pyrka 09.02.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Czy ktoś słyszał o badaniach krwi kotów na toxoplazmozę?Moi weterynarze badają tylko gówienko a po inwazji toxoplazma pozostaje utajone w postaci oocyst i jest w kale niewykrywalne. Skąd wiedzieć czy kot jest nosicielem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 09.02.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Powiem to, co swego czasu usłyszałam od veta, gdy chciałam zrobić badania na toksoplazmozę moim kotom: badanie jest kosztowne (chyba krew- nie pamiętam) a w jego wyniku można dowiedzieć się tylko czy kot jest nosicielem (niekoniecznie chorym na toksoplazmozę). Nawet jeśli po kosztownych badaniach okaże się, że nasz kot nie jest nosicielem, to nie chroni to jego właściciela przed zarażeniem, ponieważ może on: a) przynieść choróbsko do domu (na butach śladowe ilości kału obcego zarażonego kota b) zarazić sie grzebiąc w ziemi dłońmi nie osłoniętymi rękawiczkami (znów odchody nieznanego kota) itp.Na koniec vet stwierdził, że prościej zrobić sobie badania na obecność przeciwciał toksoplazmozy. Wtedy stwierdzimy czy jesteśmy zarażeni czy też nie, niezależnie od naszego kota, który może być tego przyczyną ale też nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 09.02.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 tu sporo fachowych informacji o toxohttp://kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 10.02.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 o toksoplazmozie wiem raczej wszystko, co wiedzieć powinnam. Natomiast potrzebuję wiedzieć ,gdzie mogę zbadać moje koty jak w pierwszym pytaniu, czyli krew a nie kał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 12.02.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 "Nasz" weterynarz bada na życzenie krew u kota, choć odradza z wyżej wymienionych powodów. Może musisz zmienić veta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila2004 12.02.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Różne badania krwi u kotów można zrobić za pośrednictwem lecznicy w Bydgoszczy http://www.devonrexklub.republika.pl/index2.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamstergong 31.10.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 W jakim mieście interesuje Cię badanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts