Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena robocizny za stan surowy - małopolska

Recommended Posts

Hej, oto wycena jaka otrzymałem dla stosunkowo prostego domu w kształcie L, niepodpiwniczonego z poddaszem użytkowym, z porothermu, krytego dachówką o powierzchni użytkowej 208 m2

1. podbetonka przy wykopie ( gr 10 cm ) - 60m2*9zł = 540 zł

2. izolacja podbetonki 60m2*3zł=180 zł

3. ława fundamentowa 16m3*125zł = 2000 zł

4. ściana fundamentowa ( lana ) 38,5m3*135zł=5197

5. izolacja ściany fundamentowej 280m2*3zł=900zł

6. położenie styroduru i folii kubełkowej 86m2*7zł=602 zł

7. zasyp,podsypka i zagęszcz 18m3*45zł=810zł

8. podbetonka (gr.10 cm)120m2*10zł=1200zł

9. ściany parteru ( nośne ) 193m2*34zł=6562zł

10.strop 120m2*50zł=6000zł

11.ściany poddasza( nośne ) 85m2*34zł=2890zł

12.wieńce 11,6m3*145zł=1680zł

13.kominy ( 2 sztuki ) 13m3*220zł=2860zł

14.dach 278m2*49zł=13622zł

co daje kwotę 44963 zł( netto )

ponadto

obróbka okien dachowych 180zł/szt

podbitka bita na krokwie 25 zł/m2

wykonanie uziomu w fundamencie 800 zł

prowadzenie instalacji ( woda, kanalizacja, kominek ) w posadzce 60zł/m

pozdrawiam z Krakowa,Paweł

Wydaje mi sie ze bedzie to praca na max. 3 miesiace (a moze tylko 9 tygodni) dla trzech osob. Czyli miesiecznie 15tys (zakladajac ze sie beda guzdrac i robic 3 miechy), czyli na osobe 5tys/miesiac na czysto. Tym panom to sie wydaje ze nie emigrujac moga zarabiac tak jak w Anglii. Masz za duzo forst to plac.

a tak poważnie ...

Wybór takiej ekipy bynajmniej nie wynika z nadmiaru pieniędzy.

W moim wypadku jest możliwe wyłącznie zatrudnienie ekipy która ma pomysł na budowe i nie trzeba jej prowadzić za rączkę przy każdym detalu ( choć i tak częste wizytacje są niezbędne ). A żeby była solidna to każdy by chciał. Dodatkowa sprawa to to co się dzieje na rynku budowlanym.

Osobiście rozmawiałem z kilkoma potencjalnymi wykonawcami i:

- pierwszy (znajomy) się wycofał bo powiedział że mu się ekipa rozjechała i nie ma nikogo solidnego,

- drugi, polecony, po rozmowie telefonicznej przywitał mnie nawalony tak że nie był w stanie patrzeć na projekt,

- trzeci z polecenia - cena 60 tys,

- czwarty - zwodził, zwodził i zrezygnował,

- piąty z polecenia 55 tys

- szósty się trafił konkretny i mam zamiar z nim współpracować,

To co, szukać dalej ? Z gazety ? Ja już więcej kontaktów nie mam !

Uważem że rzucić tekst "masz forse to płać" jest łatwo. A odnaleźć się w tej chorej rzeczywistości to drugie

pozdrawiam

Juz myslalem ze trafilem na jakiegos BUFONA z kasa, ale jest nadzieja. To co moge doradzic to szukac, tu na forum jest wiele przykladow ludzi ktorzy sie poumawiali juz z ekipami na wiosne 2007 za zdecydowanie rozsadne pieniadze. Moge podpowiedziec jak szukac, pomysl jest prosty, ale moze nie do konca oczywisty. Wsiadz w samochod i pojezdzij po okolicy lub po osiedlach domkow i popytaj ludzi ktorzy mieszkaja w nowych domkach. polawa z nich bez problemu da Ci namiary i powie co uwaza o ekipie ktora u nich pracowala. Akurat jutro sobota to idealny dzien na taka wycieczke. Dostaniesz 10 namiarow i szukaj.

Jak nie znajdziesz to trudno, plac.

Moja wycena robocizny za stan surowy otwarty domu 180 m w Krakowie jest bardzo podobna. Z trzech ekip z którymi rozmawiałem, dwie wyceniły robotę na około 45 - 47 tys. trzecia , większa i droższa na 60 tys. Z tym, że w tej cenie jest również dowóz materiałów, rozładunek i koszt kierownika budowy. Myślę, że Twoja cena nie jest znacząco wysoka jak na Kraków.

Witam

Jak dla mnie cena ok.

Ja za domek 150m2 użytkowej dostałam podobne wyceny.

Wzięłam ekipę za 48tys. Nie byli najtańsi, ale są solidni. Budowali w mojej okolicy kilka domów i wszyscy są zadowoleni. A oprócz tego tak jak pisałeś nie trzeba ich prowadzić za rączkę i nie będą dzwonić z każdą pierdołą.

poza tym wiekszość solidnych ekip nie maja juz wolnych terminów na 2007.

• 1 year później...
Hej, oto wycena jaka otrzymałem dla stosunkowo prostego domu w kształcie L, niepodpiwniczonego z poddaszem użytkowym, z porothermu, krytego dachówką o powierzchni użytkowej 208 m2

1. podbetonka przy wykopie ( gr 10 cm ) - 60m2*9zł = 540 zł

2. izolacja podbetonki 60m2*3zł=180 zł

3. ława fundamentowa 16m3*125zł = 2000 zł

4. ściana fundamentowa ( lana ) 38,5m3*135zł=5197

5. izolacja ściany fundamentowej 280m2*3zł=900zł

6. położenie styroduru i folii kubełkowej 86m2*7zł=602 zł

7. zasyp,podsypka i zagęszcz 18m3*45zł=810zł

8. podbetonka (gr.10 cm)120m2*10zł=1200zł

9. ściany parteru ( nośne ) 193m2*34zł=6562zł

10.strop 120m2*50zł=6000zł

11.ściany poddasza( nośne ) 85m2*34zł=2890zł

12.wieńce 11,6m3*145zł=1680zł

13.kominy ( 2 sztuki ) 13m3*220zł=2860zł

14.dach 278m2*49zł=13622zł

co daje kwotę 44963 zł( netto )

ponadto

obróbka okien dachowych 180zł/szt

podbitka bita na krokwie 25 zł/m2

wykonanie uziomu w fundamencie 800 zł

prowadzenie instalacji ( woda, kanalizacja, kominek ) w posadzce 60zł/m

pozdrawiam z Krakowa,Paweł

Mam pytanie (pewnie wyda wam sie zupleni glupie ale i tak sprobuje) co to jest podbetonka??i co oznacza punkt 7 powyzszego wyliczania?

z gory dzieki za odpowiedz

• 2 years później...

Budowa pewnie sie zakończyła ale ten temat zawsze jest na czasie. Uważam, że warto poszukać, podyskutować. Do mnie na działkę przyjechało kilku wykonawów z propozycjami cenowymi, i tak przy samym fundamencie rozbieżność cenowa to 4-12tys za tę samą pracę. Kpina, Kpina, Kpina. Nasłuchałem się i podyskutowałem trochę (m.in z tymi "wykonawcami")o tym jak i co się robi, znalazłem zbrojarza i sam fundament kosztował mnie połowę najniższej propozycji cenowej...

Brnę dalej tym sposobem. http://www.kornatka.strefa.pl

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
Dlaczego Kpina? Wolny rynek mamy !!!

Co by pirawawa powiedział gdyby kupował samochód i w jednym salonie za konkretny model powiedzieli 40ty zł a w innym za ten sam 120 tys zł. Pewnie nie byłoby odpowiedzi "Wolny rynek mamy" tylko odwrót na pięcie i koniec rozmowy. A co do tych najdroższych to chyba każdy pomyśli to samo...

Edytowane przez stanley79

• 2 months później...