Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gospodarsto rolne - co to było kiedyś?

aspidisca

Recommended Posts

Jestem uczestnikiem rozprawy o stwierdzenie nabycia spadku.

Przedmiotem spadku jest dzialka 20,04 ar.

Otwarcie spadku nastapilo w 1962 roku i sedzia stwierdzil ze jest trzeba sie kierowac prawem spadkowym sprzed 1963 roku.

Ponadto uznal ze w tamtych latach bylo to gospodarstwo rolne bo przekraczalo powierzchnie 20 ar.

Znajomi geodeci twierdza ze to bzdura, bo gospodarstwem rolnym odkąd pamietają jest działka przekraczająca 0,5 ha, a od 1984 (ustawa o podatku rolnym) jest nim 1ha działki.

Geodeci twierdzą że to ja muszę znaleźć stare rozpoprządzenia z definicją gospodarstwa i przekonać sąd że to nie buło gospodarstwo rolne.

Gdzie znajdę takie rozporządzenia, dekrety? Przed 1962 rokiem nie było jeszcze ustaw.

może to ci pomoże

http://www.park.pl/prawo/1950-1980/du196400450304.html

i to

Dz.U. 1946 nr 60 poz. 328

Dekret z dnia 8 października 1946 r. Prawo spadkowe.

http://www.msp.money.pl/akty_prawne/dzienniki_ustaw/dekret;z;dnia;8;pazdziernika,dziennik,ustaw,1946,060,328.html

Zostało uchylone Ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Przepisy wprowadzające kodeks cywilny. Dz.U. 1964 nr 16 poz. 94 1964.05.18

Bardzo dziękuję!

Czyli rzeczywiście gospodarstwo rolne było od 20 arów. Ale dopiero od 1964 r. A nie wiesz jak było przed 1964 rokiem?

Znalazłam dekret o podatku gruntowym z 1955 r. Jest w nim definicja gospodarstwa rolnego, ale bez określenia powierzchni.

Ten drugi link mi wchodzi ale nie udało mi się zciągnąć tej ustawy. Dzisiaj strona rządowa chyba nie pracujei :wink: