludzi. przy dzisiejszych cenach mieszkań,na ile m2 starczy 100tyś? Zależy od reginu i lokalizacji.10,20, a może w porywach 30 m2.jak bym miał wybierać,to zawsze domek, realnie 60 do 70 m2. ułamek % może myśleć o elektrowni wodnej,a może by tak pare rozwiązań dla ludu.ja mam kilka pomysłów,mogę się nimi podzielić....Jerzy A.