Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rynny???metalowe ? plastikowe?...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wezmę prawdopodobnie rynny metalowe siby. O plastikach nie słyszałem jeszcze nic dobrego, każdy sprzedawca do tej pory polecał mi metalowe orynnowanie, bo plastiki odbarwia się zwłaszcza na zgięciach, nawet jeden dekarza powiedział,że ma u siebie orynnoweanie marleya, ale po 4 latach zacząło szwankować

Też będą montować mi metalowe rynny Planja Siba. Z rynien pcv b. solidnie wyglądały rynny Braasa [nazwy bodaj Stabicor] - cenowo podobne do rynien Marleya. Co do tytan-cynku - miałem kosztorys z 04.2004 - faktyznie z pozoru niewiele droższy od metalowych, ale za późniejszą obróbkę [w tym lutowanie] cena była niewiele mniejsza niż za materiał [coś pod 2500zł]. Trzeba o tym pamiętać.

my mamy rynny i całą obróbkę dekarską z miedzi, też namówił nas na to dekarz, ludziska to jest wieczne jeśli jest dobrze zrobione a dach należy zrobić i o nim zapomnieć bo jest wysoko

nie patrzcie tylko na to ile co kosztyje przy zakupie, ważne jest też to jak długo dany element będzie spełniał swoją rolę poprawnie

rynny plastikowe 10-15 lat gwarancji, może wytrzymają 20 i znów wymiana, kolejne kilka tysięcy i zabawa z majstrem a zakładając miedź macie święty spokój i co roku inny kolor rynny

pozdrawiam

rafał

Obecnie na topie są rynny metalowe powlekane plastizolem (Siba, Lindab).

Zalety:

- są tylko odrobinę droższe od najlepszych plastików (Marley Continental)

- duży wybór kolorów

- trwałość koloru

- dużo mniejsza rozszerzalność cieplna niż plastiki

- nie popękają pod wpływem obciążenia śniegiem

- w standardzie 125 mm estetycznie pasują na dach główny i na lukarny

Wady:

- zarzuca się im, że są płytsze od plastikowych odpowiedników w rozmiarze 125 mm. W większości przypadków jednak spełniają swoje zadanie. Woda nie będzie się przelewać, jednak przy większych dachach z długimi koszami woda może się rozchlapywać w narożnikach wewnętrzych. Rozwiązaniem może być tutaj zastosowanie oferowanych przez producentów tych rynien specjalnych zapór zapobiegających rozchlapywaniu wody. Zapory te są mocowane do narożnika i nie rzucają się w oczy.

[email protected]

Ja mam palstikowego Marleya - miedziany, na razie wszystko OK.

Kret ja mam te same ale dopiero od miesiąca.

A Ty jak długo już je użytkujesz ?