Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie - jaki klej itp.

Recommended Posts

Wiedza dośc obszerna w tym zakresie jest na forum.

Sugeruję użycie wyszukiwarki.

Jeśli chodzi o Kreisla, mam najgorsze doświadczenia, materiał wyjątkowo kiepskiej jakości, do tego reklamacje to kamienna droga dla tego co odważył się kupić.

Również polecam forum na potwierdzenie tych stwierdzeń.

co do materialu trudno mi sie wypowiadac i oceniac jest ich pare na rynku ale jesli chodzi o wykonanie to jest tak:styropian przykleja sie 6-8 kleksami :D (na plyte)nastepnie kolkowanie na naroznikach, scieranie tarka do wyrównania całej sciany,zatapianie siatki ale najpierw naciagamy klej a dopiero wtapiamy siatke nie odwrotnie i siatka na siatke powinna zachodzic,po zaschnieciu przycieranie i naciaganie kleju i przycieranie na swiezo potem gruntowanie i tynk to tyle co mógłbym doradzic pozdrawiam :wink:

styropian przykleja sie 6-8 kleksami

Typowy przepis na niezgodne z zaleceniami systemodawców przyklejanie styropianu :cry:

to co systemodawca pisze na worku kleju np.o zrobieniu walku kleju dookoła płyty jest słuszne ale na takiej technice obrywa kieszen inwestora bo kleju wychodzi prawie dwa razy tyle.6-8 kleksów ułozonych na obrzezach i w srodku i płyta jest docisneta jest to wystarczajaca ilosc.

• 2 months później...
Wiedza dośc obszerna w tym zakresie jest na forum.

Sugeruję użycie wyszukiwarki.

Jeśli chodzi o Kreisla, mam najgorsze doświadczenia, materiał wyjątkowo kiepskiej jakości, do tego reklamacje to kamienna droga dla tego co odważył się kupić.

Również polecam forum na potwierdzenie tych stwierdzeń.

A jakie są Twoje/Wasze odczucia, z praktycznego zastosowania, klejów CERESITU ?

Na rynku są ich dwa "systemy" Ceresit CT-83 + Ceresit CT-85 bądź Ceresit ZU + Ceresit ZS. Który polecacie?

Sp5es - Kiedyś wspominałeś na forum o klejach opartych na "białym cemencie" - jakieś inne przykłady z tego (średniego?) segmentu rynku? Z lektury forum wnioskuję, że CAPAROL, HUMA i oczywiście STO to górna półka.

Kleił będę styropian 15cm. Kołki myślę - 22cm z przedłużoną strefą rozpierania (mam pustak ceramiczny U-220), zastanawiam się tylko - metalowy czy plastikowy trzpień?

Dom jest niewysoki - parter z użytkowym poddaszem.

Dzięki

Pozdrawiam