Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom drewniany czy murowany?

Recommended Posts

witam wszystkich forumowiczów!

Mam problem, od niedawna z żoną nosimy sie z zamiarem budowy domu, jednak po przeglądnieciu różnych ofert podwykonawców , (chodzi również o koszta) nie wiemy na co sie zdecydować :roll: , na dom drewniany czy mórowany? W planach mieliśmy zamiar budowac dom drewniany ale teraz już sami niewiemy... ,ceny rosna w szaleńczym tempie :( . Proszę o jakąś porade tych którzy budują dom murowanych lub drewniany.

Z góry wielkie Dzieki ! pozdrawiam!

Tak to prawda ceny rosną . Ja zdecydowałem sie na drewniamy ,wpłaciłem zaliczke w ubiegłym roku. Sprawdzając teraz oferte firmy zobaczyłem że ceny są o 40 tyś większe niż w ubiegłym roku a wpłacając miałem już cennik z 2007...

Jeśli chodzi o wybranie drewnianny czy murowany to trzeba zrobić wycene ( jeśłi oczywiście liczyą się tylko pieniądze).

pozdr

Witam. My też z żoną przez ponad rok zastanawialiśmy się jaki dom. zdecydowaliśmy na drewniany ze względu na krótszy okres od fundamentu do zamieszkania i głównie chodzi nam o zdrowsze ściany od murowanych.

Cena domu o pow. użytkowej 187m2 (z użytkowym poddaszem, balkonem i 2 lukarnami)wynosi 114.700zł i zawiera stan zamknięty. :) :)

1. konstrukcję drewnianą impregnowaną + ściany zewnętrzne o grubości 4,2cm +

folia paraizolacyjna. ( kolor elewacji do wyboru)

2. Podłoga na parterze gr 4cm + stropopodłoga dwustronnie cheblowana o gr.

3,2 cm

3. Konstrukcja dachu wraz folią przykryta deskami + blachodachówka + kpl.

orynnowanie ( do wyboru paleta kolorów)

4. Schody drewniane dwuzabiegowe

5. Kompletna stolarka zewnętrzna dobrej klasy

6. Konstrukcję ścian wewnętrznych.

Do wykończenia pozostają wewnętrzne ściany i ocieplenie + instalacja elektryczna i CO ( będzie kominek z płaszczem wodnym).

Dom będzie stał w 4 tygodnie w wyżej wymienionym stanie w mcu wrześniu tego roku. Więc przez zimę możemy odłożyć pieniążki na wykańczanie wnętrza a co najważniejsze można te prace wykonać w większości samemu z pomocą rodziny lub przyjaciół i będzie tanio. Dla nas też miało znaczenie, to że jest to krótki czas od chwili wejścia wykonawcy domu do otrzymania kluczy. Wykonawcę sprawdziliśmy spotykając się z właścicielami wykonanych przez niego domów i to nas przekonało.

Tak więc my budujemy drewniany. No i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa dom powstaje wg naszych marzeń dosłownie :lol: :lol: sami naszkicowaliśmy to co byśmy chcieli i architekt, który robi projekty dla tej firmy nam zrobił po kilku naszych sugestiach i poprawkach, oczywiście wg jego podpowiedzi jako fachowca - za 1300zł!!! W innych biurach chciano za nasz pomysł od 5tyś do 13tyś zł!!!!

Tak więc trzeba czasu, cierpliwości i wielu, wielu poszukiwań. W naszym przypadku to się nam opłaciło. (Oczywiście jest to nasze subiektywne zdanie)

Pozdrawiamy - wybór należy do Was. Krystyna i Kazimierz.