Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYLEWKA SAMOPOZIOMUJąCA

Recommended Posts

Płyta OSB lub cement + przesiany piasek i ładnie zatrzeć.

j.w.

z tym, ze do przesianego piasku i cementu dolałbym wody ...

:)

mamy położone płyti (wc,łazienka..) i między "gołą" wylewką a górnym poziomom płytki jest 25mm, odpada na np"deskę barlinecką" 15 mm i zostaje nam 10mm, tak więc cięzko będzie zastosować płytę osb... no chyba ze parkiet pójdzie

dodi

owszem, może odparzyc, nie kazdy umie to zrobic prawidłowo

ale nawet jesli odparzy w całości, to przeciez nie od odfrunie ?

panele na odparzonej jak i nieodparzonej leza - zdaje sie - tak samo ...

o ile jednak zdecydujesz sie na samopoziomojujacą Dodi - kup wałek z kolcami, którym "odpowietrzysz" nadlewke

p.s.

własnie zauważyłem ze to mój 4000 post

niz zebym bił licznik ... ale stwierdzam fakty :D

owszem, może odparzyc, nie kazdy umie to zrobic prawidłowo

Kiedyś uciąłem sobie miłą pogawędkę z rzemieślnikiem z tradycjami, starym dobrym fachowcem na temat wylewki samopoziomującej. Spluną na ziemię i powiedział: - Panie te wylewki to tylko wyciąganie pieniędzy od klientów. -Podobne zdanie miał o klejach do glazury, gdzie wykonawcy bez opamiętania kładą nawet kilkucentymetrowe warstwy wpędzając inwestora w duże koszty. - Na klej to każdy położy, ale spróbuj pan na cement.-

Pozdrawiam

fakt

Żeby wylewka była samo-poziomująca to musi zawierać bardzo dużo wody, a żeby podłoga była w miarę mocna to musi być gęsta a nie rozwodniona, i powstaje paradoks.

W jednym pokoju fachowcy robili u mnie wylewkę w drugim inny fachowiec zacierał cement, w obu pokojach wyszło nie bardzo, i tu i tam jest nierówno.

to nie paradoks tylko właściwości wylewek samopoziomujących

Czyli co :-? chodzi o to że nie bardzo była "wylewna"?

I przy okazji, istnieje jakaś granica minimalnej grubości wylewki samopoziomującej?

(od strony praktycznej)

Nie wylewek SAMOPOZIOMUJĄCYCH ,samopoziomująca jest woda i robotnik na bani.........

Każdą wylewkę samowygładzającą się ( bo tak powinna brzmiec nazwa tego produktu a nie cos co kilkanaście lat temu napisało ITB komus w aprobacie i tak sie przyjęło :evil: ) należy rozprowadzić za pomoca specjalnej pacy z kołkami dystansowymi , dużą część wylewek należy odpowietrzyć .

Dobre wylewki są drogie i nie prawda że wszystkie są takie same :wink: . Proszę nie porównywać wylewek z np. Atlasa ( nie mam nic do tej firmy) z wylewkami np. PCI czy Ardexu - to różne światy. Tak zreszta jak z innymi materiałami.

Różnią się one rozlewnością , wytrzymałością na ściskanie , rozciąganie , mają różne inne parametry na przykład na zrywanie -ważne przy parkietach itp.

Co do minimalnej grubości to są wylewki którymi możesz jechać od zera , prawie gracowanie , wcierasz w podłoże ....a do góry , no cóż można zrobić wylewkę nawet 5 cm tylko po co i kto za to zapłaci

Proszę nie porównywać wylewek z np. Atlasa ( nie mam nic do tej firmy) z wylewkami np. PCI czy Ardexu - to różne światy.

Właśnie tak dyskretnie dążyłem by ktoś sie wypowiedział w tej sprawie :wink:

Cały problem z wylewkami Atlasa tkwi w powtarzalności: raz ten sam produkt jest normalny a raz coś się z nim dzieje :cry:

Zależy na jaką szarzę trafisz.

Jeżeli już chcesz zrobic wylewkę to gdy nie chcesz płacić za Ardex czy PCI to zrób np. Cerestem .

Według mnie Atlas poszedł na absolutną masówkę a z tym wiadomo jak jest .

Przykro mi to pisać bo to jednak marka Polska ale mówi się trudno.

Tak samo jest z klejami: każdy inny ale nie Atlasowski :wink: