wojtas84 09.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 witam wszystkich forumowiczów! Mam problem, od niedawna z żoną nosimy sie z zamiarem budowy domu, jednak po przeglądnieciu różnych ofert podwykonawców , (chodzi również o koszta) nie wiemy na co sie zdecydować , na dom drewniany czy mórowany? W planach mieliśmy zamiar budowac dom drewniany ale teraz już sami niewiemy... ,ceny rosna w szaleńczym tempie . Proszę o jakąś porade tych którzy budują dom murowanych lub drewniany. Z góry wielkie Dzieki ! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 09.02.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Tak to prawda ceny rosną . Ja zdecydowałem sie na drewniamy ,wpłaciłem zaliczke w ubiegłym roku. Sprawdzając teraz oferte firmy zobaczyłem że ceny są o 40 tyś większe niż w ubiegłym roku a wpłacając miałem już cennik z 2007...Jeśli chodzi o wybranie drewnianny czy murowany to trzeba zrobić wycene ( jeśłi oczywiście liczyą się tylko pieniądze). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 09.02.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Razem z żoną zrobiliśmy porównanie i w sumie za dom ok 120 m kw , parterowy :- ok 2000 zł za metr - dom murowany - system gospodarczy- ok 2500 zł za metr - dom drewniany - pod klucz ( firma z Łasku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaz-mar 10.02.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam. My też z żoną przez ponad rok zastanawialiśmy się jaki dom. zdecydowaliśmy na drewniany ze względu na krótszy okres od fundamentu do zamieszkania i głównie chodzi nam o zdrowsze ściany od murowanych. Cena domu o pow. użytkowej 187m2 (z użytkowym poddaszem, balkonem i 2 lukarnami)wynosi 114.700zł i zawiera stan zamknięty. 1. konstrukcję drewnianą impregnowaną + ściany zewnętrzne o grubości 4,2cm + folia paraizolacyjna. ( kolor elewacji do wyboru) 2. Podłoga na parterze gr 4cm + stropopodłoga dwustronnie cheblowana o gr. 3,2 cm 3. Konstrukcja dachu wraz folią przykryta deskami + blachodachówka + kpl. orynnowanie ( do wyboru paleta kolorów) 4. Schody drewniane dwuzabiegowe 5. Kompletna stolarka zewnętrzna dobrej klasy 6. Konstrukcję ścian wewnętrznych. Do wykończenia pozostają wewnętrzne ściany i ocieplenie + instalacja elektryczna i CO ( będzie kominek z płaszczem wodnym). Dom będzie stał w 4 tygodnie w wyżej wymienionym stanie w mcu wrześniu tego roku. Więc przez zimę możemy odłożyć pieniążki na wykańczanie wnętrza a co najważniejsze można te prace wykonać w większości samemu z pomocą rodziny lub przyjaciół i będzie tanio. Dla nas też miało znaczenie, to że jest to krótki czas od chwili wejścia wykonawcy domu do otrzymania kluczy. Wykonawcę sprawdziliśmy spotykając się z właścicielami wykonanych przez niego domów i to nas przekonało. Tak więc my budujemy drewniany. No i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa dom powstaje wg naszych marzeń dosłownie sami naszkicowaliśmy to co byśmy chcieli i architekt, który robi projekty dla tej firmy nam zrobił po kilku naszych sugestiach i poprawkach, oczywiście wg jego podpowiedzi jako fachowca - za 1300zł!!! W innych biurach chciano za nasz pomysł od 5tyś do 13tyś zł!!!! Tak więc trzeba czasu, cierpliwości i wielu, wielu poszukiwań. W naszym przypadku to się nam opłaciło. (Oczywiście jest to nasze subiektywne zdanie) Pozdrawiamy - wybór należy do Was. Krystyna i Kazimierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 11.02.2007 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Co macie na mysli piszac dom drewniany? Patyczaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts